• Näillä konsteilla parisuhde kestää yli pikkulapsiajan

  Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä yli 15 vuotta. Meillä on neljä eläväistä poikaa ja yhdellä pojistamme on adhd. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vanhempien avioeron riski on kaksinkertainen, jos pariskunnan lapsella on ADHD. Olemme myös ohittaneet jo kriittisen pikkulapsivaiheen. Kaikkien tilastojen mukaan meidän pitäisi  siis olla jo exiä toisillemme.
  Perheterapeutti Janna Rantala kertoo blogikirjoituksessaan ”Nostetaan parisuhde (tai kumppani) pöydälle”  että parhaiten voivat yleensä pariskunnat, joilla on sopivasti yhteistä ja sopivasti erillistä. Jotain olemme siis selvästi tehneet oikein. Onkin mielenkiintoista miettiä mitkä ovat ne jutut miksi juuri meidän parisuhteemme on kestänyt yli rankan pikkulapsiajan ja ennen kaikkea miten olemme yhä vain rakastuneita toisiimme.

  Tasapaino

  Molemmilla pitää olla parisuhteessa tasaisesti omia juttuja, yhteisiä juttuja ja perhejuttuja. Meillä tästä ajatuksesta on pidetty kiinni koko ajan.
  Olemme harrastaneet omia harrastuksiamme, matkustelleet ystäviemme kanssa ja käyneet juhlimassa kun siltä on tuntunut. Olemme harrastaneet kaksin, matkustelleet kaksin ja juhlineet kaksin. Olemme harrastaneet perheenä, matkustelleet perheenä ja juhlineet perheenä, siten kuin nyt lasten kanssa voi juhlia.
  Meillä ei toista aikuista kielletä, vaan luotamme toistemme harkintakykyyn ja hyväksymme (omien arvojemme mukaisesti) toisen valinnat, vaikka ne eivät tismalleen samanlaisia olisikaan kuin omamme. En ymmärrä alkuunkaan sitä, että joissain parisuhteissa kielletään toista esimerkiksi matkustamasta ulkomaille omien ystäviensä kanssa.

  nainen ja mies halaa
  Rakkautta kesällä 2007. Photo: Brendan Delany

  Treffit iltaisin

  Yksi iso juttu jaksamiselle on ollut myös jokailtaiset treffimme. Mikäli olemme molemmat kotona ja saamme lapset normaalisti nukkumaan yhdeksältä, niin yhteinen aikamme alkaa siitä. Saatamme katsoa leffan, käydä saunassa, jutella ja tehdä muita kivoja aikuisten juttuja. Mukana treffeillä on myös lähes aina hyvä ruoka. Nautimme ehkä viinilasilliset ja syömme tapaksia, mitä milloinkin.
  Kummasti tuo ruoka näyttelee isoa osaa treffeistä myös silloin jos pääsemme kodin ulkopuolelle tuulettumaan. Ensimmäiseksi valitaan hyvä ravintola jossa syödään rauhassa. Muu ohjelma voikin sitten vaihdella treffejen sijainnin ja keston mukaan. Yhteisen herkuttelun merkitys on kasvanut vuosi vuodelta.

  tapaslautanen
  Meidän omat iltaherkut. Vinkki: fazerin puikula pikkupaloina, maustettu tuorejuusto päällä on taivaallista.

  Ongelmiin ei jäädä jumiin

  Myös meillä on ollut vaikeat hetkemme. Olemme molemmat tyrineet ja oppineet virheistämme. Mahtavinta onkin se, että menneisiin ei ole jääty märehtimään. Kumpikaan ei palaa riidoissamme vanhoihin juttuihin, eikä jo käsiteltyjä asioita tarvitse selvitellä enää uudestaan.
  Myös päivittäiset pikkuriidat ohitetaan nopeasti. Kuka tekee ruuan ja kuka tiskaa astiat- tyyppiset kinastelut ovat ohimeneviä hetkiä. Eikä riitoja meille niistä edes oikeastaan tule, koska ruoka valmistetaan yhdessä tai sovitusti vuorotellen. Sama pätee muiden kotitöiden kanssa.
  Mitkä asiat ovat sinun mielestäsi tärkeitä, jotta parisuhde kestäisi yli rankan pikkulapsivaiheen?
  Lue myös:
  Sormiruokailun alkeet (äideille jotka ottavat vähän rennommin)
   Onnellinen perhe syö yhdessä

  Toteutettu yhteistyössä Fazer Puikulan kanssa. Puikula.fi

   

  Kommentit

  1. Avatar

   Lisäisin vielä sen, että huomioiminen arjessa on tärkeää. Tavalliset arkiset teot, aamukahvin keittäminen toiselle, auton ikkunoiden putsaus lumesta ja iltapusu.

   1. Avatar

    Kyllä vain. Äärimmäisen tärkeää. Itse olen tässä vähän huono, pitää parantaa. Mieheni osaa tämån taidon hyvin.

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart