• You are currently viewing Kuinka äkäpussi kesytetään?
  Photo: Izzy Park

  Kuinka äkäpussi kesytetään?

  Äkäinen ja kiukkuinen lapsi käy yleensä vanhempiensa hermoille. Äkäpussi kuormittaa mahdollisesti myös sisaruksiaan. Vanhemmuuden ihania haasteita (kaiken muun lisäksi) on muun muassa saada selville miksi lapsi jälleen kerran menetti hermonsa ja miksei sitäkin asiaa olisi voinut sanoa nätisti, ilman raivokohtausta.

  Riippuu tietysti lapsen iästä kuinka helppoa tai vaativaa on selvittää mikä tällä kertaa nosti kiukun pintaan, mutta monet lastenkasvatusoppaat tuntuvat noudattavan samaa mantraa: Suuttunut lapsi tarvitsee tukea ja rakkautta, eikä suuttuneen lapsen tunteita saa vähätellä. 

  Lapsi ei voi olla aina hyvällä päällä

  Aikuisetkaan eivät ole aina iloisia ja hyvällä päällä, joten tuntuisi kohtuuttomalta vaatia tai edes olettaa, että lapsi olisi. On vanhempien vastuulla opettaa lapselle, kuinka tunteita käsitellään ja miten tunteiden voimakkuutta säädellään. Pitää myös muistaa, että pienet lapset vasta opettelevat omia tunteitaan ja että kaikenlaisten tunteiden ilmaiseminen on hyvä asia. Lapsen kiukkua ei kannata ottaa henkilökohtaisesti vaan pitää muistaa, että tunteiden ilmaiseminen kautta lapsi oppii myös itsestään.

  Suuttuneen lapsen olotila siirtyy herkästi vanhempaan, jolloin yhden kiukuttelevan lapsen lisäksi joukkoon on liittynyt myös takaisin kiukutteleva aikuinen äkäpussi. On hyvä muistaa, ettei lapsen tunnetila välttämättä häviä mihinkään, vaikka sitä kuinka koittaisi kieltää. Tunteet tulevat ja menevät ja ne olisi hyvä saada käsitellyiksi.

  Aikuisen olisi hyvä päästä näkemään lapsen näkökulma kiukuttavaan asiaan. Aikuinen ei kuitenkaan saisi sanoa lapselle, että asia joka tähden lasta kiukuttaa on aivan älytön. Lapsen tunteet ovat sallittuja, lasta saa suututtaa. Tärkeää olisi opettaa lasta säätelemään suuttumusta siten, ettei lapsi esimerkiksi heittele tavaroita. Lapsi tarvitsee aikuista myös kiukunpuuskan yhteydessä.

  äkäpussi
  Photo: Jordan Whitt

  Pysy rauhallisena ja aikuisena

  Lapsen rauhoittumisen kannalta on oleellista, että aikuinen pysyy rauhallisena. Aikuisen rauhallinen äänensävy ja rauhallinen olemus tukee lapsen rauhoittumista, sillä lapselle heijastuu aikuisen olotilasta rauhoittumisen malli. Lapsen kanssa kannattaa kommunikoida ja kysyä mitä lapsi haluaa saavuttaa kiukuttelullaan. Lisäksi lapselta voidaan kysyä, haluaako lapsi olla hetken rauhassa vai kaipaako lapsi syliä ja läheisyyttä. Jos lapsi ei pysty kiukun hetkellä kommunikoimaan, niin keskustelun voi yrittää käydä myöhemmin.

  Meitä kaikkia kiukuttaa joskus. Jokainen on joskus äkäpussi. Kiukun ja suuttumuksen hallintaa voi opetella ja aiheesta löytyy paljon kirjallisuutta. Jos tuntuu, etteivät omat voimat riitä, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi neuvolaan. Neuvolasta saa apua ja tukea perheiden erilaisiin elämäntilanteisiin.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa