• Miksi puhdistaa hanavesi?

    Miksi puhdistaa hanavesi? Kaupallinen yhteistyö AQVA Finland

    Teimme taannoin someen postauksen siitä, mitä kaikkea me poikien äidit voimme ottaa huomioon, jotta poikamme saavat joskus biologisia lapsia. Yksi asia nousi yhteisöä kiinnostavaksi puheenaiheeksi ylitse muiden ja se oli hanaveden puhdistaminen suodattamalla.  Päätimme tutustua aiheeseen enemmän.

    Sanotaan, että hanavesi sisältää estrogeeni- ja lääkejäämiä mitkä eivät ole lapsille (eikä aikuisille) hyväksi. Pitääkö tämä paikkansa?

    Lue myös: Lääkejäämät kiertävät vesistössä/ Kaleva.fi

    Vierailu AQVA Finlandilla

    Otimme yhteyttä kotimaiseen veden käsittelemisen ja puhdistamisen asiantuntijaan AQVA Finlandiin ja saimme sovittua tapaamisen heidän toimistolleen Helsinkiin. Pääsimme haastattelemaan niitä ihmisiä, jotka tästä mielenkiintoisesta aiheesta parhaiten tietävät.

    Suomalainen vesijohtovesihän on tunnetusti maailman parhaimmistoa, se on selvä. Mutta sekään ei välttämättä riitä. Jotta meille ihmisille tarjottava vesijohtovesi saataisiin juomakelpoiseksi on siihen pakko lisätä yhtä sun toista vesilaitoksella. Kaikkia lääkejäämiä, hormoneja ja mikromuoveja ei saada poistettua vedestä perinteisellä vedenkäsittelyllä. Vesilaitoksen puhdistuksen jälkeenkin talousveden laatu voi muuttua huomattavan paljon jakeluverkostossa ja kiinteistöjen putkistoissa.

    Se on selvää, että juomavetemme sisältää lääkejäämiä. Sitä ei kuitenkaan kukaan tiedä, että miten se vaikuttaa meihin ihmisiin pidemmällä aikavälillä.

    Vedensuodattimia moneen tarpeeseen

    Monelle suihkuveden puhdistaminen voi olla kovin hyödyllistä. Atooppiseen ihoon tai vaaleiden hiusten reagoiminen veden rauta- tai klooripitoisuuteen voi suihkuveden suodattamisesta olla hyötyä.

    Poika juo vettä

    Miksi juomavesi kannatata suodattaa?

    Juomaveden puhdistukseen käytettävä suodatin on edullinen ja sitä on kätevä käyttää, myös lapsien. Kääntämällä vipua veden saa virtaamaan suoraan (esim astioiden huuhteluun) ja sitten taas uudestaan vääntämällä vesi tulee suodattimen läpi.

    Suodatin suodattaa lääke- ja hormonijäämistä 60-90% pois, joten ihan kaikkea sekään ei saa valitettavasti napattua.

    Erilaisia ja hintaisia juomaveden suodattimia löydät TÄÄLTÄ

    Katso ihana video Mun Synttäreistä. Synttärit pojalle, joka ei ole aikaisemmin saanut vieraita syntymäpäivilleen.

    Kommentit

    1. Heidi

      Hei! Hyvä aihe! Meillä ollut käytössä prismasta ostettu kannu, mutta hanassa se vois olla kätevämpi. Teillä vissiin oli toi 49€ maksava, mut mikä siellä suihkussa oli? Yritin sivuilta ettiä, mut ei osunut silmiin. Poika tosiaan pahasti atoopikko ja olen miettinyt suihkuun putsaria että helpottaisko se yhtään. Kun suihkussa kumminkin joka ilta käy.

    2. Josefina

      Taitaa olla meillä kanssa toi hankintalistalla sun postauksen luettuani! Mieheni vanhemmilla on toi laite ja aina salaa vähän naureskellut, että aika turha hankinta.. Mutta ilmeisesti ei sittenkään 🙂

      1. Jonna-Emilia

        Miehenikin naureskelee. Mutta eipä tuo nyt niin kallis ole ettäkö haittaisi vaikka ei nyt ihan niin juttuun uskoisikaan. ????

    3. Ingles

      Pohjavesikaivon kanssa tuskin tarvitsee? Viekö myös hajut pois?

      1. Jonna-Emilia

        Ilmeisesti pohjavesiäkin pitää puhdistella ja saattaa mennä tarkastuksesta läpi aika kevyesti. No en tästä sen enempää tiedä, mutta Aqva Finlandilla oli suodattimia aika monenlaiseen tarpeeseen. Myös järviveteen. Meiltä lähti vedestä ainakin pois joku ylimääräinen maku mitä en ollut ennen huomannut. Nyt sen huomaa jos maistaa perus hanavettä.

    4. Jens

      Tuota noin, tekeeköhän noilla oikeasti yhtään mitään lääkejäämien ja kemikaalien suodattamisessa? Tämä ihan sillä, että ensimmäiset viisi englanninkielistä artikkelia mitä tuli vastaan olivat sitä mieltä, että nuo vaatisivat käänteisosmoosifiltterin toimiakseen.
      Piti ylipäätään ruveta googlettamaan, ihan koska jokunen ulkomaan tuttava harrastaa samanlaisia filttereitä koska hanasta tuleva vesi on erittäin mineraalipitoista. Pähkinänkuoressa siis, hommasta tulee vähän sellainen vaikutelma kun kyseisiä filttereitä kaupitellaan lääke- ja torjuntainejäämien suodatukseen maassa jossa kraanavesi pääsääntöisesti on hyvin pehmeää, että tässä ns. apinaa koijataan.

      1. Jonna-Emilia

        Kaikkihan on mahdollista. Ja kun tämä on asia mitä ei silmin näe niin tottakai se tekee epäluuloiseksi. Mutta nuo suodattimet on niin edullisia, että minä otan riskin ostaakseeni niitä turhaan. Nyt kun on suodatettua vettä juonut pidempään niin maistan maun eron vedessä. Suodatettu ei maistu ja suoraan hanasta maistuu. Kai sekin jotain kertoo?

    5. Vesimies

      Huutikset.
      Suomessa otetuissa vesinäyteissä ei ole havaittu esimerkiksi estrogeenijäämiä. Nigeriassa otetuissa on tosin havaittu. UNESCOn raportin mukaan Suomessa on maailman paras vedenlaatu.
      Meidän vesijohtovettämme valvotaan muutenkin, mikä ei tosin tarkoita sitä, etteikö sen joukossa olisi myös asioita, jotka eivät välttämättä elimistöömme kuulu. Näitä aineita, joita vesijohdossamme esiintyy suositus- ja raja-arvojen alle, on esimerkiksi antimoni, arseeni, elohopea, kadmium, kromi, kupari, lyijy, nikkeli ja seleeni sekä alumiini, mangaani ja rauta.
      Suomessa on sellainen jännä tilanne, että luultavammin hanavesi on terveellisempää ja parempaa kuin pullotettu paikallaan seisonut vesi.
      Ei sillä, onhan se ihan hyvä suodattaa vettä, mutta repesin välittömään nauruun, kun ensimmäisenä on, että tämä on kaupallinen yhteistyö Aqvan kanssa.

      1. Mikko

        Kiitos hyvästä artikkelista. Joo meidän perheellä ollut toi Aqva pari vuotta ja ihan ok. Nyt etiskelen mökille mukaanotettavaa suodatinta ja lähdin hiukan tarkemmin tutkimaan koko vesi asiaa. Osoittautui, että toi pullovesikin maasta riippumatta vähän siinä ja tässä https://yle.fi/uutiset/3-10109332. Nyt arvon tän laitteen oston kanssa https://vedenpuhdistaminen.com/, koska lupailee että puhdistaa vedestä about kaiken haitallisen yli 99 prosenttisesti. Onko kokemuksia kellään, kuulisin mielellään?

    6. Kaisa

      Vähän asiaan perehtyneenä voin suositella Berkey laitetta, mutta toki kaikki puhdistaminen on hyvästä. Glyfosaatin 100% poisto ja ”mukaan mökille tai matkalle” erottaa aqvasta ja myös testitulokset muiden aineiden puhdistuksessa on ihan eri tasolla. Hyvä artikkeli kokonaisuudessa toki, mutta piti nyt mainita kun asiaan on tullut perehdyttyä.

    7. Matti

      Hölmöä pelätä maailman puhtainta vettä, jossa ei tosiaan ole hormoneja tai lääkejäämiä. Tämän kaltaisiin postauksiin suosittelisin laittamaan lähteet. Eikä jonkun toisen blogi tai nettisivu ole luotettava lähde. Veden laatuvaatimukset tarkoin valvotut ja mittauksia tehdään päivittäin laitoksilla ja jakelussa. Täysin pujdas vesi on haitallista elimistölle ja mettikää jos lapsesta asti aina juotaisiin uudestaan suodatettua vettä, mistä todellisuudessa ei edes suodatu mitään “haitallista”. Ihmiset aikojen alusta asti ovat juoneet kovaa, mineraalipitoista vettä. Veden puhdistuksessa veteen lisätään kemikaaleja, JOTTA vesi saataisiin juomakelpoiseksi. Ihmiset olkaa lähdekriittisiä ja luottakaa tiedemiehiin ja ihmisiin, jotka työskentelevät vedenpuhdistuslaitoksilla. Älkää pelätkö typeriä asioita, kasvatatte lapsistanne heikkoja.

      1. Tom

        Ja tiskiainetta lisätään astianpesuveteen, JOTTA ne astiat puhdistuu. Kyllä mä silti mielelläni söisin safkan lautaselta, jossa ei sitä tiskinpesuainetta ole.

        Myytti maailman puhtaimmasta vedestä pitää paikkansa osittain. Me kuitenkin eletään sivistyneessä valtiossa, jossa ehkäisyvalistus on runnottu voimalla läpi. Meillä käytetään e-pillereitä aika kiitettävästi. Unohdat myös mikromuovin, joka vapauttaa estrogeniikkejä vatsahapossa uiskennellessaan, ja en ainakaan minä halua niitä koneistooni. Ja voi olla, ettei meillä ole yhtä paha ongelma kuin muualla maailmassa, mutta tää ongelma on ihan riittävän todellinen täälläkin.

        Mä puhdistan veteni ja yritän muutenkin jättää kaiken mikromuovia sun muuta skeidaa sisältävän ruoan kauppaan. Syökööt niitä ne, joiden mielestä ne on ihan ookoo.

    8. Markku

      Eikös se mene niin päin, että jos yksi väittää vedessä olevan hormoneja ja lääkejäämiä, niin se on se asia, mikä pitää todistaa?

      Nyt tilanne on se, että toinen on esittänyt mittaukset, ja sinä haluamalla haluat kertoa, että se on varmaan kaikki salaliittoa. Tuollainen keskustelu ei johda pitkälle.

      Varsinkin kun ihan yhtälailla nämä markkinoimiesi puhdistimien valmistajat esittävät asian itselleen edullisessa valossa.

    9. Kimmo Katavisto

      Vielä pitää ottaa esiin esimerkiksi Ulvila jossa kunnallisvesi pilaa jopa suihkun kraanat. Kunnallisissa vesijohtojen putket on kaikki muovia sekä mitä sitten irtoaa käyttöveteen.entä syövät. Muutamia aktiivi urhelija on sairastunut syöpään. Happi on myös syövän vihollinen kun saadaan hapenmukana kuljetettua c-vitamiinia syöpäsolukkoon niin syvän leviäminen saattaa pysähtyä. Riippuen kuten minulla jossa syöpä oli agressiivinen. Mutta voitin tuon sairauden toistaiseksi.Syöpätilastot on Suomessa aika korkealla. Kunnallisissa vesijohtoverkoissa happipitoisuus on todella alhainen. On tutkittu että lähdevedessä on suurempi happipitoisuus kuin kunnalisessa verkossa.
      Itse olen siirtynyt juomaan lähdevettä mutta kun se lähdevesikin on pullotettu muovipulloon niin nyt etsin vedenpuhdistusjärjestelmää joka puhdistaa käyttöveden ja miksi. Meillä tuli vessanpöntön uimurin uusinta ja kun katsoin sinne pohjalle niin näin ruskean humuskerroksen ja sitä olen myös kipannut kurkusta alas. Niin kotipaikkani on Noormarkku mutta kuntaliitoksessa Porilaisia.

    10. Alina

      Minua myös on jo pitempään kiinnostanut veden puhtaus ja millaista vettä juon. Olenkin tutkiskellut viime aikoina vedensuodattimien hintoja, koska voin kyllä hankkia sellaisen piakkoin. Löytyyköhän enää mistään sellaista vettä, jossa ei olisi lääke- tai hormonijäämiä?

    Vastaa