• Istumatyö ja sen haitat. Näin helpotat haittoja

  Istumatyö ja sen haitat ovat merkittävät, tiedän ne, mutta silti unohdan liikkua välillä työpäivän aikana. Istuin koko eilisen päivän (taas) tietokoneeni ääressä…ihan koko päivän. Siis aivan älytöntä. Jo pelkästään se, että työpäivä venyi niin pitkäksi on typerää, mutta se, että en liiku työpäivän aikana lainkaan on vielä typerämpää.

  En ole tainnut koskaan aiemmin tehdä näin paikallaan pysyvää työtä. Olen ollut liikuntaa-alalla paljon, jossa tulee tietysti liikuttua koko ajan. Olen ollut media-alalla tuotannoissa, toimittajana ja projekteissa, niissä kaikissa on aina tehty myös jotain liikkeessä. Vähintäänkin kävelty ympäri kuvauspaikkaa. Ennen en ole tätä liiallista istumista joutunut pohtimaan.

  Istumatyö
  Ei ehkä mikään paras mahdollinen työskentelyasento minulla. Koira olkapäällä.

  Istumatyö ja haitat

  Istumatyö ei sovi minulle, ei se sovi hyvin kenellekään. En meinaa osata pitää taukoja ja en oikein ole vielä löytänyt hyvää asentoa työskennellä istualleen. Ensin istuin jakkaralla, mutta siitä alkoi pian tulemaan hanuri kipeäksi. Nyt istun sohvalla mutta se menee helposti makailuksi, enkä oikein usko sen olevan optimaalinen työskentely-asento. Koneella teen kuitenkin 95% työajastani. Muu aika on sitten palavereita, juttukeikkoja tai tapahtumia.

  Lue myös: Nämä vitamiinit tarvitset, jotta jaksat arjen paremmin

  Istuminen on vaarallista! Istumisella on yhteys useiden pitkäaikaissairauksien ilmaantumiseen. Pitkäkestoinen istuminen voi kuormittaa yksipuolisesti kehon tukirakenteita ja on todennäköisesti yhteydessä niska- ja alaselkäkipuihin. Liiallinen istuminen aiheuttaa sairauksien vaaratekijöitä, kuten kohonnut verenpainetta ja suurentuneita veren kolesterolipitoisuuksia.

  Työn tekeminen on meille kuitenkin pakollinen paha (tai hyvä, riippuu työstä.), ja jos satumme tekemään sitä istualtaan, liikkuminen työpäivän aikana on tärkeää. Työskentely sujuu huomattavasti paremmin, jos kehomme ja mielemme voivat hyvin. Lue lisää istumatyön haitoista UKK-instituutin sivuilta.

  Liikkuminen kannattaa

  Työikäisten ihmisten toimintakykyä ja terveyttä heikentää selvästi liikunnan puute. Liikunnan puute huomataan valitettavasti kuitenkin usein vasta, kun ongelmat ovat jo alkaneet. Liikunta tukee vahvasti työhyvinvointia vahvistamalla fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja ja vähentämällä työntekijöiden sairastumisia. Istumatyö ja sen tuomat haitat korostavat näitä ongelmia.

  Lasten liikunnan ja oppimisen välillä on havaittu selvä yhteys. Liikunnallisesti aktiiviset lapset menestyivät tarkkavaisuustestissä paremmin ja heidän kouluarvosanansa olivat parempia, kuin vähemmän liikkuvilla lapsilla. Tämä sama varmasti pätee myös työelämssä meihin aikuisiin. Jos haluamme olla tehokkaita ja pärjätä, liikkuminen kannattaa.

  Lue myös: Inkivääri naisen tiellä pitää ja herättää samalla myös seksihalut 😉 

  Vinkkejä liikkumiseen

  • Vapaa-ajan liikunta on tärkeää. Liikunnan olisi hyvä sisältää sekä kestävyyttä että lihasvoimaa. Unohtamatta liikunnallista taitoa kehittäviä lajeja. Liikunnassa tärkeää on säännöllisyys, liikkua pitäisi useita kertoja viikossa
  • Pidä taukoja työpäivän aikana. Tauko lisää työtehoa, joten vaikka tuntuu, että menetät aikaa, todellisuudessa saat tehoja lisää ja työt sujuvat paremmin. Tutkimusten mukaan jo muutaman minuutin verryttelytauon jälkeen työnteko tuntuu mukavammalta ja asenne muuttuu positiivisemmaksi.
  • Muista työmatkaliikunta. Työmatkaliikunta on hyvä tapa kasvattaa kuntoa ja parantaa samalla terveyttä. Pyöräile tai juokse töihin. Nouse rappuset hissin sijaan.
  työpaikka liikunta
  Onneksi meilläkin on välillä niitä työpäiviä, kun voi itsekin vähän liikkua samalla.

   

  Nyt luvataan kaikki liikkua työpäivän aikana enemmän ja useammin!

  Vastaa