• You are currently viewing Miten opettaa tunnetaitoja lapselle?

  Miten opettaa tunnetaitoja lapselle?

  Kaupallinen yhteistyö Tunnetaitoja lapselle

  Testaajat: Kristian 5v, Viljami 8v, Verneri 8v

  Tiedät varmasti, että hormonitoiminta vaikuttaa tunnetiloihin hiukan samalla tavalla kuin lapsella nälkä ja väsymys. Nälkäisenä ja väsyneenä lapsi on usein kiukkuinen. Kiukku saattaa ryöpsähtää sekunnin sadasosassa valloilleen ja sitä voi olla vaikea hallita. Kuinka opettaa tunnetaitoja lapselle?

  Meillä Suomessa on totuttu ajattelemaan, että lapsen hyvä käytös on vanhempien onnistuneen kasvatustyön mitta, mitä vähemmän lapsi näyttää tunteitaan julkisesti, sen parempi. Me vanhemmat saatamme tästä syystä reagoida vahvasti ei-toivottuun käytökseen, vaikka meidän pitäisi keskittyä ei-toivotun käytöksen taustalla olevaan tunteeseen.

  tunnetaitoja lapselle

  tunntetaitoja lapselle

  Kekseliäisyys kunniaan, kun opetetaan tunnetaitoja lapselle

  Tunnetaidot ovat todella tärkeitä sekä lapsille, että aikuisille. Tunnetaitojen harjoittelu ei ole aina helppoa. Me aikusetkaan emme aina hallitse omia tunteitamme. Sen vuoksi tunnetaitojen hallintaa on hyvä harjoitella jo pienestä pitäen. Jotta lapsi malttaa harjoitella tällaisia taitoja, on käytettävä kekseliäisyyttä avuksi.

  Lapselle ei voi laittaa kirjaa käteen ja sanoa, että opiskele itse tästä. Meidän aikuisten on oltava harjoittelussa mukana ja opetettava tunntetaitoja lapselle eri keinoin. Tunnetaitojen harjoitteluun on jo olemassa mahtavaa kirjallisuutta, kuten Kumma Kustannuksen Fanni-tunnetaitosarja. Nyt tunnetaitoja voi opetella myös mielikuvituksellisen lautapelin kautta.

  tuhat ja yksi tarinaa

  Mikä Tuhat ja yksi tarinaa -peli on?

  Tunnetaitoja on hankalaa harjoitella itse, joten sen vuoksi on hienoa, että siihen tarkoitukseen on keksitty mitä kekseliäämpiä apuvälineitä. Tuhat ja yksi tarinaa on oivaltava ja hauska pelin muodossa tunnetaitoja ja mielikuvitusta harjoittava lautapeli, jota pelatessa lapsi harjoittelee muunmuassa tunteiden sanoittamista ja mielikuvituksen metsästystä.

  Oppiminen tapahtuu huomaamatta ja tämä, jos mikä on lapselle paras keino harjoitteluun. Jos me aikuiset kertoisimme etukäteen, että nyt harjoitellaan hiukan tunnetaitoja, saattaisi lapsi laittaa heti käsijarrun päälle. Pelin muodossa harjoittelu käy kätevämmin!

  tunnetaidot

  kortit kannustavat mielikuvituksen käyttöön

  Pelissä voi loistaa mielikuvituksen ja luovuuden avulla. Voittajaa ei ratkota, vaan materiaalien avulla voidaan luoda tuhansia tarinoita. Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen tapa ilmaista itseään, koska tarinan voi näytellä, kertoa tai kirjoittaa. Tarina voi jopa olla maalaus, jota jokainen pelaaja voi jatkaa omalla vuorollaan. Vain oma mielikuvitus rajana.

  Pelissä on kaksi pelilautaa, ohjevihko, kuvakortteja ja pelimerkkejä. Tiettyä aikaa ei ole määritelty, jonka puitteissa peliä pelataan. Jokainen pelisessio voi siis kestää niin kauan kuin on tarpeellista.

  Vinkit pelaajille

  Tuhat ja yksi tarinaa -lautapeli on tarkoitettu kaikenikäisille, joten sen parissa viihtyy perheen pienimmästä aina mummoon ja vaariin asti. Myös aikuisilla on mahdollisuus oppia sanoittamaan omia tunteitaan pelin myötä, joten koskaan ei ole liian myöhäistä avata mahdollisia tunnelukkojaan, tällaisen harjoituksen myötä.

  tunnetaitojen harjoittelua

  tunnetaidot lapselle

  Jos nykymaailmassa tuntuu, että lasten mielikuvitus on kärsinyt puhelimien, videoiden ja muiden mielenkiintoa vievien asioiden myötä, on hieno huomata, ettei mielikuvitus olekaan kuollut sukupuuttoon nykyajan vuoksi. Lasten mielikuvitus on yhä voimissaan ja oli todella mielenkiintoista seurata, minkä ilmaisutavan kukin testiryhmästä valitsi.

  5- vuotias Kristian innostui aluksi näyttelemään äkäistä Miukumauku-kissaa, joka seikkaili merellä ja taisteli hirviöitä vastaan. Hän osasi hienosti matkia keksimänsä kissa-hahmon ilmeitä ja eleitä sekä erilaisia tunnetiloja taistelun tuoksinnassa.

  8-vuotiaat Viljami ja Verneri taas innostuivat kertomaan mitä mielenkiintoisempia ja hauskoja tarinoita. Vilkkaat kaksoset omaavat muutenkin hyvän mielikuvituksen ja ruokkivat toinen toistaan, mutta peli vei mielikuvituksen aivan uusiin ulottuvuuksiin. Toisen tarinaa piti aina hiukan pistää paremmaksi. Kristian innostui kaksosten vanavedessä kertomaan myös omia tarinoita. Siinä oli useaan kertaan naurussa pitelemistä sekä pojilla että äidillä.

  Tämä peli oli positiivinen yllätys ja oli mahtavaa huomata pojissa innostumista ja heittäytymistä. Koko testiryhmä suosittelee peliä kaikille!

  Voit nyt ostaa Tuhat ja yksi tarinaa -lautapelin alennettuun hintaan 27 € (norm. 29 €) ilman postikuluja TÄÄLTÄ

  hauskat tunnetaito-kortit

  Parhaat palat

  Poikien TOP 3

  1. Ne tarinat… Miten hassuja tarinoita pojat keksivätkään!
  2. Kiva peli, kun selkeää voittajaa ei ole, vaan kaikilla oli hauskaa.
  3. Jokainen osasi pelata ikätasonsa mukaan, toisen tarina ja mielikuvitus vain ruokki toisen mielikuvitusta.

  Äitien TOP3

  1. Mahtava ja oivaltava keino opettaa lapselle tunnetaitoja, äitikin sai vinkkejä omien tunteiden hallintaan…
  2. Mielenkiintoista nähdä, minkä ilmaisukeinon kukakin lapsi valitsee
  3. Sopii kaikenikäisille, myös aikuisille!

  HUOM! Voit nyt ostaa Tuhat ja yksi tarinaa -lautapelin alennettuun hintaan 27 € (norm. 29 €) ilman postikuluja TÄÄLTÄ!!!

   

  Lisää Poikien testiryhmän testauksia

  Vastaa