• Kyselyn tulokset. Faktat pojista!

  Poikien äidit facebook-yhteisön äidit pääsivät vastaamaan nopeaan minikyselyyn, jossa selviteltiin nippelitietoa pojista. Vastaajia kyselyyn oli yhteensä 1280 ja jokainen vastaaja oli tietysti äiti pojalle.

  Kysely oli tarkoitettu 3-15 vuotiaiden poikien äideille, mutta suurin osa vastaajista (60%) oli 3-6 vuotiaiden poikien äitejä. Loput (40%) 7-15 vuotiaiden poikien äitejä. Kyselyn vastauksista löytyi yllättäviä tuloksia, mutta myös itsestäänselviä vastauksia.
  äiti ja poika

  Onko sininen todellakin poikien lempiväri ja saako oikeasti KAIKKI MUUT lapset pelata tietokoneella joka päivä?

  Se selviää tästä…

  Olen vahvasti sitä mieltä, että ei ole olemassa tyttöjen ja poikien värejä. Pojatkin sen tietävät, sillä kysymykseen mikä on pojan lempiväri? lähes jokainen väri sai yhtä suuren kannatuksen. Niukan voiton vei kuitenkin tasapelillä värit: sininen, punainen ja vihreä. Vaihtoehdoista vähiten ääniä sai violetti, mikä yllätti ainakin minut, sillä se on oman poikani suosikki.

  Poikien lempiruoka ei yllättänytkään sitten yhtään. Poikien selvä suosikki oli makaroonilaatikko. Se keräsi jopa 42,4% äänistä. Hyvänä kakkosena tuli Mikä vain äidin tekemä (tietysti!).  Lihapullat sijoittuvat kolmanneksi. Unohdin lisätä vaihtoehtoihin valitettavasti Isän tekemät ruuat. Se olisi omien poikieni vastauksissa todennäköisesti voittanut.

  Lue myös: Mistä on pienet pojat tehty? Ei ainakaan mistään etanoista! 

  Isät olivat kuitenkin hyvin edustettuna kysymyksessä Kuka on pojan sankari? Voittajaksi ylsi ylivoimaisesti Isä (27,6%). Tosin hyvin monen pojan sankaria ei löytynyt koko listalta, eikä kaikilla ollut sankaria lainkaan. Sankareina pidettiin myös palomiehiä, Batmania ja poliiseja.

  Pojat leikkivät mieluiten isossa kaveriporukassa (31%). Melkein yhtä mielellään he leikkivät yhden kaverin kanssa. (30%). Sisarukset ylsivät listalle kolmanneksi. (15%).

  Harrastuksissa pojat suosivat lajeina jalkapalloa, jääkiekkoa ja muita urheilulajeja. Voittajana oli jalkapallo (33%), kovin perinteiseltä kuulostaa.

  Harrastuksissa käydään pääasiassa 1-2 kertaa viikossa (36%), mutta tässäkin vastauksessa pitää huomioida vastaajien poikien iät. Mikäli vastanneissa olisi ollut enemmän isompien poikien äitejä, olisivat vastaukset saattaneet olla erilaisia. Yllättävää minusta oli kuitenkin se että 15% pojista ei harrasta mitään.

  Lue myös: Mitä nämä “aikuisten sanat” poikien mielestä tarkoittavat? 

  Henkilökohtaisesti eniten minua kiinnosti vastaukset kysymykseen: Kuinka usein poikasi saa pelata pelejä tietokoneella tai pelikonsolilla? Jokainen äiti on varmasti kuullut ne tutut sanat “Kaikki mun kaverit saa pelata joka päivä!”. No tässäpä teille totuus, EI SAA! Suurin osa pojista (30,8%) saa pelata muutaman kerran viikossa. Joka päivä pelailee 23% pojista, joten yllättävän moni kuitenkin niinkin.

  Entäs äidit sitten

  Poikien rakkaudenosoitukset äideille ovat moninaisia. Suurin osa pojista kuitenkin näyttää rakkautensa vähintäänkin halaamalla (61%) ja sanomalla (30%), hyvänä kolmantena pojat pussaavat. Se siitä oletuksesta etteikö poika puhuisi ja pussaisi.

  Me äidit puolestamme pidämme poikiemme kanssa eniten yhteisistä keskusteluista (40%) sekä luonnossa kulkemisesta (39%). Poikien kanssa shoppailu ei ole suosiossa, sillä se jäi äänestyksessä viimeiseksi.

  Viimeisenä kysyimme pitääkö äiti pojan kasvattamista rankkana? Suurin osa oli sitä mieltä, että poikien kasvattaminen on helpompaa kuin luullaan (33%). Lähes yhtä moni oli sitä mieltä, että poikien kasvattaminen on kaikkea laidasta laitaan. Mahtavinta oli se että poikien kasvattamista vaikeana ei pitänyt yksikään poikien äiti! Yllättävää sinäänsä, sillä oman kokemukseni mukaan poikaa odottavaa äitiä varoitellaan herkästi pojan kasvatuksen rankkuudesta. Ei taida varoittelijoilla olla kokemusta pojan kasvattamisesta lainkaan.

  Kiitos vastanneille ja ei hätää jos et tähän kyselyyn ehtinyt vastaamaan, uusia tulee kyllä.

  Kommentit

  1. Äiti84

   Hei, vastasin tähän ajatellen kolmivuotiasta poikaani. Tuo harrastuskohta jäi sen vuoksi ainakin “ei harrasta mitään” kohtaan, sillä eipä nuo paikat vielä ole ottaneet näin nuorta. Jalkapallo kuitenkin on herran mielessä.
   Toinen mikä harmitti, että pääsi vain kerran vastaamaan, vaikka olisi ollut toisenkinlainen oma poika. Vastaukset olisivat olleet ihan erit.

   1. Jonna-Emilia

    Totta tuo ikäjakauma varmasti vaikutti harrastusvastaukseen. Kyselyyn olisi voinut vastata niin, että yhdellä vastauskerralla olisi vastannut kaikkien poikien vastaukset. Yritin sitä huhuilla vastaajille, mutta ei sitä monikaan nähnyt. Harmi.

    1. Äiti84

     Ai, meni ohi.. Olisin tietty voinut kans kokeilla toiselta koneelta, jos olisi uudemman kerran päästänyt vastaamaan. Mutta siis se jäi mainitsematta kun tuossa bussissa kiireessä laitoin viestiä, että ihana idea tämä kysely ja kiva lukea vastauksia. Lisää näitä 😀

  2. Ei ole

   Kun tällä nettisivulla näkyy tuo Jonna Emilia neljän leikki-ikäisen pojan äiti 6 8 10 ja 13 niin 13v ei kyllä ole leikki-ikäinen vaan teini 13-19 ovat teinejä

   1. Jonna-Emilia

    Poikani ovat 3, 6, 8 ja 10. Sinne on merkitty syntymävuodet 🙂

  3. Ei ole

   13v ei ole leikki ikäinen vaikka tuossa niin sanotaan

  4. Katja lehto

   Minun pisti silmään kohta harrastuksista . Miksi on yllättävää jos osapojista ei harrasta mitää? Mielestäni on ok jos lapsi ei halua itse harrastaa meillä 7v poika ei ole halunnut vielä harrastaa.on ujo ja ekaluokka muutenki väsyttänyt tekee mielellään kaikkea muuta esim pyöräilee jne.

   1. Jonna

    Ehkä yllätyin luvun isoudesta, en niinkään siitä, että on lapia jotka ei harrasta. Mutta ehkä tässä hieman vääristää kun vastaamassa on myös niin pienten poikien äitejä. Usein kouluikäiset harrastaa jo jotain. On se sitten lukemista, partiota tai jotain liikuntaa.

  Vastaa