• You are currently viewing Lapsen selittämättömät kivut raajoissa! Kyseessä saattaa olla kasvukivut

  Lapsen selittämättömät kivut raajoissa! Kyseessä saattaa olla kasvukivut

  Jos lapsella on outoja kipuja jaloissa ja käsissä, saattaa syynä olla kasvukivut, joille ei kuitenkaan ole tieteellistä selitystä. Joka tapauksessa ne edelleen yhdistetään  lapsen kasvuun tai kasvun pyrähdyksiin. Tätä vanhan ajan nimitystä ei voi kuitenkaan selittää pelkällä kasvulla.

  Kasvukivut vaivaavat usein iltaisin nukkumaanmenon yhteydessä tai yöllä, mutta niitä voi esiintyä myös päivisin. Usein hetken hierominen auttaa. Myös lämpö tekee hyvää, joten jalkojen ympärille voi kääriä esimerkiksi lämpöisen peiton tai lämmittää kauratyynyn mikrossa ja laittaa sen kipeän kohdan päälle. Joskus myös venytys ja raajojen koholla pito auttaa.

  kasvukivut

  Kasvukivut ovat yleisiä

  Jopa noin puolella lapsista esiintyy kasvukipuja lapsuudessa. Usein kasvukipuja esiintyy 3-12 -vuoden iässä, mutta yleisimmin 5-8 vuoden iässä. Kasvukipujen on arveltu johtuvan esimerkiksi heikommasta luustosta tai jopa verenkiertohäiriöistä luuston alueella. Varmaa tutkittua tietoa ei kuitenkaan ole. Jos vanhempi on kärsinyt kasvukivuista lapsena, saattaa myös lapsella esiintyä niitä.

  Kasvukivut vaivaavat yleensä alaraajoissa, joskus myös käsivarsissa. Kipu voi olla kalvavaa ja epämukavaa. Jotkut lapset kokevat koviakin kipuja, jolloin vanhemmat saattavat huolestua, onko kyseessä jokin muu vaiva. Kova kipukaan ei siis ole tavatonta.

  Lapsi voi tuntea kipua esimerkiksi reisissä, polvissa, säärissä ja polvitaipeissa. Usein samana päivänä on harrastettu paljon liikuntaa, jolloin kipuja ilmaantuu. Jalat kipeytyvät siis ennemminkin rasituksen kuin kasvun johdosta. Todennäköistä on kuitenkin, että kipuja ilmaantuu usean asian summana.

  Lue myös: Punkki lapsen iholla: paniikki iskee päälle!

  Kasvukipuja vai jotakin muuta?

  Jos hierominen ei auta ja kivut häiritsevät nukahtamista, voi lapselle antaa kipulääkettä. Ominaista kasvukivuille on, että ne vaivaavat yleensä molemmissa alaraajoissa yhtäaikaa ja häviävät itsekseen. Aamulla lapsi liikkuu ja leikkii yleensä jo normaalisti. Kasvukipuja ei esiinny välttämättä joka yö, vaan niitä saattaa tulla joitakin kohtauksia kuukaudessa ja sitten lapsi voi olla taas oireeton pitkään. Jotkut lapset voivat kokea kasvukipuja päivittäin pidempiäkin jaksoja, mutta tämä on yleensä harvinaista.

  Kasvukivut ovat onneksi vaarattomia. Ne häviävät pikkuhiljaa lapsen kasvaessa. Jos kivut vaivaavat jatkuvasti ja lapsi valittaa niitä usein, kannattaa käydä lääkärin juttusilla varmistamassa ettei kyse ole jostain muusta. Ominaista on kuitenkin, että kivut esiintyvät yleensä levossa yöllä ja häviävät aamuun mennessä.

  Lämmin, turvonnut ja punoittava jalka sekä kuume lapsella kertovat muusta kuin kasvukivuista.

  Lähteet: terveystalo.com, reumaliitto.fi

  -Poikien äidit -toimitus-

  Kommentit

  1. Jokela mira

   Jos lämmin suihku ja lempeä sauna ei auta nii ei sitte mikää.

  2. Tanja

   Meillä on riittänyt tyyny jalkojen alle.

  3. Mirkku

   Uskon ettei ole olemassa kasvukipuja. Minulla oli ainoana lapsena perheessämme “kasvukipuja” monta vuotta lapsena ja ainoana myös kärsin raudanpuutteesta ja oli anemiakin, jota lääkärit eivät osanneet hoitaa. No raskaana ollessa kun rautavarastot tyhjenivät ja hemoglobiini laski, niin järkytyin kun tunnistin ne kamalat jalkasärkykivut lapsuudesta ja tajusin että se oli aina johtunut raudanpuutteesta eikä kasvusta. En meinaan tunne ketään muuta jolla olisi ollut kasvukipuja, tosin ei ole ollut raudanpuutostakaan. Eli tutkikaa lastenne rautavarastot, ferritiini täytyy olla yli 30. En usko tuohon sontaan, raudanpuutos on vain alidiagnosoitu tila ja kun ei tiedetä mistä säryt johtuvat, niin voidaan sanoa, että kasvavan lapsen kipuilua. Kummasti itsellä rautalisällä lähti nämä “kasvukivut” aikuisiällä pois, kun rautavarastot täyttyivät. Ei kannata uskoa kaikkea ja kärsiä tai antaa oman lapsen kärsiä vuosia turhaan kivuista.

  Vastaa