• You are currently viewing Miten todennäköisesti lapsi saa koronaviruksen?

  Miten todennäköisesti lapsi saa koronaviruksen?

  Poikien Äideistä 37% myöntää, että koronavirus ahdistaa. Osalla syynä huoli lapsistaan. Oletko miettinyt, miten todennäköisesti lapsi saa koronaviruksen?

  Maailman terveysjärjestön WHO:n julkaisemasta raportista käy ilmi, että covid-19-tauti, tutummin koronavirus, iskee harvoin lapsiin. Tartunnan saaneilla lapsilla oireet näyttävät tämänhetkisen tiedon valossa olevan myös lievempiä kuin aikuisilla korona-potilailla.

  Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on THL:n mukaan havaittu eniten yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotialla.

  Lue myös: Flunssakausi alkoi, ole valmis!

  WHO:n julkaisema raportti käsittelee tapauksia jotka vahvistettiin Kiinassa helmikuun 20. päivään mennessä. Luvuista käy ilmi, että vain noin 2,4 prosenttia tartunnoista oli todettu 18-vuotiailla tai sitä nuoremmilla potilailla.

  Kuolleiden korona-tartunnan saaneiden joukossa on WHO:n raportin mukaan tähän mennessä ollut ainoastaan yksi alle 20-vuotias henkilö. Kiinalaisraportin mukaan vakavia sairastumisia ja kuolemisia taas on esiintynyt kaikissa muissa ikäryhmissä, paitsi alle 9-vuotiaissa lapsissa. Yksikään alle 10-vuotias lapsi ei ole kuollut uuteen koronaan maailmalla.

  – Kaikesta, mitä olemme nähneet, ja meille vielä epäselvistä syistä vaikuttaa siltä, että korona vaikuttaa ensisijaisesti aikuisiin, lausui professori Richard Martinello Business Insiderille helmikuussa.

  Suomessa lapsipotilaita on kuitenkin jo lukuisia, kirjoittaa Iltalehti. 

  Tartunnassa samankaltaisuutta SARSin kanssa

  Koronan tarttuminen lapsiin vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan hyvin samantapaiselta, kuin vuonna 2002 jyllännyt SARS.

  Koronaviruksella on monia samankaltaisuuksia SARS: n kanssa, joka tappoi 774 ihmistä ja tartutti yli 8000 marraskuusta 2002 heinäkuuhun 2003. Lasten keskuudessa oli myös hyvin vähän SARS-tapauksia: vain 80 laboratoriossa vahvistettua tapausta ja 55 todennäköistä tai epäiltyä tapausta.

  Suurimmalla osalla lapsista kehittyi kuume, ja joillakin oli myös yskää sekä oksentelua.

  Vuoden 2007 raportissa sairauksien torjunta- ja ehkäisykeskusten asiantuntijat totesivat, että 12-vuotiailla tai nuoremmilla lapsilla oli lievempi SARS-oire kuin aikuisilla. Yksikään lapsi tai murrosikäinen ei kuollut viruksesta, ja vain yhdessä tapauksessa lapsi välitti SARS: n toiselle henkilölle.

  Lapset reagoivat virukseen eri tavalla?

  Koronaviruksen puhkeamisessa on asiantuntijoiden mukaan kaksi mahdollista selitystä sille, miksi niin harvat lapset ovat sairastuneet.

  Lue myös: Tutkimus: Vanhempien vieressä nukkuville pojille kasvaa hyvä itsetunto

  Lapset ovat joko olleet vähemmän alttiina, tai heidän ruumiinsa reagoi virukseen jostain syystä eri tavalla. On myös mahdollista, että aikuiset eivät leviä virusta lapsille, koska ihmiset ovat varovaisia pesemällä käsiään, peittämään suunsa ja eristäytymään itsestään, jos he tuntevat olevansa sairas.

  Koronaviruksen huono tarttuvuus lasten keskuudessa on luonnollisesti hyvä asia, sillä lapsesta toiseen tarttuessa virus leviäisi todennäköisesti vielä huomattavasti nopeammin.

  Tällä hetkellä tutkimuksien sekä asiantuntijoiden lausuntojen perusteella vaikutta

  lapsi saa koronaviruksen

  Lähteet: Business Insider, WHO, THL Iltalehti

  -Poikien Äidit toimitus-

   

  Vastaa