• Pelien ikärajat on vanhempien vastuulla. Opettele sanomaan lapselle EI

  Poikien Äitien facebookissa on kuhistu viime aikoina useampaankin otteeseen pelien ikärajoista ja erityisesti suosittu Fortnite peli on puhuttanut äitejä. Pelissä on 12 vuotta ikäraja, mutta sitä antaa melko moni poikansa pelata jo ekaluokkalaisena, osa jopa aikaisemmin.

  Meillä pojat joutuvat noudattamaan pelien ikärajoja. (Olemme sallineet muutaman vuoden jouston, vanhemman läsnäollessa.) Tästä joudumme poikien kanssa tappelemaan aina pelipäivinä ja välillä muulloinkin. Koska ”kaikki muut saa”, ”me ollaan ainoat jotka eivät saa” ja kyllähän te äidit nää tiedätte. Poikien keskuudessa kyseinen peli on noussut jo niin isoon arvoon, että Poikien Äidit yhteisön yksi äideistä kertoi poikien äänestäneen hymypatsaan voittajaksi luokan poikaa, joka pelaa parhaiten Fortnitea.

  Taannoin otin yhteyttä ekaluokkalaisen poikani vanhempiin ja pyysin, että poikani ei annettaisi pelata sellaisia pelejä kavereiden luona, mihin hänen ikänsä ei riitä. Yhden kaverin luona oli pelattu jopa GTA:ta. Pääasiassa vanhempien vastaanotto viestilleni oli hyvä. Yksi vanhempi ilmoitti, että heillä ei valvota ikärajoja. Päätimme sitten yhdessä, että poikani ei vieraile siellä pelipäivinä. Sulassa sovussa, kaikki tyytyväisiä.

  Miksi peleissä on ikärajat?

  Moni vanhempi kertoo joustavansa rajusti pelien ikärajoissa siksi, että heidän lapsensa ei oireile peleistä mitenkään. Vanhemmat uskovat myös tuntevansa lapsensa niin hyvin, että pelaaminen sopii poikkeuksellisesti liian aikaisin juuri heidän lapsilleen. Mutta näkyykö haitallinen vaikutus välttämättä heti?

  Lasten aivojen kehitys on isossa osassa ikärajoja ajatellen. Lapsen tunne-elämä, syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen ja faktan ja fiktion erottaminen kehittyy jokaisella omaa yksilöllistä vauhtia ja aivojen kehitys vaikuttaa siihen, minkälaista mediasisältöä on valmis käsittelemään. Lapsen kehitys ei nopeudu sillä, että hän tekee ja näkee asiat aikaisemmin kuin muut ikäisensä. Ikärajojen noudattaminen on siis tärkeää.

  Ikärajat on suunniteltu suojelemaan lapsia ja nuoria sekä tukemaan sitä, että lapsi saa kehittyä ja kasvaa luonnollisesti. Vaikka jokainen kehittyykin fyysisesti omaan tahtiinsa, se ei silti tarkoita sitä, että aivot olisivat kehittyneet pidemmälle kuin muilla ikäisillään.

  Ikärajat eivät ole suosituksia

  Toisin kuin moni erheellisesti luulee, niin pelien ikärajat eivät ole suosituksia, ne ovat sitovia. Alle 18 vuotiaiden ikärajoissa voi käyttää vanhempien harkinnan mukaan kolmen vuoden joustoa. Eli suosittua Fortnitea voi pelata 9 vuotias vanhemman valvonnan alla. Ikärajan 18 kohdalla ei voi käyttää ikärajan joustoa. Jos pelissä on ikäraja 18 niin laki on ehdoton: alaikäinen ei saa edes vanhempansa luvalla tai seurassa pelata ikärajamerkinnällä 18 merkittyä peliä.

  Erheellisesti myös kuvitellaan, että ikärajat liittyvät jotenkin pelin vaikeustasoihin. Ei, ne eivät liity siihen, vaan ikärajat kertovat siitä, että pelin sisältö on haitallista lapsille. Ikärajoilla halutaan suojella lapsia, joten luulisi, että jokainen vanhempi haluaisi suojella omaa lastaan.

  Vai haluaako?

  Lähde: Pelimyytinmurtajat

  Pettymyksen tuottaminen on vanhemmille vaikeaa

  Miksi kukaan antaa lapsensa pelata pelejä, joita lapset eivät saisi vielä pelata? Miksi? Koska lapsi niin haluaa! Tuskin niitä pelejä lapsille siinä vaiheessa tarjotaan, kun lapset niitä eivät ole vielä pyytäneet. Jos kyse on vain lasten haluamisesta, niin miksi on niin vaikeaa sanoa lapselle EI? Saako lapsi myös syödä aina mitä haluaa? Saako lapsi valvoa niin myöhään iltaisin kuin haluaa? Heilua kylillä niin pitkään kuin haluaa? Onko lapsen päätettävissä kaikki muukin?

  Vai pelkäävätkö äidit ja isät olevansa huonoja vanhempia jos kieltävät? Niitä ainoita äitejä ja isiä jotka pitävät ikärajoista kiinni! Eivätkö he enää muista miten itse lapsena väittivät vanhemmilleen olevansa niitä ainoita lapsia maailmassa, jotka eivät saaneet sitä sun tätä. Kaikki me ollaan se lapsena tehty ja kaikki se tiedetään, että ne on ihan keksittyä väitteitä. Koska oikeasti ei saa kaikki muutkaan. Poikien Äidit facebookin kyselyn mukaan suurin osa vanhemmista ei anna lasten pelata pelejä ennen kun lapsen ikä on oikea. Meitä on monta jotka pitävät ikärajoista kiinni.

  Jari Sinkkonen sanoi sen hyvin Kodin Kuvalehden artikkelissa- Lapsi tarvitsee itseään vahvemmat vanhemmat.  Olen päättänyt olla vahvempi kuin lapseni. Meillä pidetään ikärajoista kiinni jatkossakin! Koska meillä päättää aikuiset, ei lapset!

  Kommentit

  1. tatu

   Pelien ikärajat ovat suosituksia. Jos luulet että k18 pelit ovat haitaksi lapselle ja se voisi aiheuttaa väkivaltaa niin se on aivan täyttä paskaa. Että ottaisit vaikutteita peleistä niin sinulla pitäisi olla muitakin vaikeuksia tai mielenterveyshäiriöitä. Silloin vaikutus on mahdollinen. Lisäksi miksi 9 vuotias ei saisi pelata fortniteä, se on harmittomin peli ikinä.

   1. Jonna

    Rakas Tatu, en luule, vaan tiedän 🙂 Kannattaa jutella jonkun asiasta vähän enemmän tietävän kanssa, että miksi ne ikärajat on peleissä ja elokuvissa. Sille on syynsä. Kivaa viikkoa.

  2. kukkahattu

   Rakas Jonna voisitko tarjota lähteen johon ”tiedollasi” viitaat? Lähde jossa mainitaan että kotona K18 materiaalin, (oli sitten peli tai ohjelma kyseessä) esittäminen alaikäiselle on laitonta?

   Jos viittaat kuvaohjelmalakiin: se koskee ainoastaan palveluntarjoajia kuten esimerkiksi pelikauppiasta tai elokuvateatteria ja julkista esittämistä jota kotona ei tapahdu. Kannataisi jutella jonku asiasta vähän enemmän tietävän kanssa ennen omien tulkintojen esittämistä faktoina.

   Kivaa viikkoa.

   1. Jonna

    Lähde on mainittu tuolla tekstissä. Tässä se vielä uudestaan: Pelimyytinmurtajat: http://www.pelitaito.fi/new/blog-post/ikarajamyytit/

    ”Vuodesta 2012 alkaen ikärajat ovat olleet Suomen lain mukaan sitovia. Laki koskee yhtä lailla niin elokuvia, tv-ohjelmia kuin digipelejäkin. Kuvaohjelmalaki määrää ikärajoiksi 3, 7, 12, 16 ja 18 (710/2011) ja velvoittaa pelin tarjoajan (siis esimerkiksi pelikaupan myyjän) valvomaan ikärajoja. Muiden paitsi ikärajan 18 kohdalla voi lain mukaan käyttää kolmen vuoden joustoa, jos lapsi on 18 vuotta täyttäneen seurassa. Ikärajan 18 kohdalla laki on ehdoton: alaikäinen ei saa edes vanhempansa luvalla tai seurassa pelata ikärajamerkinnällä 18 merkittyä peliä. Sama laki pätee yhtä lailla niin elokuviin, tv-ohjelmiin kuin digipeleihinkin. Ikärajat eivät siis ole pelkkiä suosituksia vaan lakisääteisiä, ja niiden tarkoitus on suojella lapsia ja nuoria heille haitalliselta mediasisällöltä.”

  Vastaa