• Testaa oletko sinä futismutsi

  Futismutsi kyllä vai ei? Testaa oletko sinä futismutsi?

  Tiedän keitä ovat Ronaldo, Messi, Maradona ja Pelé.

  • Kyllä
  • Ei

  Tiedän minkä Espanjalaisen futisjoukkueen paita on sini/punainen.

  • Kyllä
  • Ei

  Saan pestä viikottain vaatteita, joihin on tarttunut ikävästi tekonurmea.

  • Kyllä
  • Ei

  Meiltä löytyy kotoa monen kokoista, monen väristä ja monen näköistä nappista.

  • Kyllä
  • Ei

  Autossani on usein palloja, juomapulloja ja tuulitakkeja.

  • Kyllä
  • Ei

  Tiedän mikä on FAIR PLAY kortti

  • Kyllä
  • Ei

  Tarkistan vähintään joka viikko nimenhuudon (tai vastaavan sivuston)

  • Kyllä
  • Ei

  Olen leiponut mokkapaloja, pullia tai muita leivonnaisia ja seissyt rahastamassa buffetissa futisturnauksessa

  • Kyllä
  • Ei

  Mikäli vastasin vähintään kuuteen kohtaan KYLLÄ, olet luultavasti futismutsi.
  Kahdeksalla KYLLÄ vastauksella asiasta ei ole epäilystäkään!!!

  futismutsi

  Futisäidin arki

  Töistä kiireellä kotiin, Oliverilla alkaa futistreenit puolentunnin päästä ja Ossian pitäisi hakea vielä ennen sitä omista treeneistään. Kotona odottaa kaaos, Oliver ei ole syönyt vielä edes välipalaa ja kaikki futiskamatkin on hukassa. Pinna kiristyy, vaikka ei pitäisi…

  Tämän äidin arkea. Meillä futista pelaa tällä hetkellä kaksi poikaa ja kolmaskin aloittaa saman harrastuksen kesällä. Kovasti koitettiin Oscaria jo houkutella muiden lajejen pariin, mutta isoveljien pelaamisen seuraaminen tietysti saa innostumaan futiksesta. Eikä siinä mitään, minäkin äitinä olen tykästynyt futikseen. Ennen poikiani laji ei minua juurikaan kiinostanut, mutta nyt…olen sellainen kentänlaidalla kiljuva futismutsi.

  Lue myös: Nerfpyssyjen panokset hyötykäyttöön, äidille

  Futis ei tullut elämäämme sattumalla. Olimme poikien isän kanssa ajatelleet, että jalkapallo voisi olla meidän pojille hyvä laji. Asiaa mietittiin myös hieman itsekeskeisesti, sillä haaveena oli, että pojat kulkisivat treeneihin isompana pääsääntöisesti itse ja lajin kustannukset pysyisivät kohtuullisena. Sama ei tietenkään onnistuisi esimerkiksi jääkiekon, taitoluistelun tai motocrossin kanssa. Myös joukkuelajin pariin halusimme poikia ohjata, sillä siellä saisi elinikäisiä ystäviä ja pojat oppisivat toimimaan porukassa. Toki pojat ovat meillä harrastaneet paljon muutakin, kuten ratsastusta, telinevoimistelua, seinäkiipeilyä, uintia, yleisurheilua, sählyä, teatteria, muskaria jne… mutta mikään muu laji ei ole vielä kiinnostanut poikia yhtä paljon kuin futis.

  Vieraile Poikien Äitien nettikaupassa

  Minusta tuli siis futismutsi ja hullaannuin koko lajiin samalla itsekin. Pojat opettavat minulle yksityiskohtia maailmankuuluista jalkapallotähdistä, heidän joukkueistaan ja pelihistoriastaan. Meillä kerätään futiskortteja, potkitaan palloa etupihalla ja katsotaan futista telkkarista. Välillä pojat pelaavat keskenäänkin, mutta usein siitä tulee riita. Ihania ovat ne illat, kun lähdemme perheen kanssa yhdessä pelaamaan kentälle. Toivon, että pojatkin muistavat aikuisena ne hetket, sillä meille vanhemmille ne ovat merkanneet todella paljon. Ennen pelailin poikia vastaan leikkisästi, nyt joudun pelaamaan jo tosissani, tai en pärjää.

  jalkapallopeli
  Photo: KK PHOTOGRAPHY

  Futsiturnaus on nautinto

  Parhaimpia ovat poikien futisturnaukset. Rakastan sitä tunnetta, kun aurinko paistaa, kädessä on kahvikuppi ja kentällä viilettää lauma iloisia pikku jalkapalloilijoita. Myönnän myös hieman huutavani siellä kentän laidalla, tosin minusta se on vain kannustamista. Mitään rumaa en huutele koskaan. Kannustaa kai saa? Vaikka usein saankin hieman hämmästyneitä katseita osakseni muilta vanhemmilta. Poikani eivät ole kannustamistani vielä hävenneet, mutta ehkä sekin päivä on vielä edessä, että he kehottavat minua olemaan hiljaa. Ja kyllä minä sitten olenkin…tai ainakin lupaan yritää.

  On ollut hauskaa innostua aikuisena jostain aivan uudesta lajista. Pojat eivät jatkaneet minun harrastuksiani, mutta se on mielestäni vain hyvä asia. On paljon hauskempaa tutustua ihan uuteen lajiin ja nähdä taas kerran elämää vähän eri silmin. Omaa lajiani voin jatkaakin ihan itse, se on jotain minun omaani. Futis on myös hyvä laji siksi, että sitä voi harrastaa perheen kanssa yhdessä, vaikka kaikki eivät sitä virallisesti harrastaisikaan. Kukaan perheen sisältä ei jää ulkopuoliseksi, vaan koko porukka voi yhdessä elää ja hengittää samaa lajia.

  Futishanskat ja juomapullo
  Photo: KK PHOTOGRAPHY

   

  Kommentit

  1. Johanna

   Kolmen pojan (06, 08, 13) äitinä tuo kuulosti tutulta. Meillä harrastetaan jalkapalloa ja jääpalloa. Junnu ei harrasta vielä muuta kuin äidin hermojen raatelua, mutta kovasti yrittää isoveljien perään kentälle..
   Itse en ole kyllä vielä päässyt kotiutumaan jalkapallopiireihin, mutta ehkä tuleva kesä tuo muutoksen.
   Ja 8 kyllä-vastausta 😛

   1. Jonna-Emilia

    En minäkään mihinkään piireihin kuulu 🙂 ihan on omat piirit tällä äidillä 😀
    8 kyllä vastausta on jo selvän futismutsin merkki! kohta teilläkin on siellä kolme futaria.

  2. Melkein futismutsi?

   Meillä futismies, futispoika ja kohta myös tyttöfutari. 6/8 vain koska mies tarkistaa nimenhuudon ja auto on pakko tyhjentää koska ikinä ei tiedä kumpi ehtii kuskaamaan treeneihin! 😀

   1. Jonna-Emilia

    Mutta kuusi riitti jo, olet futismutsi 🙂 Ehkä erityisesti tuo autossa lojuva futiskaman määrä on myös äidin siisteydestä vähän kiinni 🙂 myönnän heikkouteni!

  3. Täälä myös futisäippä. On se vaan ihanaa odotella kesän ekoja matseja:) Ja voi sitä pakahduttavaa ylpeyden tunnetta, kun katsoo oman lapsensa peliä ja saa olla yhdessä siinä onnistumisen fiiliksessä mukana,ihan parasta<3
   Meillä nuorimmainen oppi viime vuonna kävelemäänkin kentän laidalla, sielä vietettiin aika paljon aikaa.
   Ihanaa futis kesää teille!

   1. Jonna-Emilia

    Joo on se kumma kuinka kiva siellä laidalla on kannustaa. Tosin minä en ihan aina ole siellä ylpeänä 🙂 🙂 🙂
    Ihanaa futsikesää sinnekin, koko perheelle.

  4. Satu

   Leski-yksinhuoltaja, vuorotyöläinen (ei säännöllinen), futislapsi 10 v. Jalkkis tuli perheeseemme kuin varkain. Itse en niin jalkkista ollut seurannut aktiivisesti, eikä se ole ollut mikään suosikkilajini, enemmänkin jääkiekkoa seurannut aikanani.
   Löysin kyllä-vastauksia kaikista, joten olen näköjään ”imutettu” mukaan toimintaan. 😉
   Haasteellista on löytää työ-kotityöt-pihatyöt-talonlämmitys-ruokahuolto-harrastus-oma harrastus yhtälössä balanssi. Enemmänkin siirryn kaaoksesta toiseen ja tuntuu usein, että vietän suurimman osan vapaa-ajastani autossa 🙂
   Tärkeintä on, että lapsi tykkää todella harrastuksestaan !! Ja Messi on ihan paras! 😀

   1. Jonna-Emilia

    Messi on meidänkin Oliverin suosikki 🙂 Kyllähän se kahdenkin aikuisen taloudessa on aikamoista palapeliä tuo arki, varsinkin kun olemme molemmat palkkatyössä ja pienemmät lapset hoidetaan kotona. Vanhemmat emme valitettavasti paljoakaan yhtäaikaa kotona ole. Harrastuksiin kuskailu on aikamoista, nyt vielä kun eivät voi itsenäisesti ainakaan jokaiseen treeniin kulkea. Turnauskuljetuksissa ollaan saatu apuja muilta vanhemmilta ja se on kyllä helpottanut kovasti kun ei ole tarvinut lähteä joka la+su ajamaan jonnekin pitkälle koko lapsilauman kanssa turnaukseen. Toivon sitten myöhemmin kun omat kiireetkin vähän helpottavat, pystyväni auttamaan muita vanhempia vähintään yhtä paljon, kuin mitä olen itse apuja saanut.

  5. Satu

   Vaikka olenkin kolmen tytön ja yhden pojan äiti. Arki kuulostaa juuri tutulta tytöt kaikki pelaavat jalkapalloa ja poika (nuorimmainen) myös haluaa aloittaa jalkapallon. Pelataan yhdessä pihalla ja kentän reunalla kannustetaaan. 😉

   1. Jonna-Emilia

    Jalkapallo on kyllä hauskaa. Uskon, että jos meille olisi tullut tyttöjä, niin futista olisi silti harrastettu. Mikäli lapsi siis olisi itse halunnut.

  6. Mari Niskanen

   Löysin blogisi Ylen ”Futisvanhemmat”-sarjan fb-sivuilta. Minusta on tosi hienoa, että futismutsit – ja perheet löytävät vertaistukea (sana, jota mieheni inhoaa) arjen pyörittämisessä toisiltaan ja yhteisöllisyyttä oman seurankin ulkopuolelta.
   Mutta kaikkein parasta on melkein se, kun kentän laidalla vieras lapsi tarvitsee aikuisen apua (ei valmennuksellista) ja hän niin luottaa sinuun, vain siksi, että olet samaa yhteisöä. Iso suuri jalkapalloyhteistö. Iso peukku!
   Minäkin tunnustaudun 8 pisteen futismutsiksi 🙂 Ja jään jatkossa lukemaan tekstejäsi.

   1. Jonna-Emilia

    Kiva kuulla, että löysit tänne noinkin erikoista reittiä. Tervetuloa mukaan.

  Vastaa