Vanhempi, korvaa sanat ÄLÄ ja EI

Tiesitkö, että mitä enemmän käytät lapsillesi ÄLÄ ja EI sanoja, alkaa näiden sanojen teho kärsiä ja menettää pikkuhiljaa merkityksensä. On myös lapselle aika ikävää kuulla paljon kieltosanoja, erityisesti jos lapsi on hieman touhukkaampi lapsi. Tästä syystä olisi välillä hyvä yrittää korvata sanat muilla positiivisimmilla sanoilla.

(Tämä on sitten niitä kirjoituksia, josta voin rehellisesti sanoa: Älä tee niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. En ole nimittäin kovinkaan menestyksekkäästi onnistunut näissä korvaavissa sanoissa itse, mutta lupaan jatkossa minäkin yrittää kovasti.)

äiti komentaa lastaan
Oscar puhuttelussa Photo: Brendan Delany

Vaihtoehtoja ÄLÄ ja EI sanojen käytölle

 

Älä lyö veljeäsi!

Korvaa: Pidä kädet omalla puolellasi

Ei saa kiroilla!

Korvaa: Valitsepa joku sopivampi sana

Älä vingu!

Korvaa: Voisitko puhua normaalisti

Ei saa huutaa!

Korvaa: Käytä pienempää ääntä

Ei, et saa sitä!

Korvaa: Voit toivoa sitä vaikkapa synttäri/joulu/nimipäivälahjaksi

Se ei ole sinulle!

Korvaa: Sinulle sopivampi olisi…

Ei saa riehua!

Korvaa: Koitetaan nyt rauhoittua

Älä pelaa enää!

Korvaa: Jatketaan pelaamista ylihuomenna/ensi viikolla

Älä räplää sitä! (Tällä voidaan tarkoittaa kaikenlaisten esineiden ja asioiden räpläämistä)

Korvaa: Jätetään se hetkeksi rauhaan ja katsotaanpa tätä kirjaa/lelua/peliä

Tästä viikonlopun kotiläksy kaikille vanhemmille!

Lue myös:

10 tapaa auttaa lasta rakentamaan hyvä itsetunto

5 asiaa, jotka vain veljesten äidit ymmärtävät

 1. kakkumonsteri kertoo:

  Meidän pojat on niin perus putkiaivomiehiä, et lyhyet ja yksinkertaiset käskyt vain huomioidaan. Perustelut ei myöskään kovin pienille toimi 😉 mut hyvä vinkki. Vois yrittää noudattaa tätä.

   1. Jonna-Emilia kertoo:

    Tästähän on tehty joku tutkimuskin, että pojille puhutaan lyhyesti käskyttäen enemmän kuin tytöille, vaikka todellisuudessa molemmat sukupuolet voisivat ottaa ihan samanlaisia ohjeita vastaan. Eli onko kyse enemmänkin siitä, että oletamme poikien olevan putkiaivoja ja alamme jo pienestä pitäen puhumaan heille erilailla? Sen takia myöhemmin on hankalampaa enää yrittää erilaista tyyliä. Mielenkiintoinen aihe kaikenkaikkiaan.

   2. Ingles kertoo:

    Ja yksi asia mikä auttaa niitten kieltosanojen perillemenoa on se, että katsotaan tilanne loppuun. Eli todella seurataan että lapsi tekee niinkuin on käsketty/kielletty. Monasti vanhemmat kiljuvat kieltoja mutta eivät viitsi persettä penkistä nostaa (tai silmiä puhelimesta irroittaa) varmistaakseen että kieltoa noudatetaa.

    Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

    Arkistot