• You are currently viewing AHHAA Tiedekeskus- tekemistä lapsille Virossa

  AHHAA Tiedekeskus- tekemistä lapsille Virossa

  Tekemistä lapsille Virossa. Yhteistyössä: AHHAA Tiedekeskus

  Testaajat: Oliver 11v, Juhani 9v, Oscar 8v ja Ollie 5v

  Oletteko koskaan käyneet tiedekeskuksessa poikien kanssa? Suosittelen! Se oivaltamisen ilo, minkä he sieltä saavat. VAU! Jos poikia on vaikea saada lukemaan kirjoja, niin tiedon he selvästi imevät mielellään tekemisen kautta.

  Testiryhmän kohteena tällä kertaa Viro Tartto, missä pääsimme testaamaan AHHAA Tiedekeskusta. Sanna ei päässyt kiireiden vuoksi mukaan, joten tämän testauksen hoidin poikkeuksellisesti minä poikien ja kummipoikani kanssa ilman Sannaa. (Kirjoittaja siis Jonna)

  Lue myös: Lasten kanssa Viroon – edullinen Tartto

  Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on oikea kulttuurikeskus. Ihanat ruokapaikat, kahvilat ja maisema, sekä edullinen hintataso ja hyvät ostospaikat houkuttelevat turistin Tarttoon pidemmällekin visiitille. Tekemistä lapsille löytyy Virosta ja erityisesti Tarttosta paljon.

  Jos vietät perheen kanssa Tarttoossa useamman päivän, varaa niistä vähintään yksi AHHAA tiedekeskukselle. Lapset tulevat muistamaan sen ikuisesti.

  AHHAA

   

  Mikä on AHHAA Tiedekeskus?

  AHHAA:n missiona on arvostaa oppimista, tarjoamalla kaikille löytämisen iloa. AHHAA:n tunnuslause on: “Ajatellaan leikkisästi!”. Sehän meidän testiryhmältä onnistui. Onnistui se äideiltäkin.

  Tiedekeskus AHHAA tarjoaa tieteitä, jännittävää toimintaa, seikkailua, hyödyllisiä taitoja ja hauskaa viihdettä. Keskuksessa on muun muassa planetaario, jossa suomenkielinen selostus. Se oli meidän tiedonjanoisen testiryhmän ihan ensimmäinen kohde AHHAAssa. Pojat istuivat kuin tatit koko esityksen ajan paikallaan. Avaruus ja planeetat ovatkin olleet siitä eteenpäin kuumia puheenaiheita täällä kotonakin.

  Lue myös: Lasten meriseikkailu Suomenlinnassa

  AHHAA:ssa on myös interaktiivisia näyttelyitä, koululaboratorio ja tiedeteatteria. Me pääsimme yksityisesti  tiedeteatteriin, jossa muun muassa sytytettiin “äiti tuleen”, tehtiin tekoverta ja iso räjäytys, jonka tuloksena saimme kokea räjähdyksen tuottaman paineaallon. Se oli aika jännää, niin äideistä kuin pojistakin.

  Kotimaassa vastaavanlaiseen tiedekeskukseen perheen kanssa meneminen, saattaa olla rahallisesti melko kallis paukku. Naapurissa Virossa AHHAA Tiedekeskukseen pääsee koko perhe edullisesti, alle kouluikäiset jopa ilmaiseksi ja samalla pääsee myös kivalle ulkomaanmatkalle.

  Hinnoista lisää AHHAAn sivuilla. 

  Planetaario

  Tekemistä lapsille Virossa

  tiedepuisto

  Teknologia-sali

  Aloitimme testiryhmän kanssa kiertelyn teknologia-salista. Se on iso sali, jossa oli todella paljon kaikkea poikia kiinnostavia asioita. Emme meinanneet saada ystäväni kanssa heitä pysymään aloillaan, kun jokaista juttua olisi pitänyt päästä heti kokeilemaan. Pojat irti ja menoksi!

  Pojat kokeilivat syvää pallomerta, otimme valokuvan räjähtävän ilmapallon kanssa ja nostimme itsemme torniin omilla käsivoimillamme. Erityisen paljon testiryhmä innostui videon tekemisestä, jossa he “ajoivat autoa”. Eli todellisuudessa istuivat paikallaan olevassa autossa, mutta tausta liikkui. Sitä naurettiin yhdessä pitkään. Testiryhmä ei meinannut siirtyä eteenpäin tältä pisteeltä, koska oli niin hulvattoman hauskaa.

  Teknologia salissa oli niin paljon kaikkea, että emme valitettavasti ehtineet kaikkea kokeilemaan. Olimme varanneet AHHAA vierailuun 5 tuntia aikaa, mutta sekään ei riittänyt. Polkupyöräily nuoran päällä ja muutama muukin juttu jäi odottamaan ensi kertaa. (Mikä on aivan varmasti vielä tulossa.)

  Tekemistä lapsille Virossa

   

  tiedekeskus Tartto

  Tekemistä lapsille Viro

  Tekemistä lapsille Tartto

  hauskaa lapsille Viro

  Luonto-sali

  Luonto-sali oli meidän kaikkien suosikkipaikka. AHHAA tiedekeskus tarjosi paljon erilaisia vesitehtäviä ja pojat tykkäsivät kovasti muodostaa muun muassa veteen pyörremyrskyn. Oli myös hauska koittaa saada pallo lentämään veden päällä haluttuun kippoon. Me äidit otimme hengähdystaukoa penkeillä, kun pojat kokeilivat erilaisia vesijuttuja hiki hatussa.

  Monen meistä suosikki oli kuoriutuvat tiput. Joka päivä AHHAAssa munista kuoriutuu oikeita pieniä kananpoikasia, joiden syntyä ja ensiaskelia pääse tiedekeskuksessa katsomaan. Me saimme erityiskunnian pitää kananpoikaa nimeltä Bob sylissämme (pojat saivat nimetä kananpojan). Lisäksi pääsimme näkemään tämän jälkeen laboratorioon munien hautomisen alun. AHHAA Tiedekeskuksesta tiput pääsevät farmille, Virossa. Luonto salista löytyy myös muita eläimiä, kuten lintuja, kaloja ja muurahaisia.

  Tekemistä lapsille Virossa

  Tartto perheille

  Viro lapsiperheille

  AHHAA tartto
  Vasemmalla muna. Keskellä valon avulla näkyvä tyhjä muna. Oikealla valon avulla näkyvä muna, jossa poikanen (tuo tumma osuus).

  Tekemistä lapsille Virossa

  Tekemistä lapsille Virossa

   

  Vaihtuvien näyttelyiden-sali

  Tällä kertaa esillä oli juuri sopivasti meidän testiryhmää ajatellen avaruusteemainen näyttely, nimeltä Kilpajuoksu Avaruuteen. Planetaarion jälkeen, kun poikien avaruuskiinnostus nousi huippuunsa. Näimme kosmonauttien asuja, kosmonauttien laskeutumisaluksia ja vaikka mitä kiinnostavaa. Näyttelyn teema vaihtuu aina puolen vuoden välein, joten jos avaruusteema kiinnostaa, niin kannattaa suunnata AHHAAseen ennen marraskuuta, sillä silloin teema taas vaihtuu.

  AHHAA koko perheelle

  Mainitsemisen arvoista ovat myös laadukkaat ruuat AHHAAn ravintola Newtonissa. Täällä Suomessa on usein ruuat lastenlistoilla sitä samaa huttua, valmislihapullia ja valmisperunamuussia. AHHAAssa ruuan laatuun oli panostettu. Oliverin lohiannos oli todella herkullisen näköinen. Lasten hampurilainenkin oli huomattavasti mehevämpi kuin tyypilliset lasten hampurilaiset. Harvemmin missään huvipaikoissa löytyy listalta niin hyvää valikoimaa ruualle, kuin AHHAAssa löytyi. Jopa jälkkäriksi syömämme pirtelöt oli tehty ilman lisättyä sokeria. Hinnat jälleen kerran edullisia.

  Pienten vauvojen kanssa AHHAAssa vieraillessa on hyvä hyödyntää alakerran rauhallinen hoitohuone. Sieltä löytyi pesumahdollisuus, sekä mukavat penkit esimerkiksi imettämiseen. Huone oli täysin hiljainen, eikä tiedekeskuksen melu kantautunut sinne asti. Voitte kuvitella, että me äidit viihdyimme hetken pidempään siellä, kun otimme kuvia hoitohuoneesta.

  Laburintti

  Viro vauvat

  Vinkit kävijöille

  Ensinnäkin, varatkaa AHHAA tiedekeskukseen KOKO PÄIVÄ. Viidessä tunnissa sai ihan kivasti käytyä läpi aluetta, mutta enemmänkin aikaa olisi saanut helposti tuhlattua. Jos lapset innostuvat leikkimään Luonto-Salin vesipisteillä, kannattaa mukaan varata myös kuivat vaatteet. Jos menette peililabyrinttiin, voi siellä vierähtää tovi jos toinenkin. Niin kävi minulle ja Ollielle.

  Isompien lasten vanhemmat voivat harkita itse viettävänsä aikaa myös läheisessä ostoskeskuksessa, samalla kun lapset ovat tutkimassa tiedepuiston tarjontaa. Läheltä löytyy hyviä ravintoloita ja kaunis joenranta, mitä pitkin voi kävellä vaikkapa keskustaan. Tiedekeskuksessa kannattaa silti ainakin käydä meidän aikuistenkin, sillä yhdessä lasten kanssa siellä saa mahtavia muistoja aikaiseksi molemmille. Testiryhmän ja äitien kokemukset erityisesti tiedeteatterista ja luonto-salista ovat varmasti ikimuistoisia.

  Vierailun aikana kannattaa käydä samalla ostoksilla Viron suurimmassa tiedekaupassa AHHAAn sisällä. Tiedekauppa oli täynnä toinen toistaan jännittävämpää lelua ja vempainta. Hinnat jälleen kerran maltilliset. Meidän testiryhmämme intoutui ostamaan tiimalaseja, pehmokäärmeitä ja muita hauskoja leluja. AHHAA antoi pojille vielä muistoksi ihanat pienet eläimiksi naamioidut kivet. Niillä leikittiin koko paluumatka kotiin.

  Tekemistä lapsille Virossa on vaikka kuinka paljon ja erityisesti Tartto on mitä mainioin matkakohde perheen kanssa. Kannattaa yhdistää perhelomaan vierailu AHHAA Tiedepuistossa.

   

  Vastaa