• You are currently viewing Lapsen ylipaino on hyvä saada kuriin hyvissä ajoin

  Lapsen ylipaino on hyvä saada kuriin hyvissä ajoin

  Lapsen ylipaino on vakava asia. Lasten ylipaino on puhuttanut jo pitkään. Elintason nousu ja elintarviketeollisuuden huima kehitys on johtanut siihen, että ylipainoisia lapsia on enemmän kuin koskaan. Yksipuolinen ja ravintoköyhä ruoka aiheuttaa ylipainon lisäksi sairauksia. Myös sellaisia, joita lapsilla ei kuuluisi vielä esiintyä.

  Duodecimin mukaan jopa 23-27 % 2-16 -vuotiaista pojista on ylipainoisia, tytöistä vastaavat luvut ovat 13-19 %. Jos pienellä lapsella on lievästi ylipainoa, ei siitä tarvitse olla vielä huolissaan. Ylipainoon on vielä helpompi reagoida, kun lapsi on 6-12 -vuotias. Teini-iässä tulokset voivat olla jo huonommat. Lapsuuden ylipaino johtaa ongelmiin myös aikuisiässä, jos siihen ei puututa ajoissa.

  Terveellinen ruokavalio sisältää paljon kasviksia ja hedelmiä

  Lapsen ylipaino aiheuttaa ongelmia

  Liikalihavuus kertyy pikkuhiljaa. Lapsuuden pyöreys tasoittuu yleensä kasvupyrähdyksissä, kun lapsi venyy pituutta. Täytyy muistaa, että ruumiinrakenteita on erilaisia. Toiset ovat rotevampia kuin toiset. Jos lapsen nauttima ravinto on laadultaan heikkoa sekä lapsi syö yli tarvitsemansa, alkaa se liikkumattomuuden kanssa näkymään. Jos nähtävissä on selkeää kehitystä ylipainon suuntaan, olisi siihen hyvä aikuisten puuttua.

  Ylipaino aiheuttaa ongelmia lapsen terveyteen, kuten:

  • aineenvaihdunnan ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä (jopa 2 tyypin diabetesta havaitaan lapsilla)
  • vyötärölihavuuteen liittyviä veren rasvahäiriöitä (valtimoiden kovettumiseen johtavia verisuonimuutoksia jopa alle 10-vuotiailla)
  • jopa uniapneaa, rasvamaksaa ja sappikivitautia voidaan havaita lapsilla

  Jos lapsen herkuttelu on lisääntynyt, on hyvä kiinnittää huomiota hänen nauttimaansa ravintoon. Voisiko siinä tehdä parannuksia? Olisi hyvä tarkastella koko perheen ruokailutottumuksia. Ruokaremontti voi tehdä hyvää myös aikuisille. Muutoksia kannattaa tehdä koko perheen elämäntapoihin:

  • Sokeriset juomat (limut ja mehut) ja herkut pois päivittäisestä ruokavaliosta. Näitä voi nauttia silloin tällöin, joten niitä ei tarvitse kokonaan kieltää lapselta.
  • Pois myös hampurilaiset, pitsat ja einesruoat. Näitä kannattaa nauttia vain silloin tällöin.
  • Normaali kotiruoka. Kotiruoka voi olla helppoa ja nopeaa. Käytä lautasmallia apuna. Jos lapsi ei syö vihanneksia, laita lautaselle vaikka yhtä lajiketta, joka maistuu. Kokeilkaa pikkuhiljaa muitakin. Kehu ja kannusta. Uusiin makuihin totuttelu vie aikaa, älä luovuta.
  • Liikunta. Lapsi pois ruutujen ääreltä ja ulos, lähde myös itse mukaan ulkoilemaan.
  • Janojuomaksi vesi, jos sokeriset juomat on hankala jättää kerralla pois, vaihda mehut ja limut makuvichyihin ja siitä pikkuhiljaa veteen.
  • Lapsi mukaan ruoanlaittoon. Tämä saattaa innostaa lasta kokeilemaan uusia makuja.
  • Vanhempien esimerkin voima on suuri.

  Selkeästi ylipainoisen lapsen kanssa tulisi olla hienovarainen. Häneltä olisi hyvä kysyä, onko hänen omasta mielestään ruokavaliossa parantamisen varaa. Hänen kanssaan olisi hyvä myös sopia pelisäännöt herkuttelussa. Kaikesta hyvästä ei tarvitse luopua. Vanhemmalta vaaditaan määrätietoisuutta ja kärsivällisyyttä. Johdonmukaisuus ja selvät pelisäännöt tuovat lapselle myös turvaa. Hän luottaa, että aikuinen tietää, mikä hänelle on parhaaksi. Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sen enemmän hänelle voi antaa vastuuta omasta ruokailusta.

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa