• You are currently viewing Kannusta lasta hyvään käytökseen -toimi näin
  Photo: Andriyko Podilnyk

  Kannusta lasta hyvään käytökseen -toimi näin

  Tiestitkö, että lapsen jatkuva kieltäminen ja toruminen kääntyy helposti itseään vastaan. Lapsi ei enää välitä kielloista koska on niin tottunut niihin. Tutkimukset osoittavat, että jatkuva toruminen voi myös vahingoittaa lapsen emotionaalista kehitystä. On todistettu, että positiivisen käytöksen vahvistaminen tuottaa tehokkaampia tuloksia kuin negatiivisen. Sen sijaan, että torut lastasi tämän huonosta käytöksestä koko ajan, kannusta mielummin lasta positiiviseen käytökseen.

  Miten toimia, jotta kannusta lastaan paremmin?

  Palkitse toivotusta käytöksestä

  Kun lapsi palkitaan toivotusta käytöksestä, hän myös toimii jatkossa todennäköisemmin niin. Palkinnon ei tarvitse olla kummoinen, se voi olla vaikka selänkutitusta, tarra tai vaikkapa jäätelö. Palkintoja voi myös kerätä pidemmän aikaa, esimerkiksi merkkaamalla paperiin aina ruksin kun lapsi saa hyvän merkinnän ja palkinto tulee vasta kymmenestä merkinnästä.

  Luo lapselle hyvä itsetunto

  Kaikille käy joskus niin, että ei osaa jotain. Sitten harjoitellaan ja seuraavalla kerralla se voi onnistua. Lapselle on hyvä opettaa pienestä asti, että hän kyllä pystyy moneen asiaan jos vaan yrittää kovasti. Toisaalta myös opettaa, että kaikkeen ei tarvitse kaikkien pystyä. Ihmiset ovat erilaisia ja meillä kaikilla on erilaisia ominaisuuksia ja vahvuuksia. Tärkeintä olisi löytää omat ne omansa ja kehittää niitä.

  Usko lapseesi ja ole ylpeä hänestä

  Lapselle on todella tärkeää tulla hyväksytyksi. Kaikista tärkeintä on, että hänet hyväksyy hänen omat vanhempansa. Ja tämä on erityisen merkitsevää silloin kun lapsi ei täytä hänelle asetettuja tavoitteita tai vanhempien toiveita. Usko aina lapseesi “sinä pystyt siihen”. Lapsi on tärkeä ja hänestä tulee olla ylpeä.

  Älä palkitse huonosta käytöksestä

  Kun lapsi käyttäytyy huonosti, niin älä missään nimessä palkitse lasta. Tästä hyvä esimerkki on kaupassa lelun perään huutava lapsi. Jos lapsi käy kiukuttelemaan kun ei saa mitä haluaa, niin älä missään nimessä anna periksi. Siinä tilanteessa kun lapsi alkaa saamaan kiukuttelulla tahtonsa läpi on peli jo pitkälle menetetty.

  Älä syyllistä lasta muiden tekemistä asioista

  Tiedättehän tilanteen kun opettaja huutaa “pojat nyt kunnolla” kun luokassa muutama poika pitää meteliä ja muut pojat ovat nätisti. Tämä on hyvä esimerkki siitä mitä EI tule tehdä. Jokaisen lapsen pitää tulla kohdatuksi yksilönä. Älä niputa lastasi mihinkään ryhmään, erityisesti silloin kun kyse on jostain negatiivisesta. Hauskalla tavalla ryhmiä voi olla ja niistä voi saada paljon hyvää energiaa, mutta silloin kun käsitellään negatiivista käyttäytymistä niin se ei ole suotavaa.

  Lue myös: Äiti, korvaa sanat älä ja ei

   

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa