• Kirjoja ja lukemista pojille

  Mistä kirjoja ja lukemista pojille? Poikien Äitien Facebookissa kiersi pitkään poikien lukuhaaste. Siinä oli ajatuksena se, että me äidit kerroimme, mitkä kirjat olivat kiinnostaneet meidän poikiamme ja saimme levitettyä näin sanaa muillekin poikien äideille siitä, että mitkä kirjat voisivat poikia kiinnostaa. Ajattelin tehdä tähän koosteen kirjasuosituksista, jotta myös myöhemmin kirjoja pojilleen etsivät vanhemmat voisivat hyödyntää näitä hyviä kirjavinkkejä.

  Lue myös: Respektiä seksikirja nuorelle pojalle

  Kuten varmasti moni tietää, tutkimusten mukaan poikien lukutaito on rappeutunut. Jopa 11 % nuorista pojista eivät omaa sellaista taitotasoa, että osaisivat lukea ja kirjoittaa niin hyvin kuin pitäisi peruskoulun lopussa. Nämä pojat eivät tule pärjäämään toisen asteen opinnoissa. Syrjäytymiskierre on silloin jo vakavasti lähdössä liikkeelle. On tärkeää, että löydämme pojille HEITÄ kiinnostavaa kirjallisuutta ja saamme poikien lukutaidon taas nousuun.

  Kirjoja ja lukemista pojille

  Tässä äitien ja poikien suositukset

  Kapteeni Kalsari

  Poika 10v. lukee innoissaan Kapteeni Kalsareita. Käymme niitä kirjastosta aina lainaamassa lisää. Pojan mielestä ne ovat hauskoja. Katsoimme tämän yhdessä elokuvana ja oli se äidinkin mielestä aika hauska. Kapteeni Kalsari on koulun äksy rehtori, jonka hulivilipojat hypnotisoivat ja saavat hänet luulemaan itseään Kapteeni Kalsariksi. 

  Nörtti

  Poika 10v. on kova lukemaan. Uusimpana sarjana löytyi nämä Nörtti-kirjat. Sarjassa 5 kirjaa, joista ensimmäinen tämä New game. Poika ahmi kirjan kahdessa päivässä ja hehkutti kirjaa hyväksi. Harmitteli ettei tullut lainanneeksi kerralla kahta kirjaa. Kirjan kirjoittaja tekee kirjan esittelytekstin mukaan myös YouTube-lyhytelokuvia. Ja telkkarissa on pyörinyt myös Nörtti-tv-sarja.

  Lue myös: Millainen kirja kiinnostaa poikia? Pojat vastasivat TikTokissa

  New game kirja kertoo DragonSlayer666 nimellä virtuaalimaailmassa elävästä pojasta, joka tahtoo maailman parhaaksi pelaajaksi. Poika löytää IRC-galleriasta hyvännäköisen punatukkaisen tytön ja kirjassa selviää, miten virtuaalisoturi selviytyy ihmissuhdepelissä.

  Myyttihovi

  Myyttihovi on fantasiakirjasarja, josta ekan kirjan luettuaan 9- ja 11-vuotiaat poikamme innostuivat. Kirjassa Seth ja Kendra Sorensonin vanhempien lähtiessä matkalle, sisarukset joutuvat viettämään kesää isovanhempiensa luona. Myyttihoviksi kutsutussa paikassa. Sorenson-vaari kieltää lapsia menemästä tilalla olevaan latoon ja läheiseen metsään. Seth lähtee kuitenkin kiellosta huolimatta tutkimaan metsää. Kirja on hauska ja jännittävä. Heti ei tiedä, mitä tapahtuu. Kirjassa on  taikaolentoja ja yllätyksiä.

  Eläinten maailma

  3-vuotiaan pojan suositus. Eläinten maailma, suuri satukirja. Kirjassa kerrotaan kahdeksan eri eläimen tarina ja tietoiskuina faktaa itse eläimestä. Lisäksi opitaan tarinan pääeläimen kaverieläimiä samalta mantereelta.

  Filosofia

  11-v. poika kiinnostunut Tove Janssonin filosofiasta ja nyt meneillään viimeinen näistä kahdeksasta kirjasta.

  Soturikissa

  8-vuotiaan pojan kirjasuositus on Soturikissat. Kirjan soturikissat on jaettu eri tarinajaksoihin, jotka sijoittuvat periaatteessa samaan aikaan ja niiden aihe on sama: metsän villit kissat, jotka elävät neljässä eri klaanissa Tähtiklaanin asettamien lakien mukaan. Sarjan ensimmäiset kuusi kirjaa eli ensimmäinen tarinajakso kertoi pääosin fiktiivisestä hahmosta, Ruskasta, josta tuli myöhemmin kirjoissa Tulitähti. Seuraavissa tarinajaksoissa päähenkilö ei enää ole Tulitähti. Toisessa saagassa, Uudessa profetiassa, päähenkilöinä toimivat Myrskyklaanin Vatukkakynsi, Oravaliito ja Lehtilampi, ensimmäisissä kirjoissa myös muut Auringonpesälle lähteneet kissat.

  Neropatin päiväkirja

  11-vuotias poika tykkää Neropatin päiväkirjasta. Neropatin päiväkirja kertoo kuvitteellisesta Gregory-pojasta, joka kirjoittaa omista päivistään. Kirjat ovat hauskoja ja niistä on tehty myös elokuva. Jokaisen monen pojan äidinkin pitäisi lukea nämä kirjat ja katsoa elokuvat. Gregory on nimittäin kolmen pojan perheen keskimmäinen lapsi. Jotain tuttua tuossa perheessä on.

  Geoetsivät

  Meillä luetaan Geoetsiviä, ensin äidin lukemana ja nyt, kun poika on 11v, hän lukee niitä itse. Geoetsivät kirjoissa on aina mielenkiintoinen juoni ja välillä pojan mielestä jopa jännittävä. On kiva, kun tarinat sijoittuvat kotimaahan.

  Tuhoa tämä kirja

  Meillä on todella vilkas 12v eikä millään malttaisi viettää aikaa kirjojen parissa, mutta tämä ihana kirja antoi meille tänäänkin 2h yhteistä aikaa ja puuhastelua. Kirja sisältää hauskoja tehtäviä ja nimen mukaisesti tämän kirjan SAA TUHOTA. Nyt on yksi sivu pakastimessa jäätymässä, toinen sivu piilotettiin naapurin pihaan, kolmas sivu lähetettiin kummitädille. Ja paljon on piirretty ja väritetty myös. Pojan sanoin ”sika makee” kirja.

  Jalkapallohuuma

  Kirja sopii lukemaan opetteleville. Samuel 5 v. suosittelee kirjaa, se oli Samuelin ensimmäinen itse luettu kirja.  Tavutettu suuraakkosin, mainio pienelle lukijalle.

  Lepakko Lakossa

  Lepakko Lakossa on runokirja, mutta uppoaa poikiin äärettömän hyvin! Jokaisessa runossa on mukana myös syvempi merkitys tai opetus.

  Apo Aapponen

  Apo Apposessa leikkipuistossa seikkailee poika nimeltä Apo. Mukana myös koira Käpälämäki ja kaurapuurohirviö Kaaro Puttila.

  Sininen traktori

  Yksi 6-vuotiaan Veikon lempikirjoista on tanskalaisen Illona Thorup Skriverin kirja Aatu ja sininen traktori. Veikko perustelee valintaansa sillä, että kirjassa on Aatu, joka pitää traktoreista. Veikko itsekin pitää traktoreista ja tietää niistä kaiken.

  Lukemista löytyy kyllä…

  Kirjoja ja lukemista löytyy kyllä pojille, kun jaksaa vähän etsiä. Tärkeintä olisi, että pojat saadaan nyt lukemaan ja me kuunnellaan poikia siinä, että mikä heitä oikeasti itseään kiinnostaa. Siksi olisi upea juttu, jos aina uuden hyvän kirjan löytäessänne tulisitte kertomaan sen tännekin kommentteihin. Jotta saadaan helpotettua kirjojen etsimistä muillekin poikien äideille. Ihania lukuhetkiä!

  Kommentit

  1. Mira

   Kepler62

  2. Heidi

   ihanaa kiitos kirjalistasta itsellänikin on neljä poikaa ja joskus kirjastoautossa tuntuu että hyllyt notkuvat tytön nimellä alkavia kirjoja ja hyllyynhän nemeiltä jäävät. Tatua ja Patua, sekä Aku Ankkoja sentään olen pojat saanut lukemaan ja tämän luettuani nyt Kapteeni kalsaria. toinen mitä olen hikipäässä etsinyt on hienomotoriikka taitojen harjoitteluvälineet pojille, kun vaaleanpunaiset hamahelmet tai prinsessa väritysvihot ei kiinnosta. Onneksi sentään isommista kaupoista löytyy yksi Salama tai Ryhmähau värityskirja, lopulta olen tulostellut netistä sokkeloita ja työkoneiden kuvia, kun kauppojen väritysvihot ovat kuulemma työille.

   1. Jonna

    Suosittelen kyllä Neropatin päiväkirjaakin. Siinä on ehkä huonoa se, että siinä on puhekieltä, mutta ihan tosi hauska kirja lukea vaikka ydessä. Siinähän on perhe, jossa on kolme poikaa, joten näin poikien äitinä, siellä on kaikkea tosi tuttua omasta elämästä.

  3. Satu

   Hei,
   Meillä yllättäen upposi muutama vuosi sitten Henkka ja Kivimutka -sarja. Aloitettiin -Kurppa 16 kirjasta, joka hieman jännittävänä ja hyvin ”värikkäänä” sanavarastoltaan 8- ja 10- vuotiaille nauratti paljon, ensin äidin lukemana myöhemmin itsenäisesti lukien.
   Toinen pojista on kova lukemaan ja toiselle ollaan etsitty mielenkiintoista luettavaa, mutta ei oikein tartu vieläkään.

  Vastaa