• You are currently viewing HPV-rokotteeseen ei enää kysytä erillistä lupaa vanhemmilta

  HPV-rokotteeseen ei enää kysytä erillistä lupaa vanhemmilta

  Tyttöjen HPV-rokote on ollut osa kansallista rokotusohjelmaa jo viisi vuotta, lupaa rokotteen antamiseen ei enää jatkossa kysytä vanhemmilta. Myös poikien HPV-rokotteen lisäämistä kansalliseen rokotusohjelmaan selvitetään paraikaa. Poikien rokottaminen vähentäisi viruksen kiertämistä ja suojaisi siten myös tyttöjä.

  HPV-rokotteen laitetaan koulun terveydenhoitajalla

  Lapsen mennessä kouluun, monissa kouluissa kysytään huoltajan suostumusta kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotteiden antamiseen. Tähän asti tyttöjen HPV-rokotukseen on saatettu kysyä erillinen lupa, sillä rokote tuli ohjelmaan vasta sen jälkeen kun vanhemmat olivat jo antaneet luvan rokotusohjelman mukaisiin rokotuksiin. Nyt kun rokote on vakiintunut rokotusohjelmaan, ei lupaa sen laittamiseen vanhemmilta enää erikseen kysytä.

  Lue myös: Punkki lapsen iholla. Paniikki!

  Pojat saavat koulujen terveydenhoitajilta HPV rokotteen 5-9 luokilla ja tytöt 5-6 luokilla. Koulu tiedottaa rokotteesta vanhempia terveystarkastuksen yhteydessä, joko Wilma-viestillä, vanhempainillassa tai erillisellä kotiin jaettavalla materiaalilla.

  Syksyllä 2020 THL lähettää kaikille rokotuksiin oikeutettujen poikien huoltajille kirjeen HPV-rokotuksista. Kirjeen mukana tulee myös HPV-rokote esite.

  HPV rokote lupaa vanhemmilta

  HPV-rokote lupaa ei kysytä vanhemmilta, mutta rokote on vapaaehtoinen

  Vanhempien luvan kysymisen poistumisesta huolimatta, rokote on edelleen vapaaehtoinen. Vanhemmat voivat kieltää HPV-rokotteen antamisen ottamalla yhteyttä kouluun. Rokotetta voidaan tarjota lapselle uudelleen ylemmillä luokkatasoilla, jolloin päätöksen voi tehdä nuori itse.

  Lue myös: Kuinka usein seulontaan? Vältä kohdunkaulan syöpä

  HPV-rokote on turvallinen ja tehokas keino suojautua muun muassa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta, ja sen ottaminen on erittäin suositeltavaa, tiedottaa THL.

  Papilloomavirus aiheuttaa miehillekin syöpiä. Joskin riski sairastua HPV:n aiheuttamaan syöpään ei ole yhtä iso kuin naisilla. Tavallisin miehillä todettu HPV:n aiheuttama syöpätyyppi on suunielun syöpä mutta HPV:n on todettu olevan osasyyllinen myös penis ja anaalisyöpiin. Miehillä jotka harrastava seksiä miesten kanssa, on korkeampi riski saada HPV-infektio sekä peräaukonsyöpä.

  Lähteet: THL, Parempaa elämää, Yle

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Timo

   Tyypillistä otsikolla peloittelua ja lopussa lukee kuitenkin näin .

   ”Vanhempien luvan kysymisen poistumisesta huolimatta, rokote on edelleen vapaaehtoinen. Vanhemmat voivat kieltää HPV-rokotteen antamisen ottamalla yhteyttä kouluun. ”

   1. Jonna

    Otsikko on itseasiassa ihan suoraan THL:n sivuilta, sillä ei ole tarkoitus pelotella ketään, vaan tiedottaa. -Jonna-

  2. Joona

   Itse ainakin aijoin kieltäytyä kys. rokotteesta kun sitä minulle tarjotaan nyt yläasteella. Mutta haluaisin tietää, että jos/kun kieltäydyn rokotuksesta, niin tiedoitetaanko minun huoltajille, tai saavatko he tietää? Olen miettinyt tätä pitkään.

   1. Jonna

    Käsittääkseni ei tiedoteta huoltajia. Kysy vielä terveydenhoitajalta.

  Vastaa