• You are currently viewing Poikien ja tyttöjen erot -onko niitä?

  Poikien ja tyttöjen erot -onko niitä?

  Poikien ja tyttöjen erot ovat asia, joista ei uskalleta juurikaan puhua. Mutta onko niitä olemassa? Valtaosa lapsista syntyy maailmaan joko tyttöinä tai poikina – ja näissä kahdessa sukupuolessa on kulttuurin ja ympäristön luomien vaikutteiden lisäksi myös biologisia eroja, jotka näkyvät monissa arkisissa toiminnoissa. Erot saattavat kasvaa, kun nuoren sukupuolihormonien tuotanto alkaa.

  Tilastoissa pojat hahmottavat matematiikkaa, tilaa ja järjestelmiä, ajavat autoilla ja ottavat riskejä. Tytöt taas loistavat kielellisissä tehtävissä, lukemisessa ja ovat empaattisempia.

  Asiaa on tutkittu esimerkiksi Cambridgen yliopistossa, joissa esiin nousi molempien sukupuolien osalta vahvoja ja hallitsevia mielenkiinnon kohteita sekä piirteitä.

  Poikkeuksia on eikä kuvauksista kannata pahoittaa mieltään. On tärkeää tunnistaa omat tunteensa ja pohtia niiden alkuperää. Jokaisella lapsella on oikeus tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään omine piirteineen ja mielenkiinnon kohteineen.

  Yksi tämän hetken trendeistä on pyrkiä häivyttämään tai jopa kieltämään sukupuolten välisiä eroja. Kärjistetyimmillään vanhemmat eivät edes kerro lapselle kuka hän on.

  Kultainen keskitie lienee paras. Ei siis erotella tyttöjen ja poikien leikkejä tai värejä. Annetaan poikien leikkiä prinsessaleikkejä ja hoivata nukkevauvoja, ja tyttöjen hurvitella autoilla tai kisailla poliisina ja rosvona.

  Pssst! Lue myös: Seitsemän vinkkiä stressittömään jouluun!

  Siitä huolimatta on hauskaa kurkata, että tunnistatko poikasi seuraavista?

  Pojat pitävät mekaanisesta liikeestä!

  Cambridgen yliopiston psykologit antoivat vuoden ikäisille poikalapsille vaihtoehdoksi katsoa puhuvia ihmisiä tai tuulilasinpyykimien liikettä – pojat valitsivat pyyhkijät.

  Pojat ovat rohkeampia!

  Tutkimusten mukaan pojat ilmaisevat pelkoa myöhemmin kuin tytöt ja, he myös tekevät sitä huomattavasti harvemmin.

  Pojat liikkuvat enemmän!

  Tilastojen mukaan pojat oppivat kävelemään keskimäärin tyttöjä nuorempana. Pojat myös hyppivät, kiipeilevät ja remuavat tyttöjä enemmän.

  entä löytyykö perheestäsi tai lähipiiristäsi tyttöjä? Natsaavatko seuraavat kohdat heihin?

  Tyttöjen hienomotoriikka on parempaa

  Tytöt oppivat poikia nuorempana käyttämään aterimia ja kirjoittamaan, heidän käsialansa on siistimpi ja käsityöt sujuvat poikia sutjakkaammin.

  Tytöt ovat parempia kuuntelijoita

  Tutkimusten mukaan tytöt kuuntelevat poikia mielummin muiden ihmisten puhetta.

  Tytöt oppivat puhumaan aikaisemmin

  Tytöt oppivat puhumaan keskimäärin vuoden iässä, kun taas pojat sanovat tapailevat ensimmäisiä sanojaan keskimäärin sanansa 14 kuukauden iässä. 15 kuukauden ikäisinä tytöt osaavat noin sata sanaa, pojat noin 30.

  Aiheesta lisää esimerkiksi YLEN artikkelissa.

  Kuulostivatko nämä poikien ja tyttöjen erot sinusta tutuilta?

  Lähteet: MTV Uutiset, Keskipohjanmaa, SientificAmerican

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa