• You are currently viewing Pojalle nimi. Vinkkejä nimen valintaan

  Pojalle nimi. Vinkkejä nimen valintaan

  Pojalle nimi, mutta mikä? Moni poikien äiti on törmännyt samaan harmitukseen poikien nimien suhteen kuin minäkin aikanaan. Kivoja tyttöjen nimiä on pilvin pimein, mutta pojalle on vaikeaa löytää nimi. En tiedä onko nimiä oikeasti sen enempää tytöille, tuskin. Ehkä tyttöinä/naisina olemme pyöritelleet tyttöjen nimiä vain elämässämme enemmän.

  Jokaisella perheellä on omat makumieltymyksensä nimien suhteen. Toinen tykkää perinteisistä kotimaisista nimistä ja toinen puolestaan kansainvälisistä tunnetuista nimistä. Kolmannelle on tärkeää, että nimi on harvinainen. Minä kuulun tähän kolmanteen porukkaan. Kuten varmasti moni jo tajuaakin, poikiemme bloginimet (Ossian, Oliver, Oscar ja Ollie) eivät ole heidän oikeat nimensä. Tai ovat, mutta toiset nimet. Ensimmäiset nimet ovat sen takia poissa blogistani, koska ovat sen verran harvinaisemmat.

  Valitsimme harvinaiset nimet

  Pojillamme on jokaisella neljällä aika harvinainen nimi. Harvinaisuus on ollut nimeä valittaessa jopa kriteerinä. Tämä siksi, että olin itse lapsena Jonna Korhonen ja minua suuresti ahdisti, että Jonna Korhosia oli todella paljon. Meni minne tahansa, niin siellä oli vähintäänkin toinen ellei useampikin Jonna Korhonen. Poikien sukunimi on yhtä yleinen kuin minullakin, Mikkonen. Tästä syystä päätimme, että poikiemme etunimet saavat olla harvinaisia, jotta eivät ole mitään tusinanimiä koulussa ja harrastuksissa.

  Lue myös: Gurly boy method (kiharat pojille)

  Kun mietimme kivoja nimiä pojille, syötin vaihtoehdot aina Väestörekisterikeskuksen etunimihakuun ja varmistin sieltä, että nimeä ei ole annettu paljon. Tämä on hyvä keino, jos haluaa tosiaan varmistaa sen, että nimiä Suomessa on vähän.  Nyt kun kurkkaan poikiemme etunimiä hausta, löytyy yhtä niistä suomesta 300 ja muita alle sen. Vähiten löytyvä nimi on suomessa uniikki. (Ei kuitenkaan keksitty nimi, vaan ulkomailta bongattu).

  Kun tämä uniikkiniminen poikamme sai nimensä, sitä piti ihan anoa. Jos Suomessa haluaa kastaa lapselle nimen, mitä täällä ei ole aiemmin kenellekään annettu, menee se aina hyväksynnän kautta. Meidän ehdotus meni läpi ”Nimi sointuu suomalaiseen kieleen” ja on ihan oikea nimi muualla. Eräällä tuttavallamme ei pojan etunimitoive mennyt aikanaan läpi. He kastoivat pojan sitten toisen nimiseksi, mutta kutsuivat poikaa siitä huolimatta sillä nimellä, jolla olisivat halunneet poikansa kastaa.

  Lue myös: Pojalle erikoinen nimi -lista harvinaisista nimistä

  Lapsen huoltajan velvollisuus on ilmoittaa lapsen lopullinen nimi väestötietojärjestelmään. Tällä hetkellä voimassa olevan nimilain mukaan ilmoitus tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Tiedot lapsesta voi ilmoittaa esitäytetyllä lomakkeella kotikunnan maistraattiin. Jos lapsi kastetaan evankelisluterilaisen tai ortodoksisen kirkon jäseneksi, lomake annetaan kastavalle papille.

  Jos vaikuttaa, että etunimeä ei voida hyväksyä, maistraatti siirtää asian nimilautakunnan ratkaistavaksi. Lautakunnan kantaa voidaan kuitenkin pyytää vasta, kun virallinen ilmoitus rekisteriin on tehty. Nimilautakunnan päätöstä joutuu odottamaan useita viikkoja.

  Meidän ylpeät isoveljet pitävät sylissä Bonus-vauvaa, jolla ei ollut vielä nimeä (Eli Ollie)

  Suosituimmat nimet

  Niin ikään väestörekisterikeskuksesta löytyy lista suosituimmista poikien etunimistä. Lista on tietysti eri kuin hakee etunimet ja ensimmäiset etunimet. Moni nimi on supersuosittu toisena etunimenä vuodesta toiseen, mutta ensimmäisen etunimien suosikkinimet vaihtuvat useammin. Tosin kolmen viime vuoden tilastot näyttävät melko samalta myös ensimmäisen etunimen suhteen.

  Tässä vähän tilastoa ensimmäisistä etunimistä

  2016 syntyneet pojat

  1. Onni
  2. Elias
  3. Leo

  2017 syntyneet pojat

  1. Leo
  2. Elias
  3. Eino

  2018 syntyneet pojat

  1. Eeli
  2. Elias
  3. Leo

  Listaa voit katsella laajemmin Väestörekisterikeskuksen sivuilta

  Lapsen näköinen nimi

  Oli nimen valintakriteerit mitkä tahansa, on tärkeää, että nimi on kantajansa näköinen. Meillä ainakin nimien valintaan on vaikuttanut myös pojan ulkonäkö. Siksi ei ehkä kannata lyödä nimiä lukkoon raskausaikana, sillä syntyvä lapsi saattaakin olla ihan eri näköinen kuin mitä ajattelit. Monesti nimen valintaan vaikuttaa (halusimme tai emme) tietyt mielleyhtymät nimeen. Jos nimeä on kantanut joskus joku ikävä ihminen, sitä tuskin haluaa antaa nimekseen omalle lapselleen. Vaikka nimi kiva olisikin.

  Lapselle ei voi antaa nimeä, joka on jo hänen sisaruksellaan tai puolisisaruksellaan, muutoin kuin toisen etunimen ohella. Uusioperheessä toki voi olla samannimisiä lapsia, jos he eivät ole sukua keskenään. Nimen tulee olla lapsen sukupuolen mukainen, joten vakiintuneesti pojille annettavaa nimeä ei voida antaa tytölle tai toisinpäin. Osa etunimistä on kuitenkin käytössä sekä tytöillä, että pojilla.

  Lue myös: Kesätekemistä lapsille

  Nimen valinnan kirjoittamaton sääntö on, että ei käytetä samaa nimeä kuin ystävillä, ilman lupaa. Eri asia, jos halutaan jatkaa jotain perinnenimeä tai antaa kunniaa jollekin ystävälle tai sukulaiselle. Mutta sellainen ”nimen ryöstö”, on vähän mautonta. Mikäli ystäväsi on puhunut jostain nimestä lapselleen läpi elämänsä, älä vie sitä nimeä ja anna omalle lapsellesi. Keksit varmasti jonkun yhtä kivan nimen itsekin.

  Suomalaisia miesten etunimiä voit selailla kätevästi NIMIKIRJASTA aakkosten mukaan!

  Tsemppiä nimen valintaan!

  Vastaa