• You are currently viewing Viisi keinoa hallita puhelinriippuvuutta

  Viisi keinoa hallita puhelinriippuvuutta

  Viisi keinoa hallita puhelinriippuvuutta

  Vaikka erilaiset älylaitteet ovat tuoneet elämäämme runsaasti helpotusta, on niiden käytöllä runsaasti haittavaikutuksia – toisinaan laitteesta tulee jopa riippuvuus.

  Myönnetään – älypuhelimissa on reilusti enemmän hyviä, kuin huonoja ominaisuuksia. Ne pitävät sisällään pankit, kuvat, kartat, navigaattorit, musiikin ja lukemattomat muut asiat. Ne ovat helpottaneet elämäämme ja asioiden hoitamista huomattavan paljon, ja yhteydenpito kauempanakin asuvien läheisten kanssa sujuu mutkattomasti.

  Ongelma ei olekaan niinkään siinä mitä laitteet pitävät sisällään, vaan siinä miten me käytämme laitteita. Ihmiset koukuttuvat eri asioihin kännykän kautta, riippuvuutta aiheuttavat esimerkiksi sosiaalinen media, pikaviestimet tai erilaiset pelit.

  Puhelinriippuvuus on massiivisesti kasvava ongelma nuorten keskuudessa. Pahimmillaan se haittaa myös oppimista. Some ja vinhasti toimiva puhelin pitävät aivot ylivirittyneessä toiminnassa, eikä sijaa rauhalliselle ajattelulle enää jää. Fyysisistä oireista kärkipäässä ovat päänsärky sekä niskajumit ja rannekivut. Aikuisten tulisi hallita omaa puhelimen käyttöään ja seurata tarkasti myös lasten käyttöä. Ongelmallisin tilanne on nuorien kohdalla, jotka eivät vielä osaa säännöstellä käyttöä, mutta joiden vapaa-aika kuluu poissa vanhempien valvovan katseen alta.

  Tytöt ja pojat käyttävät puhelimia selkeästi eri tavoin. Tyttöjen käyttö painottuu enemmän sosiaaliseen mediaan, ja heidän riipuvuutensa onkin usein enemmän someen kohdistuvaa riippuvuutta. Poikien riipuvuus kohdistuu taas erilaisiin peleihin. Puhelimestaan riippuvainen nuori ei hallitse puhelimensa käyttöä – hän saattaa kuvitella jäävänsä ulkopuoliseksi, mikäli ei ole tavoitettavissa jatkuvasti.

  viisi keinoa hallita puhelinriippuvuutta

  Listasimme alle viisi keinoa hallita puhelinriippuvuutta. Kurkkaa myös tämä artikkeli, jossa toimittaja kokeili kahden päivän täyslakkoa.

  1. Lataa puhelimeen sovellus, joka huomauttaa sinulle päivittäisen aikarajan ylittymisestä. Konkreettinen puuttuminen ja huomauttaminen auttavat liikakäytön huomioimiseen.
  2. Kytke pois päältä äänet sekä ilmoitukset – sinun ei tarvitse olla tavoitettavissa jatkuvasti.
  3. Pidä puhelin pois makuuhuoneestasi – varsinkin silloin, jos siellä on kanssasi joku muu. lltamyöhään tapahtuva kännykän selaaminen vahingoittaa myös untasi.
  4. Poista puhelimestasi somesovellukset – somen käyttö selaimen kautta on hitaampaa ja saattaa havahduttaa käyttäjän paremmin.
  5. Parisuhteessa / perheen kesken on hyvä sopia kokonaan puhelittomista hetkistä, jolloin puhelimet ovat ”parkissa”.

   

  Millä tavoin sinä olet onnistunut hallitsemaan puhelinriippuvuuttasi?

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa