• You are currently viewing IHANA RASITTAVA TEINI – vai lapsi kuoren alla?
  Photo: freestocks

  IHANA RASITTAVA TEINI – vai lapsi kuoren alla?

  Kiroilua, isoja tunteita, rajojen koettelua ja hakemista. Mitä tämä on? Itsenäistymisen aikaa, kasvun paikka nuorelle, ehkä aikuisellekin. Pienestä lapsestamme on tullut teini!

  Teini, eli murrosikäinen nuori, noin 13-19 vuotias, alkaa tässä vaiheessa elämää luomaan omia sääntöjä ja kasvattamaan omaa identiteettiä ja suhtautumista itseensä. Kaikki on uutta, ihanaa ja ei niin ihanaa. Hän kokeilee, kompastuu, opettelee. Ja tässä sinä haluat olla ottamassa kiinni, eikö vain?

  Muistatko kun itse olit sen ikäinen? Jos muistat, niin sillä pääset jo hyvin pitkälle! Miltä sinusta tuntui, mikä ärsytti sinua, mitä olisit toivonut enemmän tai vähemmän? Mikäli et, niin älä huoli. Tässä muutamia poimintoja siitä, mitä saatat tulla huomaamaan, tai ehkä jo oletkin. 

  Miksi teini kapinoi?

  Mieti, koko elämäsi sinulle kerrotaan miten toimia, käyttäytyä, puhua ja olla. Vauvasta saakka meille puetaan päälle vanhempiamme miellyttävät vaatteet ja kuosit. Opetetaan käytöstavat. Muusta emme tiedä. 

  Lue myös: Mistä tunnistat teinipojan?

  Kunnes ihan yhtäkkiä, kokonainen maailma avautuu eteen, ja alamme luoda omia mielipiteitä ja toimintatapoja. Tässä vaiheessa nuori luo yleensä suhtautumistaan erilaisuuteen ja itseensä, ja onkin erittäin tärkeää tukea sitä. Tämä tietysti vaatii sen, että olemme ensin ehdottomasti eri mieltä vanhempien ja ehkä jopa muidenkin auktoriteettien kanssa. Uuden oppiminen vaatii joskus vanhasta irtautumista. 

  Ymmärrys on puoli suhdetta

  Uusi vaihe elämässä. Haluaisit olla mukana siitä, mutta hän työntää paikoitellen pois sinua. Mitä voisin tehdä?

  Sinun vain tarvitsee ymmärtää itsenäistyvää teiniäsi ja yrittää pysyä samanlaisena rakastavana vanhempana, johon hän on ennenkin tukeutunut.  Helpommin sanottu kuin tehty! Ei kukaan sanonutkaan, että tämä helppoa olisi, mutta yksin ja ainoa et ole, vaikka välillä siltä tuntuisikin.

  Jos hetkisen tarkkailet asiaa ja lapsesi käytöstä sivusta hiljaa, saatat huomata, että kiinnität ja reagoit eniten itseäsi tai puolisoasi muistuttaviin piirteisiin. Syytetään geenejä siis! Voisiko olla, että ymmärtämällä itseämme, ymmärrämme paremmin nuorta? 

  rasittava teini
  Photo: Ben Collins

  Tuki toisesta teinin äidistä

  Hyväksy se tosiasia, ettet tule ehkä enää tietämään kaikkea lapsesi elämästä. Ja juuri, kun hänen elämä alkoi muuttua mielenkiintoiseksi. Suhdetta voi kuitenkin ylläpitää hyväksynnällä. Tunteet lentelevät tässä vaiheessa, aivan kaikkeen ei vain tarvitse takertua tai reagoida. Kaikkea ei myöskään tarvitse hyväksyä, rajat ovat rakkautta.

  Lue myös: Äiti, tätä on luvassa, kun pojasta tulee teini

  Ihan kaikkea et voi jakaa muille, mutta vertaistuki on erittäin tärkeää. Ihan oman jaksamisenkin kannalta. Kun sinä voit hyvin, jaksat olla muille enemmän. Ja huomasitko, että nyt on enemmän aikaa itselle, uralle ja omille mielenkiinnoille? 

  Opettele päästämään irti

  Oletko huomannut, että kahvipöytäkeskusteluissa puhutaan avoimesti lapsen eri vaiheista, vauvasta uhmaan, ruokailutottumuksista ja uusista opeista, mutta siinä vaiheessa, kun lapsi kasvaa teiniksi, kietoutuu sisään kuoreensa ja hautautuu huppariin, ei samaistuttavaa pintaa kovinkaan löydy, sillä on aika opetella päästämään jo vähän irti. 

  Irti päästäminen. Ajatuksenakin kauheaa. Päästää lapsesta irti, enhän vielä ole opettanut puoliakaan hänelle. Irti päästäminen kuitenkin mahdollistaa sen, että hän palaa luoksesi omasta tahdosta. Tämä ei tarkoita sitä, että hän voi elää elämäänsä omilla säännöillä, vaan on tärkeää antaa tilaa. Antaa hänen luoda elämäänsä. Enää ei istuta leikkipuistossa vahtimassa. 

  Hän ei ehkä vietä aikaa kanssasi enää yhtä paljon, tai tarvitse sinua koko aikaa, mutta tulee tilanteita, jolloin hän kääntyy puoleesi. Nuorelta voi kysellä, mitä hän tällä hetkellä haluaisi kanssasi tehdä. Mahdollisesti löydätte yhteisiä kiinnostuksen kohteita, tai pääset kokeilemaan uusia asioita. Hän on kuitenkin jo sen ikäinen, että legoleikit vaihtuvat kokemuksiin ja harrastuksiin ja hänen kanssaan on helppo mennä ja tehdä.

  Leffailta, shoppailureissu, voisiko siinä olla ideaa? Avoimesti keskustelemalla löydätte yhteiset mielenkiinnot ja luotte yhteiset pelisäännöt. Tästä voi tulla parasta aikaa suhteessanne!

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa