• You are currently viewing Ihanasta äidistä vittumaiseksi mutsiksi. Pojasta tuli teini!

  Ihanasta äidistä vittumaiseksi mutsiksi. Pojasta tuli teini!

  Se tapahtuu yllättäen. Se tapahtuu, kun sitä vähiten odotat. Suu ymmyrkäisenä äimistelet; tähän on nyt tultu! Pienestä söpöstä pojasta on tullut angstinen teini.

  Yhtäkkiä et enää olekaan ihana ja rakas äiti; poikasi maailman keskipiste. Nyt oletkin ärsyttävä, ragemutsi, joka ei ymmärrä mistään mitään. Ja se todellakin tapahtuu niin yllättäen, kuin varkain.

  Pojasta teini: suurin muutos tapahtuu aivoissa

  Otetaanpa askel taaksepäin. Murrosikää tarkastellaan usein ulkoisilla mittareilla. Pojilla tämä tarkoittaa esimerkiksi äänen madaltumista. Sitä, kun kesken puheen kuulet kiekaisun. Poikasi ääni ikäänkuin särkyy. Myös hienhaju lisääntyy. Poikasi selkeästi miehistyy ulkoisesti, kasvussa tapahtuu pyrähdys sekä pituudessa että kengänkoossa. Hän saattaa kasvaa sinun ohitsesi ja kengätkin menevät helposti jo sekaisin. Mihin se aika vilahti?

  Lue myös: Poikien Äiti –Teini-ikäisen pojan äidin tärkeimmät tehtävät

  Suurin muutos tapahtuu kuitenkin poikasi aivoissa ja siellä se vasta tapahtuukin. Lapsen aivot  ovat vielä kovin erilaiset kuin aikuisen. Oppiminen tapahtuu hitaasti. Aivot tarvitsevat kehittyäkseen paljon lepoa, unta ja hyvää ravintoa, liikuntaa unohtamatta.

  Impulsiivinen teini ja kipinöivät hermosolut

  Nopeat kasvupyrähdykset aiheuttavat aivoissa paljon muutoksia, hormonit hyrräävät. Neurotutkija Jay Giedd Yhdysvaltain mielenterveydenlaitoksesta kertoo, että harmaa massa paksunee murrosikäisellä samaan tapaan kuin vauvalla ensimmäisen kahden kuukauden aikana. Tytöillä on aivoissa harmaata ainetta eniten 11-vuotiaana, kun taas pojilla 12,5-vuotiaana. Tällöin hermosoluilla on eniten haarakkeita ja yhteyksiä toisiinsa. Vähäpätöisimmät häviävät pikku hiljaa teini-iän aikana.

  Teinin otsalohkot joutuvat tekemään eniten töitä, jolloin impulsiivisuus korostuu. Jotkin taidot voivat jopa taantua. Varsinkin tunteita on yhtäkkiä vaikea tunnistaa. Tällöin äiti ei yllättäen olekaan se ihana ja huolehtiva äiti vaan ärsyttävä kyttääjä, joka ragee joka asiasta. Tämä johtuu siitä, ettei teini-ikäinen poikasi enää yhtäkkiä osaa tulkita sosiaalisia tilanteita ja tunteita niihin liittyen. Poikasi tuntuu olevan osittain jopa hukassa. Koulunkäynti kärsii, koska kaikki muu kiinnostaa enemmän. Väsymys vaivaa jatkuvasti. Ei siis huolta äiti, se on vain se murrosikä ja aivojen muutokset. Sinä et olekaan se kaiken pahan alku ja juuri tai epäonnistunut äiti!

  Sosiaaliset tilanteet väsyttävät, tunnetaidot taantuvat

  Teini-ikäisen aivoja kuormittavat sosiaaliset tilanteet. Tämä johtuu siitä, että tunnekeskusten toiminta kiihtyy. Nuoret käyttävät aivojen isompia osia, joten he väsyvät sosiaalisissa tilanteissa herkemmin. Hyvä rytmittävä arki kaikkine elementteineen takaa riittävän levon ja optimaalisen aivojen toiminnan.

  Nuoret vaistoavat tunteet herkemmin ja aikuisen tehtävänä on sanoittaa nämä tunteet. Sinun tehtäväsi on tehdä arjesta mahdollisimman sujuvaa. Ole myös rehellinen hänelle. Kerro, miltä tuntuu, kun syntyy riitaa tai toinen pettää luottamuksen. Ole rehellinen myös omasta parisuhteesta. Oman elämän vaikeat tilanteet on hyvä tuoda esille myös nuorelle, jotta hänen ei tarvitse arvailla, mitä vanhempien parisuhteessa tai aikuisten välisissä suhteissa tapahtuu.

  Teinin kanssa olisi hyvä keskustella mahdollisimman paljon eri asioista, vaikka ovet paukahtelevat herkästi ja teini linnoittautuu omaan huoneeseen puhua pukahtamatta. Tässä vaaditaan vanhemmilta herkkiä tuntosarvia. Oikea aika keskustelulle kyllä löytyy, kun osaat lukea tilanteita. Älä luovuta! Muista, että kaikkiin häröilyihin on hyvä selitys; aivot.

  Lähteet Mll, Tiede

  -Poikien Äidit -toimitus-

  Vastaa