• You are currently viewing Kun vatsa toistuvasti oireilee syömisen jälkeen – mikä avuksi?
    Kuva: Priscilla Du Preez 🇨🇦

    Kun vatsa toistuvasti oireilee syömisen jälkeen – mikä avuksi?

    Moni suomalainen kärsii toisinaan ylävatsalla tuntuvista, syömisen jälkeen esiintyvistä ruoansulatusvaivoista. (dyspepsia). Olo voi olla turvonnut, epämukava, pahoinvoiva ja täysi. Oireina voi olla myös röyhtäilyä ja nipistelyä. Oireet ovat toiminnallisia ja yleisiä, eikä niiden taustalla ole välttämättä sairautta.

    KUN SYÖMISEN JÄLKEEN YLÄVATSA OIREILEE

    vaivan taustalla voi olla:
    – mahahaava
    – refluksitauti
    – ruokatorven tulehdus
    – laktoosi-intoleranssi.
    – oireiden syy voi olla myös stressi!

    Jos oireet toistuvat, kannattaa koittaa päästä jyvälle, mitkä ruoka-aineet oireita aihauttavat? Onko siis kyse jostain tietystä ruoka-aineesta, jolloin niiden poisjättäminen voisi auttaa oireisiin.

    Myös tulehduskipulääkkeet aiheuttavat usein erilaisia vatsavaivoja.

    Joskus ylävatsa voi myös oireilla ruoan huonon sulamisen vuoksi. Myös vitamiinien huonon imeytymisen sekä näistä johtuvien oireilujen taustalla saattaa olla jatkuvassa käytössä olevat protonipumpun estäjät tai happosalpaajat.

    Muistathan, mikäli epäilet sairautta tai sinulla on oireita, hakeudu lääkäriin. Oireet voivat liittyä myös johonkin muuhun tilaan tai sairauteen, joka on hyvä selvittää.

    Lue myös: Suolistosyöpä on lisääntynyt – tunnista 6 riskitekijää ja 4 oiretta

    Närästääkö?

    Närästys tuntuu polttavana kipuna tai epämiellyttävänä tunteena rintalastan takana. Useimmiten polte tuntuu rintalastan alaosan tienoilla, mutta se voi tuntua myös ylempänä ja voi säteillä kaulalle. Närästyksen aiheuttaa happaman mahanesteen nousu ruokatorveen ja joskus nieluun tuntuu nousevan hapanta. Närästys liittyy yleensä ruokailuun: se voimistuu runsaan syömisen ja mahaa ärsyttävien ruokien (happamat mehut, kahvi, alkoholi) jälkeen. Myös makuullaolo saattaa pahentaa närästystä, tästä johtuen se vaivaakin monia öisin.

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa