• You are currently viewing Talous tiukilla? Lapsiperheen säästövinkit!

  Talous tiukilla? Lapsiperheen säästövinkit!

  Talous tiukilla? Lapsiperheen säästövinkit!

  Lapsiperheissä on talous tiukilla muutenkin, ja kuluneen vuoden aikana korona on kurittanut monien taloutta entisestään. Suomessa noin 150 000 alle 18-vuotiasta, eli 14 prosenttia kaikista alaikäisitä lapsista, elää pienituloisissa perheissä. Lapsiperheköyhyys on ollut kasvussa jo useamman vuoden ajan, eikä suunta toistaiseksi ota laantuakseen.

  Vuonna 2017  kahden vanhemman ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen perhe eli köyhyysrajan alapuolella, jos sen käytettävissä olevat tulot olivat alle 2 583 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltajan ja kahden alle 14-vuotiaan lapsen perhe taas jäi köyhyysrajan alapuolelle, jos käytettävissä olevat tulot olivat alle 1 968 euroa kuukaudessa.

  Lue myös: Mitä tehdä kun oma lapsi kiusaa?

  On selkeää, että tämä vaatisi muutoksia isossa mittakaavassa, yhteiskunnallisella tasolla.

  Olemme kuitenkin koonneet nippuun joukon hyviä säästövinkkejä, joilla tilannetta saisi helpotettua – edes vähän. Vaikka yksittäinen kohta saattaisi tuntua pieneltä ja liki mitättömältä, pienistä puroista kasvaa suuri virta, ja jokainen säästetty euro helpottaa.

  1. Tee ruoat itse.
  2. Suunnittele ruokaostokset etukäteen ja pyri käymään kaupassa kerran viikossa. Älä mene kauppaan nälkäisenä, ja vertaile pienellä painettuja kilohintoja kauppojen hintamerkinnöissä.
  3. Pese pyykkiä tai tiskejä vain täydellä koneella. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä.
  4. Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti. Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta.
  5. Pyyhi pölyt säännöllisesti sähkölaitteista ja puhdista myös pesukoneen nukkasihti. Puhdas kone toimii tehokkaammin.
  6. Käytä pakkaukset loppuun, olipa se sitten ketsuppipurkki, hammastahna tai jogurttitonkka.
  7. Lehtitilaukset ja leffavuokraukset kannattaa vaihtaa kirjaston tarjontaan.
  8. Kilpailuta sähkö-, vakuutus- ja puhelinlaskut, näissä on kyseessä jo suuria rahoja. Puhelinliittymäksi valikoitunut pakettiratkaisu tarjoaa parhaassa tapauksessa edulliseen hintaan netin sekä rajattoman määrän viestejä ja puheluita.
  9. Lasten harrastuksissa kannattaa hyödyntää paikallisen MLL:n sekä 4H:n tarjontaa, joissa harrastusmaksut ovat hyvin maltillisia, ja niistä voi saada helpotusta. Muutkin yhdistykset ja seurat saattavat myöntää helpotusta maksuihin.
  10. Kysy. Jos hakusessa on lapsikatraalle talvikamppeita ja kirpparilla juoksemiseen ei riitä aika eikä energia, laita ilmoitus itse. Kerro mitä tarvitset missäkin koossa, usein tätä kautta löytyy helposti tarvittavat vermeet – kirppishintaan.
  11. Jos jokin tavara on hankittava uutena, vertaile! Hintaerot saattavat olla huomattavia paikasta riippuen.
  12. Suosi joukkoliikennettä, jos se on mahdollista. Sarjalippu tai kausikortti tulee edullisemmaksi, jos liikut säännöllisesti.
  13. Muista selvittää myös mahdollisuutesi erilaisiin alennuksiin.

   

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa