• Rakenna temppurata lapsille kotiin. Katso helpot ideat

  Kun poikamme olivat pienempiä, niin minulla oli tapana tehdä heille usein temppurata kotiimme. Ensin rataa harjoiteltiin ja sitten vielä lopuksi kellotettiin kaikille omat ajat. Veljet tietysti kannustivat innokkaasti toisiaan.

  Edellisessä asunnossamme tämä oli erityisen hauska leikki, koska meillä oli yläkerrassa iso lastenhuone jonne rata mahtui hyvin. Nyt asumme ahtaammin ja temppuradan rakentaminen vaatii jo lähes koko asunnon. Isommille pojille ei ole enää mahdollista rakentaa tarpeeksi haastavaa rataa, mutta tämä onkin hauskin juttu sellaisille 2-6 vuotiaille pojille. Meillä radassa on yleinsä käytössä voimistelurenkaat ja puolapuut, mutta halusin tehdä tämän esimerkkiradan niin, että sen voi rakentaa ilman erikseen ostettuja välineitäkin.

  Temppuradan idea on se, että rata lähtee lähtöpisteestä, matkalla suoritetaan tietyssä järjestyksessä tehtävät ja saavutaan maaliin mahdollisimman nopeasti.

  Lue myös: Ennaltaehkäise lapsen ylipainoa. 6 tärkeää asiaa

  Hauska temppurata

  ALOITUS
  Ensin etsitään hyvä lähtöpaikka. Lähtöpaikan läheisyydessä on hyvä olla tilaa katsojille (sisaruksille).
  RYÖMINTÄ
  Aseta penkit väärinpäin jonoon. Niiden alta kuuluu ryömiä niin, että ryömijä ei osu penkkeihin.

  KIVELTÄ KIVELLE LOIKAT

  Kerää tyynyjä, hernepusseja tai vaikkapa paperinpaloja (kiinnitä paperit teipillä) lattialle ja aseta ne toistensa perään. Sopivalle etäisyydelle niin, että lapsi joutuu hieman käyttämään hyppyvoimaa päästäkseen kiveltä kivelle.


  ESTEET

  Esteiksi voit etsiä mitä vain kiipeilykelpoista. Esim sängynpääty, puolapuut, sohva, pöytä? Mikä vain, minkä yli kiipeäminen on sallittua. Ympärille kannattaa laittaa pehmusteita turvaksi jos pienemmät tipahtavat kiivetessään.  KORI

  Aseta ämpäri seinän viereen tai muun taustan eteen. Lapsen olisi tarkoitus heittää hernepusseja, pehmoleluja, sukkia, tumppuja, koriin. Heitolle pitää olla oma merkitty heittopaikka. Paikan voi merkitä vaikkapa teipinpalalla. Kun on saanut kolme heittoa koriin, niin matka jatkuu. Me käärimme villasukista heitettäviä ”palloja”.

  Lue myös: Opeta lapsellesi oikea luistelutekniikka. Perusluistelun ABC   HYPYT

  Aseta maahan mailoja, hyppynaruja, lankaa tai narua. Tarkoitus olisi hypätä näiden esteiden ylitse tasajalkaa. Jos haluaa lisätä vaikeutta, voi esteet nostaa irti maasta hieman korkeammalle asettamalla esteiden päiden alle jonkin esineen. Tärkeää olisi kuitenkin se, että mikäli hypätessä jalka jää kiinni esteeseen, niin este antaa periksi tai tipuu alas. Muuten käy huonosti.


  LIAANI

  Tämä on lasten kestosuosikki. Mikäli kotoa löytyy voimistelurenkaat, niin ne toimivat tähän tehtävään hienosti. Muuten voi liaanin ideoida narusta tai vyöstä ja sitoa sen ylös katonrajaan tukevasti roikkumaan. Meillä tähän toimii esimerkiksi hyvin parvisängyn reuna. Ideana on, että liaanilla heilahdetaan paikasta A paikkaan B. Pienille vaikeustasoa madalletaan heilahtamalla rullatuolin päällä liukuen.

  Lue myös: Parhaat leikit ulkona. Muistatko nämä omasta lapsuudestasi?


  TEMPPUPISTE
  Temppupisteellä tehdään jokaisen ikätasoon sopiva temppu pehmustetulla alustalla. Alustaksi sopii pehmeä matto tai vaikkapa patja. Myös iso tilava sänky sopii hyvin. (katso kuitenkin ettei lapsi vierähdä sängyltä alas).

  • Pienet voivat kieriä matolla
  • vähän isommat tehdä kuperkeikkaa
  • siitä isommat takaperin kuperkeikkaa


  PALLON KULJETUS
  Tähän sopii jalkapallo tai mikä tahansa pallo mikä pyörii hyvin. Palloa kuljetetaan jalalla avustaen ja esteet pujotellen.

  TASAPAINOKÄVELY

  Tähän sopii hyvin lauta tai vaikkapa kirjajono. Lapsen pitää kävellä tasapainoillen lautaa pitkin tipahtamatta siitä kertaakaan. Vaikeutta voi tuoda lisää kävelemällä päkiöillä.


  MAALI
  Temppurata päättyy maaliin. Esimerkiksi siten, että pitää koskea johinkin esineeseen ja rata päättyy.

  Ja ei kun rakentamaan…hyviä ideoita saat lisää lapselta itseltään!

  Kommentit

  1. Nimetön

   Jee kiitos ideoista. Toi penkin vetäminen on loistava!

   1. Jonna-Emilia

    Normaalisti siis tehdään tämä liiani voimistelurenkailla, tällä isän kylpytakin narulla ei ihan samanlailla heilahdeltu, joten penkki oli kätevä.

   1. Jonna-Emilia

    Juuri hyvän ikäinen! Ja vahvistaa myös motorisia taitoja kun tuota suhaa läpi.

  2. Heli

   Kiitos! Oikein hyviä vinkkejä! 🙂

  Vastaa