• You are currently viewing Maskin käyttöönotto lapsille, ei ole yksinkertaista -Tuleeko maskisuositus ja minkä ikäisille?

  Maskin käyttöönotto lapsille, ei ole yksinkertaista -Tuleeko maskisuositus ja minkä ikäisille?

  Maskin käyttöönotto lapsille ei ole yksinkertaista. Siirrytäänkö käytön suositukseen tällä viikolla?

  Koululaiset suuntaavat kouluun tällä viikolla ja tulevana torstaina THL kertoo maskisuosituksen etenemisestä, sekä siitä, että miten maskia suositellaan käytettävän. Opetusministeriön ja THL:n ohjeissa kouluille, ei ainakaan vielä mainita maskeja erikseen. Ohjeissa mainitaan opetusryhmien eriyttäminen ja turvavälit.

  Maskin käyttösuositusten ikärajat vaihtelevat eri maiden välillä. Joissain maissa kasvomaskeja käytetään taaperoikäisestä ylöspäin, joissain maissa maskien käyttöikä alkaa vasta 13 vuoden iästä. On jännittävää nähdä, mitä THL tiedottaa ja mitä hallitus päättää meidän suomalaisten kohdalla.

  Väärin käytettynä kasvomaski voi jopa lisätä koronaviruksen tartuntariskiä

  Maskin käyttöönotto lapsille, ei ole niin yksinkertaista. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä. Pienet lapset eivät todennäköisesti osaa käyttää kasvomaskia oikein, koskettelevat sitä sormilla ja ottavat pois. Vanhemmat ovat kertoneet päiväkoti-ikäisten vaihdelleen maskeja keskenään ja käyttäneen maskeja leikeissä muunmuassa lelujen riippukeinuina.

  Tästä syystä kasvomaskin käyttöönotto lasten kohdalla vaatii erityistä harkintaa. Maskin oikein käyttäminen on erittäin tärkeää, on myös oltava varma siitä, että lapsi saa kunnolla happea maskin läpi. Oikein käytettynä esimerkiksi kankainen kasvomaski voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Kasvomaski ei kuitenkaan suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta.

  Ei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja. Kasvomaskien käyttö saattaa kuitenkin vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön.  Näin ne voivat vähentää myös oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja. Kertoo THL.

  Tärkeintä on olla unohtamatta käsihygieniaa ja turvavälejä, maskisuosituksista huolimatta.

  maski

  Erilaiset maskit listattuna

  Kangasmaskit

  Kankaisen kasvomaskin voi valmistaa itse tai ostaa kaupasta. Kangasmaskeja löytyy monessa eri koossa ja teko-ohjeita löytyy netistä. Materiaaliksi suositeltiin ensin lakanakangasta, mutta myöhemmin todettu, että paras kangasmateriaali maskille on polyesteri.

  Oikein käytettynä ja puhtaana kangasmaski saattaa estää käyttäjän tautipisaroita leviämästä muihin ihmisiin.
  Maski menee käyttökelvottomaksi, jos siihen koskee puhdistamattomin käsin tai jos se kostuu. Maski on vaihdettava vähintään tunnin välein ja pestävä 90-asteessa tai keittää viisi minuttia kiehuvassa vedessä, jossa tippa pesuainetta.

  Kertakäyttöinen maski

  Kuluttajalle myytävät kertakäyttöiset kasvomaskit eivät ole laadultaan samanlaisia, kuin ammattilaisten käyttämät kirurgiset suu-nenäsuojukset. Tarkista ostaessa tuotteen bakteerisuodatustehokkuus (BFE), sen olisi hyvä olla yli 95%. Tällaisella suodatuskyvyllä käyttäjä voi varjella muita omilta bakteereiltaan ja viruksiltaan.

  Maskia ei tule kosketella likaisilla käsillä ja se tulee vaihtaa uuteen tarpeeksi usein. Kun likaisen maskin poistaa, se tulee pussittaa asianmukaisesti ennen roskiin siirtämistä, jotta maski ei tartuta muita ihmisiä lojuessaan roskakorissa.

  Mikäli saat käsiisi ammattilaisten kirurgisen suu-nenäsuojaimen, niin sillä on jo vaikutusta kantajankin tartuntavaaran laskemiseksi. Näitä ei kuitenkaan ole kuluttajille saatavilla.

  Hengityssuojain

  Mikäli ostat hengityssuojaimen, niin huolehdi, että tuotteen merkinnässä on P-kirjain. P tarkoittaa, että suojain suodattaa hengitysilmasta siinä leijuvia hiukkasia ja aerosoleja, mukaan lukien bakteereita ja viruksia. Ne suojaavat myös koronalta. Maskin täytyy istua naamalla tiiviisti ja sitä on käytettävä oikein.

  Hengityssuojain, jossa on uloshengitysventtiili, ei tarjoa suojaa muille ihmisille. Hengityssuojain suojaa vain suojaimen käyttäjää.

  Pisaravisiiri

  Tartunnasta on myös mahdollisuus suojautua pisaravisiirillä. Pisaravisiiri estää huomaamattoman kasvojen koskettelun, suojaa muilta tulevilta ja muihin päin meneviltä pisaraoilta. Pisaravisiirejä on monenlaisia, eikä pisaravisiirin materiaali menetä ominaisuuksiaan vedellä pesemällä tai pesuaineilla. Visiirin voi myös desinfioida syövyttävillä nesteillä.

  Visiiri rajoittaa vain ulkoisten tekijöiden vaikutuksia, eikä estä niitä kokonaan. Visiirilä ei ole lääketieteellistä hyväksyntää.

  Muista

  Tutkimusten mukaan ihminen koskettaa kasvojaan keskimäärin 26 kertaa tunnissa. Käsien huolellinen pesu saippualla estää tehokkaasti bakteerien ja virusten leviämistä. Pese siis kädet aina kun tulet sisälle ja aina ennen ruokailua. Yski ja aivasta nenäliinaan, heitä käytetty nenäliina heti käytön jälkeen roskikseen. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, niin yski ja aivasta hihaasi. Pidä vähintään 1,5-2 metrin etäisyys kanssaihmisiin.

  Kasvomaski puetaan huolellisesti siten, että se peittää nenän ja suun. Älä koske sormin itse suojaimeen, vaan pue maski lenkeistä korvien taakse. Riisu kasvomaski koskettamatta itse suojaan. Hävitä kertakäyttöinen maski poltettavaan sekajätteeseen ja pese kangasmaski asianmukaisesti. Käsittele kasvomaskia aina pestyin käsin.

  Lähteet: Yle, THL, Apu

  -Poikien Äidit toimitus-

   

  Vastaa