• Minun valintani, elämä ilman lapsia

  Hiukan ehkä haikea fiilis tätä kirjoitellessa, mutta olen vihdoin tullut siihen päätökseen etten halua lapsia. Päätöstä en ole tehnyt hetken mielenjohteesta vaan tätä on puntaroitu jo kauan. Olen aina tykännyt lapsista, mutta kaikki se suunnaton vastuu ja elämän totaalimuutos suoraan sanoen pelottaa! Lapsettomuus on minun valintani.

  Siskollani on lapsia ja heidän elämää vierestä seuranneena, päätökseni on vain kirkastunut. Kaikki se ilo ja onni lapsista, sitä on ihanaa seurata näin siskon roolista, mutta kolikon kääntöpuolella on paljon asioita, mitkä minua kauhistuttavat. Heidän arki on usein kaaosta ja siskoni on joskus äärimmäisen väsynyt. Kylässä on kiva käydä ja lasten kanssa hauska touhuta, mutta ah, se vapaus, kun laitan oven perässäni kiinni..

  Odota oikeaa miestä

  Olen kuullut tuhat ja yksi kertaa lauseen: odota vain, kun se oikea mies löytyy. Kyllä mieli muuttuu! No, oikea mies löytyi ja kappas, kun hänellä on samat ajatukset kuin minulla. Luulin pitkään, että mieheni haluaa lapsia, koska hänkin on siskoni lasten seurassa se hupsu hassuttelija, josta kaikki lapset tykkäävät, ja johon lapset aina liimautuvat. Kun uskalsin ottaa asian esille mieheni kanssa, yllätyin. Hänellä olikin samat ajatukset kuin minulla. Hän ei vain ollut uskaltanut ottaa asiaa esille minun kanssani, koska hänkin oletti, että minä olen lapsi-ihminen ja haluan ehdottomasti omia lapsia.

  Meille riittää oikein hyvin tällainen sedän ja tädin rooli. Saamme hoitaa siskoni lapsia mielin määrin, mutta meillä on vapaus elää omaa elämäämme, kuten haluamme. En koe, että jäisin mistään paitsi. Uskon, että läheiset välit lapsiin säilyy koko elämämme. Joskus kuulee puhuttavan, että sitten vanhana ei kukaan käy kylässä ja on todella yksinäistä. Minä uskon, että siskoni lapset vierailevat myös meidän luona ja niin se vain on, että joka tapauksessa vanhus kokee yksinäisyyttä, vaikka olisikin suuri suku. Suuri lapsimäärä ei tarkoita välttämättä sitä, että joka päivä on joku kylässä.

  Lue myös: Miten osaan elää ilman poikiani

  Lapsettomuus ei ole aina valinta

  Minusta on kuitenkin mukava seurata erilaisia lapsiin liittyviä palstoja ja yhteisöjä, koska kuitenkin pidän lapsista ja tätinä koen tiettyjä velvollisuuksiakin olla perillä lasten kasvusta ja kasvatuksesta. Minun valintani on kuitenkin lapsettomuus ja seison ylpeänä sen takana. Raskasta se on silti kuunnella ainaista ihmettelyä, miksi teillä ei ole vielä lapsia. Se on kysymys, jonka voisi jättää kysymättä. Ajattelen vain niitä lapsettomia, joille se ei ole valinta vaan karu totuus. Miltä heistä tuntuu, en voi arvatakaan…

  Kuuntele Poikien äitien podcast

  Kommentit

  1. Anonyymi äiti

   Niin se yksi kysymys ”miksi teillä ei ole lapsia”. Ensinnäkin sehän on teidän oma valinta, eikä kuulu muille. Sen te jo tiedätte. Ette ole muille tilivelvollisia. Kunnioittakoon muut teidän päätöstänne. Rohkea kirjoitus 👍
   Ja toiseksi, niistä kysymyksistä, jos teillä olisi lapsia ja heillä joilla on lapsia, kysymysten määrä ja laatu on ihan eri luokkaa. Ihmiset olettaa että voi arvostelevilla kysymyksillään pommittaa muita vanhempia. ”Miksi teidän lapsenne tekee noin?” ”Mikähän siitäkin tulee isona?” ”Et kai juota tavallista maitoa lapsellenne?” ”Onhan lapsesi jo kielikylvyssä, hänhän on jo kolme” Ja nämä kysymykset raapaisee vain pintaa. Näiden lisäksi myös vanhempia arvostellaan mikäli ei suorita jatkuvasti. Pitäisi tehdä 8h töitä, hauduttaa, keittää sekä paistaa joka päivä kolmen ruokalajin illallinen, opiskella, olla yhdistystoiminnassa, nukkua toiset 8h sekä olla kauniiksi laittautunut jo ennen aamu viittä, jotta aamiainen on valmiiksi pöydässä ennen kuin muu perhe herää. Sit vielä pitäis pitää kunnostaan huolta, mielusti viidesti viikossa, viittä eri lajia. Käydä sokeroinnissa ja kampaajalla. Suorittaa.
   Mutta näihinkin asioihin pitää vaan asennoitua niin, että mun elämä mun päätös. Tiedän mitä haluan mitä en ja toimin sen mukaan.
   En suorita, elän 😍
   Joten sulle, älä vaivaudu selittelemään päätöstäsi muille, sun elämä.
   Tsemppiä kysymyksiin, onnea elämään ❤

  2. Äitee

   Se on valinta mitä muiden pitää kunnioittaa. Jännä ilmiö on, että jos nainen tekee päätöksen olla tekemättä lapsia, hän saa kannustavia kommentteja. Mutta, kun mies ei halua lapsia, niin hän on itsekäs, tekee väärin puolisolle, kun ei suostu lapsen tekoon jne. .. täälläkin palstalla ollut useamman kerran itkua , kun mies ei suostu. Tässä olisi aihe, mikä ansaitsisi tulla esille. Miksi nainen saa olla haluamatta lapsia, mutta lapsia haluamaton mies on itsekäs ja pitää pistää vaihtoon.

  3. Vanha äiti

   Mä en aikanaan halunnut lapsia, 30 vuotiaaksi elin päätöksellä että niitä ei tule, enkä muutenkaan ole koskaan ollut mikään lapsirakas ihminen. Sitten tuli mieheni kanssa asiasta puhe ja hän kertoi suoraan että haluaa lapsia ja jos minä en, niin ei ole muita vaihtoehtoja kuin erota. Mieheni oli täysin varma lapsista, joten minä annoin periksi koska en halunnut erota. Nyt meillä on kaksi ihanaa lasta, hyvin pitkälti yksin saan hoitaa kaikki lapsiin liittyvät asiat, maailmani pyörähti ylösalaisin, mutta en kadu. En olisi silloin osannut koskaan uskoa siihen että osaisin rakastaa ja huolehtia lapsista niin paljon ja niin hyvin, mitä nyt teen. Lapsirakas en ole vieläkään, mutta omiani rakastan, ovat tärkeimpiä minun koko maailmassani.

  Vastaa