• You are currently viewing Miten matkustaa turvallisesti korona-aikana kotimaassa

  Miten matkustaa turvallisesti korona-aikana kotimaassa

  Moni pohtii miten voisi matkustaa korona-aikana turvallisesti. Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski. Se on sanomattakin selvää, että koronaviruspandemiasta aikana tarpeetonta matkustamista ulkomaille ei suositella. Tarpeettomalla matkustamisella tarkoitetaan esimerkiksi vapaa-ajan matkoja.

  Kotimaan matkailu puolestaan on sallittua, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita.

  Lue myös: Maskinkäyttö lapsilla

  Kotimaan matkailu on tärkeää meidän kotimaisille matkailuyrityksille. Esimerkiksi Lappi on alueena täysin riippuvainen talven matkailusesongista. Turvalliseen matkustamiseen on kuitenkin panostettava ja mietittävä matkustamisen ajankohtaa, sekä kohdetta tarkasti.

  Miten matkustaa turvallisesti korona-aikana?

  Tässä listattuna Työ- ja elinkeinoministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö luettelemat ohjeet turvalliseen matkustamiseen:

  • Älä matkusta sairaana. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.
  • Jos kuulut riskiryhmään, niin matkustamista ei suositella.
  • Vältä matkalla fyysisiä kontakteja. Matkaillessa kuten muussakin arkielämässä tulee välttää tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.
  • Noudata hyvää käsi ja yskimishygieniaa. Pese käsiä saippualla, tai jos sitä mahdollisuutta ei ole, niin käytä käsidesiä. Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
  lappi
  Photo: Christos Christou

  Lapin sairaanhoitopiiri suosittelee myös lataamaan puhelimeen Koronavilkku sovelluksen, sekä käyttämään kasvomaskia kaikissa julkisissa sisätiloissa, joissa turvaväliä ei voida pitää, kuten joukkoliikenne, kaupat, ravintolat, yleisötapahtumat/-tilaisuudet jne

  Koronaepidemia: alueiden tilanne, suositukset ja rajoitukset

  Hyvänä vinkkinä on välttää pari viikkoa ennen matkaa mahdollisia tilanteita, joissa voit altistua koronainfektiolle. Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä esim. iltaravintolat, kauppakeskukset, ryhmäharrastukset. Voisi olla hyvä suosia myös omalla autolla matkustamista.

  Mitä jos sairastuu matkalla?

  On tärkeää selvittää, että miten matkustaa turvallisesti, mutta yhtä tärkeä on tietää mitä pitää tehdä, jos matkan aikana todetaan koronavirustartunta?

  Lue myös Poikien Äiti blogi: Ylläs lasten kanssa -unelmat todeksi

  Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu sen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille, jonka alueella matkailija oleskelee tai matkailualan yritys sijaitsee. Jos koronavirustartunta todetaan matkailuyrityksen henkilökunnan jäsenellä tai asiakkaalla, selvitetään onko altistumista tapahtunut ja altistuneet voidaan asettaa karanteeniin.

  Lähteet: THLTyö- ja elinkeinoministeriö

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa