• You are currently viewing 10 kysymystä pojalle, joilla saat vastauksen miten meni koulussa

  10 kysymystä pojalle, joilla saat vastauksen miten meni koulussa

  Jos pojalta kysyy miten meni koulussa, niin vastaus on hymähdys tai pisimmillään ”ihan hyvin”. Monelle pojan äidille on tuttua poikien lyhyet vastaukset äitien kysymyksiin.

  Tästä poikien örähtelystä hauskan esimerkin Poikien äideille jakoi Marja.

  Pohdin tätä enemmänkin ja totesin omien koululaisteni vastailevan hyvin epäsäännöllisesti joko juuri yllämainitulla tavalla tai sitten vaihtoehtoisesti avautuvan oikein huolella ja silloin saammekin aikaiseksi hyvän keskustelun. Mietin miten olen lähestynyt poikia silloin, kun keskustelu ON saatu aikaiseksi ja huomasin niissä kerroissa joitain samanlaisia yhtäläisyyksiä. Testailimme muutaman pojan äidin kanssa näitä tekniikoita ja totesimme, että on todella olemassa kysymyksiä joihin poika vastaa!

  Lue myös: Vanhempi korvaa sanat ÄLÄ ja EI

  Jatkossa älä kysy ”Miten meni koulussa?” vaan kokeile näitä

  1. Mikä asia oli kaikista kivoin juttu tänään koulussa?
  2. Entä mikä kaikista tyhmin juttu tänään koulussa?
  3. Mikä tunti oli suosikkki tuntisi tänään? Miksi?
  4. Mikä oli vaikeinta mitä teit tänään koulussa?
  5. Kenen kanssa leikit välitunnilla (mainitse useampi)? Mitä leikitte/mitä teitte?
  6. Kuka oli sinulle erityisen mukava tänään? Missä tilanteessa?
  7. Oliko joku sinulle ikävä tänään? Saitteko asian selvitettyä?
  8. Kerro jotain kiinnostavaa opettajastasi? (Mitä opettajalla oli päällään, oliko opettaja hyvällä tuulella?)
  9. Mitä söitte ruuaksi koulussa? Oliko se mielestäsi hyvää?
  10. Mitä odotat eniten huomiselta koulupäivältä?

  Lue myös: Äiti on äiti, eikä mikään kaveri

  Näitä ei kuulu tietenkään kaikkia tulittaa putkeen, vaan valita sille päivälle sopivin kysymys, jolla saattaisit saada pojan puhumaan enemmänkin. Olen myös huomannut, että omat poikani alkavat kertomaan paljonkin juttuja, jos osaan vain hetken olla hiljaa ja kysymättä mitään. Hiljaisuuden voikin rikkoa pojan hyvin henkilökohtainen kertomus siitä mitä tänään on tapahtunut ja miltä se on tuntunut. Meidän pitää siis osata puhua vähemmän ja kuunnella enemmän! 

  Kommentit

  1. -

   Mitä uutta opit tänään?

  2. S

   Hyvät ’promptit’, nämä olen itsekin huomannut toimiviksi! Mä olen huomannut että kannattaa kysyä jotain konkreettista (tosin meillä vastaus jopa lounasta koskevaan kysymykseen saattaa olla ”emmä muista) ja sitten toisaalta vaan olla lapsen kanssa ja kuunnella ne lapsen tärkeät jutut esim. peleistä, niin koulun tapahtumatkin saattaa ilmestyä puheisiin.
   Olen joskus vähän epätoivoisena myös kysynyt pieraisiko joku ruokapöydässä…that at least gets their attention.

   1. Jonna-Emilia

    Tuosta ruoka kysymyksestä en ollut ihan varma pääseekö se listaan, sillä joskus siihen todella vastataan ”en muista”. Siksi kannattaakin ehkä aloittaa kysymyksellä ”kenen vieressä istuit ruokalassa?” Sieltä se ruokakin muistuu sitten mieleen.

  3. Meillä on hylätty kokonaan tuo mitäs koulussa tänään kysymys. Aina se vastaus oli ihan jees. Mut just vähän yksityiskohtaisemmilla kysymyksillä saa jo ihan kunnon lauseitakin vastaukseksi! !:)

  4. Suski

   Työskentelen päiväkodissa ja siellä meille usein (ja saisi useamminkin) toitotetaan sitä että pitäisi pitää se oma suukin joskus kiinni. Me täytetään helposti turhalla hoputtelulla ja itsestään selvillä ”käskyillä” (vedä pönttö, pese kädet, pue housut…) hetket, joissa voisi pysähtyä kuuntelemaan ja keskustelemaan lasten kanssa. Esim.pukemistilanteet, vessassa käynnit, jumppavaatteiden vaihdot.
   Hyviä kysymyksiä, otan itsekin näitä käyttöön serkkujeni ja muiden sukulaislasten kanssa, joiden kanssa on hiukan haastavaa saada keskustelua aikaiseksi.

   1. Jonna-Emilia

    Näin juuri, välillä huomaa sen poikien tuskastumisen kun oikein piinaan ja tulitan käskyillä ja kysymyksillä. Pitää vain opetella tuota hiljaisuuden jaloa ääntä myös ja sitten samalla sitä toiselle tilaa antamista. Luin aikanaan tutkimuksesta jossa oli huomattu, että pojille puhutaan muutenkin käskevämmin pienenä kuin tytöille. Juurikin noin miten kirjoitit ”pese kädet, älä huuda, pue housut…” ja tyttöjen kanssa enemmän keskustellaan. Kuinkahan paljon tuollainen muokkaa poikien keskustelutaitoja tulevaisuuteen?

  5. neito

   Itse olen huomannut saman, kun kysyy esim. juuri tuon mitä ruokaa oli? Kenen kanssa leikit välkällä? Saa avattu kielenkannat ja sitten pikkuhiljaa alkaa tulla muutakin. Tyttö kertoo helpommin juurta jaksaen mitä on tehnyt ja kenen kanssa, mutta pojan kanssa saa kautta rantain kysellä miten sujuu. 🙂

  Vastaa