• You are currently viewing On aika heittää perfektionistin hattu pois. Äidit, tästä selvitään kyllä!

  On aika heittää perfektionistin hattu pois. Äidit, tästä selvitään kyllä!

  Tällä hetkellä moni voi varmasti samaistua sekavuuden ja stressin tunteisiin. Lapset ovat siirtyneet etäopiskelun pariin kotiin, tuttu arki on kääntynyt totaalisesti ja on aika etsiä uusia järjestelyjä ajalle, jonka pituudesta ei vielä tiedetä. On ilmiselvää, että tilanne herättää laajasti eri tunteita niin vanhemmissa kuin lapsissakin. Siksi äidit, me keskitymme nyt teihin, jakamalla ehdotuksia, joista toivottavasti voisitte saada helpotusta hektiseen arkeen.

  Tunteiden kirjo voi erityisesti tässä hetkessä olla hyvinkin laaja. Olemme saattaneet oppia, että olisimme halutumpia tai parempia ihmisiä ilman tiettyjä tunteita, mutta koko tunteiden sarja on tärkeä ja osa inhimillistä elämää. Annathan itsellesi luvan iloita, surra, itkeä, nauraa, huolestua. Luvan olla ihminen. 

  Lue myös: Miten todennäköisesti lapsi saa koronaviruksen?

  Tunteemme ovat tarkoituksenmukaisia ja toivovat tulevansa nähdyiksi ja kuulluiksi, jotta ne voisivat viestittää meille asioita ja virrata vapaasti. Esimerkiksi pelon ja hermostuneisuuden tunteet saavat meidät ottamaan etäisyyttä ja välttelemään itsellemme tai perheellemme uhkaavia tilanteita. Tunteet siis suojaavat meitä, mutta myös auttavat hakeutumaan itselle mieluisten asioiden pariin. 

  On hyvinkin totta, että jotkut tunteet ovat mukavampia kuin toiset, sillä ne ovat kehollisia ja tuntuvat kehossa erilaisina tuntemuksina. Tämän takia muun muassa saatamme helposti pyrkiä välttämään tunteiden kohtaamista ja laatikoida ne hyviin sekä huonoihin, mutta jokainen niistä on tärkeä.

  Usein sitä mukaan, kun sallimme tunteiden tulla ja olla, tunnemme olomme keventyvän. Tulee enemmän tilaa ja liikkumavaraa, eikä tarvitsekaan yrittää niin kovasti. Mutta jotta voimme huomioida itsemme ja tunteemme, tarvitsemme tilaa.

  Jos elämä on täynnä kaikkea, ei tunteille välttämättä jää tilaa

  Tiesitkö, että huomiotta jääneet tunteet voivat ilmetä kireytenä ja tuntua ahtautena sekä jännityksenä kehossa.

  Me jokainen tunnemme ajoittain stressiä ja se on täysin normaalia. On kuitenkin tärkeää, että antaisimme itsellemme mahdollisuuden palata rauhan tilaan takaisin. Monesti tunnemme helpommin rauhan ja turvan tunnetta, kun koemme, että elämässä on tilaa.

  äidit tästä selvitään

  Tilaa elämään voi pyrkiä lisäämään esimerkiksi näiden kolmen elementin kautta;

  • Aika -> ajanhallinta ja sen managerointi selkeäksi sekä ​oman ajan ottaminen​ (hyvin pienikin hetki riittää)
  • Fyysinen tila -> ettet ole koko ajan ​uutistulvan​ alla ja muiden ihmisten käytettävissä
  • Kehotietoisuus -> turvan ja yhteyden luominen omasta kehosta esim hengitysharjoitusten kautta

  Ainaisessa kiireessä kehomme käy helposti ylikierroksilla ja se on hyvin uuvuttavaa. Jos elämässä tuntuu, että kaikkea on liikaa henkisesti kuin fyysisestikin, menemme helposti stressi- ja selviytymistilaan. Tällöin sympaattinen hermostomme aktivoituu ja esimerkiksi tietoisten päätösten tekeminen vaikeutuu. Onneksemme voimme rauhoittaa hermostoamme.

  Lue myös: Auttaako käsidesi koronavirusta vastaan?

  Ennen kuin jatkat lukemista, pyydän sinua sulkemaan silmäsi ja hengittämään neljä kertaa oikein syvään. Anna uloshengityksen olla pidempi kuin sisäänhengityksen. Miltä tämä tuntui?

  Haluan rohkaista sinua miettimään, millä keinoilla voisit lisätä tilan tuntua elämään? Voisiko sitä  luoda sillä, että emme lukisikaan uutisia joka tunnin välein? Voisiko se olla asioiden aikatauluttaminen? Voisiko se olla oma pieni aamu- tai iltahetki (ilman mitään ylimääräistä), kun lapset nukkuvat? Kyse ei ole siitä, että päiviimme vapautuisi nyt paljon aikaa vain olla, ilman tehtävää, vaan siitä, että saisimme tilaa kuulla itseämme.

  Jokainen poikkeustilanne kysyy luottamusta elämää, ihmissuhteita ja itseä kohtaan. Heitä perfektionistin hattu pois, et tarvitse sitä juuri nyt. Me ihmiset toimimme aina parhaalla osaamallamme tavalla jokaisessa tilanteessa, luotetaan siihen.  

  Seuraavan kerran, kun kohtaat jonkun vaikean tunteen, voit kokeilla olisiko tästä apua;

  • Pysähdy itsesi äärelle ja keskity hengitykseen
  • Tunnustele, missä kohtaa kehossasi tunne tuntuu. Tämä voi olla epämukavaa, mutta on tärkeää, että antaisit kehon vapauttaa tunnetta tuntemalla sitä. Tunteella on alku, mutta myös loppu.
  • Voit nimetä tunteen; miltä se tuntuu? Voit tutkia uteliaasti; mistä tämä tunne nousi? Mitä se viestittää?
  • Ota itsellesi sopiva aika hengittämiseen ja tunteen kanssa olemiseen. Kiitä itseäsi, että pysähdyit itsesi äärelle. Voit sanoa tunteelle, että annat sille luvan olla. Se saa vierailla, mutta sinä teet valinnat elämässäsi.
  • Tunne kuinka hengityksesi rauhoittaa kehoasi.

  Äiti, mitä jos istuisitkin illalla alas itsesi äärelle ja kuuntelisit miltä sinusta tuntuu? Milloin viimeksi olet voinut tehdä niin? Antaisit pienen ajan itsellesi, kun lapset nukkuvat. Irrottaisit hetkeksi otteen, vaikka pitkä työlista on nenäsi edessä? Ja hengittäisit vain, tässä hetkessä. Äidit, me selvitään tästä kyllä. 

  -Tunnetaito kirjoituksia kirjoittaa meille pandemian ajan säännöllisesti Elämän Akatemia kouluttajalta Ida Nevalainen-

   

  Vastaa