• You are currently viewing Lappi ja Ylläs lasten kanssa -unelmat todeksi

  Lappi ja Ylläs lasten kanssa -unelmat todeksi

  Lappi ja Ylläs lasten kanssa. Kaupallinen yhteistyö: Visit Ylläs

  Kuten olen monesti ennen kirjoittanut, jos matkustan, niin ensisijaisesti matkustan lämpöiseen. En kuitenkaan tiennyt, mistä kaikesta jään samalla paitsi ja mitä kaikkea ihmeellistä voimme kokea perheenä esimerkiksi Lapissa. Nyt tiedän!

  Me startattiin auto viime viikon lauantaina ja suunnattiin Ylläkselle, sydäntalvea viettämään. Yövyttiin matkalla Oulussa ja perillä Ylläksellä oltiin sunnuntai-iltapäivänä. Loppumatkan maisemat olivat henkeä salpaavat, pojatkin olivat hetken hiljaa ja ihmettelivät. (Harvinaista herkkua). Takaisin kotiin ajoimme suoraan, ilman yöpysähdyksiä. Se meni yllättävän kivuttomasti.

  Ylläs perheelle

  Ylläs kansallispuisto

  Tiesitkö, että Ylläksellä voi kokea kahdeksan vuodenaikaa, jotka ovat; ensilumi, kaamos, sydäntalvi, hankikanto, kevät, yötön yö, sadonkorjuu ja ruska. Me olimme matkassa sydäntalven aikaan. Ylläkseltä löytyy seitsemän tunturia, aidot lappilaiset kylät, kansallispuisto ja paljon aktiviteetteja.

  Koska tämä on perheblogi ja Poikien Äidit on perheyhteisö, niin minun tehtäväni oli bongata Ylläkseltä ne parhaat aktiviteetit perheille. Sehän sopi hyvin. Millainen on Lappi ja Ylläs lasten kanssa? Meillä reissussa oli minä, mieheni Pekka, neljä poikaa ja Kookos-koira. Matkaan lähdettiin uteliaina ja innokkaina. Toiveena uusia ikimuistoisia kokemuksia ja yhteistä aikaa perheenä. Ja niitä me toden totta saimme!

  Yllästunturi

  Yllästunturi on Länsi-Lapin maamerkki. 719 metriä korkea, yli 500 metriä ympäröivää maastoa korkeammalta tunturilta näkyy reilusti yli sadan kilometrin päähän. Yllästunturilta mekin reissumme aloitimme.

  Lue myös: Miten matkustaa turvallisesti korona-aikana kotimaassa

  Jotta mahtavista Ylläksen rinteistä saisi kaiken irti, oli etelänpoikien paras aloittaa reissu hiihtokoulusta. Onhan se paljon kivempi laskea, kun tietää mitä tekee ja hisseillä kulkeminen sujuu kivuttomasti. Kolme meidän pienintä meni siis heti ensimmäisenä päivänä hiihtokouluun. Oscar myöhemmin myös lautailukouluun ja oppi aamupäivän aikana laskemaan laudalla. Opetus oli mitä parasta! Meidän tosi arka Olliekin uskaltautui laskemaan ja loppu reissusta laski kuin vanha tekijä. Hiihtokoulusta saa yksityistunteja, sekä ryhmäopetusta.

  Ylläs lapsille

  Ylläs maisemat

  Hiihtokoulu Ylläs
  Oscar kokeili ekaa kertaa lautailua. Tästä lähdettiin, mutta lopulta laskettiin tyylikkäästi isoa rinnettä.
  Ylläs hiihtokoulu
  Pojilla oli pitkä tauko laskettelusta.
  Ylläs perheelle
  Poikia opetti: Ylläs Ski School
  Ylläs
  Lopulta kaikki laski isoa rinnettä! Tässä ollaan Ylläksen huipulla, minä ja pojat.
  Ylläs perheen kanssa
  Me laskettiin paljon Äkäslompolon puolella, missä oli väljää laskea

  Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

  Yksi makeimpia kokemuksia meidän reissulla koimme Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, jossa maisemat olivat henkeä salpaavat. Aivan kuin sadussa. Kävimme koko perhe maastopyöräilemässä erämaakahvilaan ja takaisin. Olliekin jaksoi hienosti, vaikka hänelle homma oli tietysti kaikista raskain. Pyöräilijöille oli tehty mahtavia reittejä pitkin kansallispuistoa, mellä oli opas, mutta reitit varmasti sujuisivat hyvän ennakko selvityksen jälkeen itsenäisestikin.

  Ylläs lapsiperheelle

  maastopyörä Ylläs
  Välillä tiet oli leveämpiä, välillä haastavia ja kapeita. Pyörät meille lainasi Äkäslompolo Sport Shop
  Ylläs
  Oppaana Hidden Trails Lapland

  Lumikenkäily oli myös yllättävän hauskaa. Kävimme illan pimeydessä kävelemässä Visit Ylläksen Eetun opastuksella metsässä ja grillailemassa kodassa. Aluksi pojan vähän niskoittelivat vastaan ajatusta, että pitäisi lähteä lumikenkäilemään. Se oli kuulemma kotipuolessa liikuntatunnilla ollut aika tylsää. Pian pojat jo huomasivat, että lumikenkäily Lapissa on aika eri juttu kuin Järvenpäässä. Ihan jo maisemista lähtien. Oliver sanoikin reissun päätyttyä lumikenkäilyn olleen kaikista kivointa.

  Ylläksen talviurheilukartta auttaa retkeilijää etsimään sopivia reittejä Ylläksen maastoissa. Sinne on merkitty myös sopivat levähdyspaikat ja tietysti se, että millä välineellä voi mitäkin reittiä kulkea. Se kannattaa hankkia ensimmäisenä, kun Ylläkselle saapuu.

  Ylläs lasten kanssa
  Photo: Esko Liukas
  Lumikenkäily Ylläs
  Lumikengät meille lainasi Äkäslompolo Sport Shop
  Ylläs perheelle
  Grillailua kodassa Visit Ylläksen Eetun kanssa
  revontuli
  Revontulia Ylläksellä näkee useinkin, mutta Ollie näki vain tämän yhden illan revontulen. Ensi kerralla jaksaa ehkä valvoa jo pidempään.

  Vauhdikkaita kokemuksia

  Meillä oli muutama toive Ylläkseltä, kun lähdimme matkaan. Minä toivoin pääseväni koiravaljakkoajelulle, Ollie toivoi näkevänsä revontulet, Oscar halusi oppia lautailemaan ja muulle perheelle riitti pelkkä runsas lumi. Kaikki saivat mitä toivoivat.

  Koiravaljakkoajelu oli vieläkin kivempaa kuin ajattelin. Kävimme Rami´s Huskies Husky-ajellulla, joka on vuodesta 2000 Ylläksellä koiravaljakkoajeluja tarjoava perheyritys. Koirat nauttivat työstään silminnähden, mikä oli minulle tärkeää nähdä. Kävimme kokeilemassa pientä lenkkiä valjakolla ja halukkaat saivat jopa ohjata. Minä nautiskelin mielummin koiria ja maisemia katsellen kyydissä istuen. Kokemus oli ikimuistoinen. Juuri sellainen, kun olin haaveillut.

  koiravaljakko Ylläs
  Dream come true with Rami´s Huskies.
  Ylläs koiravaljakko
  Yksi innokas koira olisi halunnut viedä Ollien hanskan ja leikkiä sillä 🙂

  koiravaljakkoajelu

  En ole mikään moottoriajoneuvojen ystävä, ne ei ole oikein koskaan totellut minua (ehkä käyttäjäperäistä). Muu perhe sitten tykkää kovastikin. Nyt kuitenkin rohkaistuin ajamaan moottorikelkkaa moottorikelkkasafarilla. Pekka otti yhden kelkan kyytiin Ossianin, jotta saivat vähän ottaa enemmän vauhtia, minä köröttelin omalla ja kolme pienintä poikaa istuivat reessä.

  Aluksi jännitti niin, että unohdin hengittää. Kun pahin jännitys oli ohi, niin ajoikin alkoi sujumaan paremmin. Yhden kerran jäin hankeen jumiin niin pahasti, että kelkka piti sieltä vetää miesvoimin ylös. Muuten menin oikein hyvin. Onpahan taas uusi kokemus taskussa. Vauhtia rakastaville perheille aika mieletön juttu!

  moottorikelkkasafari Ylläs
  Tässä kuunnellaan tarkasti ohjeita. Kelkkailun tarjosi: Lapland Safaris
  Ylläs moottorikelkka
  pojat tuli reen kyydissä
  Moottorikelkka Ylläs
  Ja siellä äiti nätisti jumissa 🙂

  Lappi Ylläs

  Ylläs on mahtava paikka lasten kanssa

  Luonnonmaisemien lisäksi kannattaa käydä ihailemassa upeita lumisia taideteoksia Snowvillage lumikylässä. Aivan mieletön paikka, jonka kiersimme poikien kanssa useaan kertaan läpi. Siellä oli jäästä tehty leikkihuone, baari, ravintola ja jopa huoneita yöpymiseen. Oscaria huoletti kovasti, että todellako tämä kaikki sulaa kesällä. Kyllä, se kaikki sulaa kesällä, joten sitäkin suuremmalla syyllä se kannattaa käydä kurkkaamassa jo ennen sitä. On vaikea ymmärtää, miten niin hienoa taidetta ja aidon oloisia kalusteita sekä huoneita on voitu tehdä lumesta ja jäästä.

  Lumikylä

  Snowvillage

  Ylläs ohjelmaa lapsille
  Lapland Hotels SnowVillagessa voi vaikka yöpyä. Vautsi!

  Ylläksellä voi tehdä paljon ja kaikkea. Minä nautin jo ihan pelkästään siitä, että kävin kävelyllä koiran kanssa upeissa maisemissa. Poikien yksi suosikki juttu oli leikkiä kukkulankuningasta huoneistomme vieressä olevassa talon kokoisessa lumikasassa. Pekka kävi puolestaan laskemassa puuterilumessa.

  Ylläs on täydellinen paikka viettää aikaa lasten kanssa. Oli aivan mahtavaa, kun poikien pelikonsolit ja tietokoneet jäivät kotiin, eikä yksikään pojista ehtinyt niitä ikävöimään. Oli ihanaa nähdä perheen teinienkin nauttivat niin, että hymy nousi kasvoille, pienten poikien oppivan todella paljon uusia juttuja ja koko perheen saavan yltäkylläisesti raitista ilmaa, sekä uusia kokemuksia.

  Lappi ja Ylläs teki minuun, sekä koko perheeseemme lähtemättömän vaikutuksen. Sen sijaan, että sanoisimme hyvästi, sanommekin näkemiin. Tulemme aivan varmasti uudestaan. Mitä pikemmin, sen parempi!

  Kiitos Ylläs

  Loppuun korona-ajan yhteenveto

  Nyt kun elämme korona pandemian erityisiä aikoja, pitää vielä mainita loppuun kaikki mahtavat jutut, mitkä oli Ylläksellä hoidettu paremmin kuin hyvin tähän liittyen. Lääniä Ylläkseltä löytyy, Ylläksellä pystyy viettämään aikaa ilman, että tulee lähikontaktia muihin ihmisiin. Sukset jalkaan ja hiihtoladulle tai laskemaan mäkeen, missä todellakin oli tilaa lasketella ihan rauhassa ja pitää turvavälejä muihin. Pyörä alle tai lumikengät jalkaan. Vaihtoehtoja on monia.

  Yritykset olivat todella tarkkoja määräyksistä ja kaikki täällä Ylläksellä hoidettiin asianmukaisesti. Tuntui todella turvalliselta asioida ne pakolliset asioinnit sisätiloissa. Maskeja ja turvavälejä noudatettiin kaikkialla esimerkillisesti. Me majoituimme Laplands Hotels ketjun huoneistossa, mihin mahtui hienosti meidänkin kokoinen perhe. Ruuan sai valmistettua omassa huoneistosta tai tilattua suoraan sinne. Kävimme muutaman kerran hotellin uima-allas aluella, mutta saimme olla siellä joka kerta oman porukan kesken.

  Välinevuokraamon systeemi oli myös loistava. Vuokrattavat laskukamat sai ottaa kämpille koko viikoksi, jolloin turha ravaaminen vuokraamossa jäi pois. Vuokraamossa oli selkeästi ovella merkintä realiajassa asiakasmääristä liikkeen sisällä.

  Me vietimme aikaa pääasiassa Äkäslompolon puolella jossa oli rinteissä ihanan väljää. Suosittelen Lappiin suuntaavia miettimään, että olisiko teillä mahdollisuus lähteä reissuun loma-aikojen ulkopuolella, jolloin väkeä on vähemmän. Minusta tuntuu, että turvallisemmin me ainakin tämän viikon vietimme, kuin kotona.

  Laplands Hotels vuokraamo
  Vuokrakamat pidettiin majoituksessa koko viikko

  Ylläs

  Ylläs perheen kanssa
  Majoituimme Lapland Hotels Äkäshotellin huoneistossa

  Kiitos Visit Ylläs!

  Vastaa