• You are currently viewing Miten kertoa erosta lapsille?
  Kuva: Jude Beck

  Miten kertoa erosta lapsille?

  Miten kertoa erosta lapsille?

  Vuonna 2019 Suomessa päättyi eroon kaikkiaan 13 365. Näistäkin eroista moniin mukaan kuului lapsia, joille ero on yhtä suuri kriisi kuin vanhemmille – joskus jopa suurempi. Erotilanteita kuitenkin usein edeltävät riidat ja kireä ilmapiiri, joka luonnollisesti vaikuttaa myös lapsiin. Tutkimuksien mukaan vanhempien vihamieliset välit ja riitely ovat merkittävä riski lapsen hyvinvoinnille. Ero saattaa olla myös helpotus ja askel kohti parempaa – yhden vihaisen kodin sijaan lapsi saattaa saada kaksi onnellista.

  ero
  kuva: Kelly Sikkema

  Jos ero koskettaa sinua ja perhettäsi, huomioi seuraavat seikat

  1.Selvittäkää asiat tulevan ex-kumppanin kanssa jo ennen kuin kerrotte lapsille – miten kaikki käytännössä tulee toimimaan uudessa arjessa? Sopikaa tulevan ex-kumppanin käytännön asiat sekä esimerkiksi asumisjärjestelyt, mutta jättäkää lapsille tilaa tulla kuulluiksi.

  2.Pyrkikää mahdollisuuksien mukaan kertomaan lapselle / lapsille erosta yhdessä. Sopikaa etukäteen, miten ja mitä kerrotte.

  3.Miettikää sopiva ajankohta niin, että lapsilla on aikaa ja mahdollisuutta pohtia asiaa rauhassa. Pienille lapsille ei kannata kertoa erosta montaakaan viikkoa ennen konkreettista eroamista. Isoille lapsille asiasta voi puhua hieman aikaisemmin. Painottakaa että ei ole isän ja äidin kotia, vaan lapsella on kaksi kotia. Isän ja äidin kodeista puhuminen saattaa kalskahtaa lapsen korvaan kurjalta ja herättää kysymyksen siitä, missä sitten on hänen kotinsa?

  4.Kertokaa lapselle eron syy, hänelle sopivalla, ikätasoisella tavalla. Lapsi ansaitsee kunnon selityksen, mutta ei sellaista johon kuuluu toisen vanhemman haukkumista, valehtelua tai paljastuksia vaikkapa pettämisestä. Tehkää selväksi ettei ero liity millään tavalla lapseen.

  Pssst! Lue myös: Mitä tehdä kun oma lapsi kiusaa?

  5.Varautukaa lapsen reaktioihin, jotka voivat tulla välittömästi tai pitkällä aikavälillä. Lapset reagoivat eroon eri tavoin: yksi kiukuttelee, toinen on superkiltti ja kolmas karkaa kotoa. Kertokaa lapselle että kaikki kysymykset ja reaktiot ovat sallittuja.

  6.Näyttäkää lapsille, että erosta huolimatta vanhemmuus on yhteinen asia. Ex-kumppanin ei tarvitse tai kuulu olla uusi paras ystävä, mutta lapsi tuntee turvaa jos näkee että esimerkiksi vaihtotilanteissa vanhemmat istuvat alas ja juovat kahvit, keskustelevat lasten asioista asiallisesti ja tulevat toimeen.

  7.Hyväksy tilanne, jatka elämää. Pelkkä ero itsessään on lapselle kriisi, älä pahenne tilannetta käyttämällä lasta pelinappulana, vaikka ex-puolison uusi suhde tuntuisikin karvaalta.

  Onko sinulla kokemusta erosta lapsiperheessä? Mitkä ovat sinun vinkkisi, miten kertoa erosta lapsille?

  Lisää hyviä ohjeita löydät esimerkiksi täältä ❤

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa