• You are currently viewing Kieli on läiskikäs -se saattaa olla karttakieli

    Kieli on läiskikäs -se saattaa olla karttakieli

    “Lapsen kieli on läiskikäs, mitä se voisi olla?”

    Jos lapsen kielellä on selittämättömiä läiskiä, on syytä seurata tilannetta muutama viikko. Jos läiskät eivät katoa kannattaa kieli käydä näyttämässä lääkärille tai hammaslääkärille, varmuuden vuoksi. Hätää ei kuitenkaan ole, kyseessä on todennäköisesti karttakieli.

    Mikä ihmeen karttakieli?

    Karttakieli voi olla lapsella tai aikuisella ja se on harmiton hyvänlaatuinen ilmiö. Karttakieltä esiintyy noin 2–3 %:lla väestöstä.

    Karttaielen tunnistaa siitä, että kieli on karttamaisen läiskikäs. Kielen yläpinnalle ja reunoihin ilmaantuu karttamaisesti punoittavia alueita, joista kielen nukka häviää. Nämä alueet näyttävät hieman haavapinnoilta.

    Läikät tulevat, lähtevät ja vaihtavat paikkaa. Karttakieli on useimmiten oireeton, mutta esimerkiksi jotkin ruoka-aineet voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä. Karttakieli voi myös liittyä johonkin perustautiin ja joskus stressi pahentaa oireita.

    Lue myös: Käytätkö kaupan valkaisevaa hammastahnaa? Ei kannattaisi

    Miten karttakieltä tulee hoitaa?

    Pääosin karttakieli ei tarvitse hoitoa. Jos karttakieli liittyy johonkin perustautiin, voi taudin asianmukainen hoito vaikuttaa kuitenkn kielen oireiluun.

    Karttakieli on useimmiten oireeton, mutta esimerkiksi jotkin ruoka-aineet voivat aiheuttaa kielessä kirvelyä.

    Jos karttakielen oireet ovat ajoittain sietämättömiä, voi hoitona käyttää apteekista saatavia paikallisesti puuduttavia aineita tai kortisonivalmisteita.

    Lisää karttakielestä Terveyskirjaston sivuilta.

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa