• You are currently viewing 3 merkkiä joista tietää, että päiväunet voi jättää pois
    päiväunet pois

    3 merkkiä joista tietää, että päiväunet voi jättää pois

    Kaupallinen yhteistyö Lapsen uni Lasten päiväunet ovat välillä puheenaiheena kuuma peruna, vaikka ei tarvitsisi olla. Uni tuntuu olevan asia, josta jokaisella on oma mielipide.

    Lapsen uni -sivuston Sofia Berg, Tiia Finne ja Reetta Isotalus kannustavat muistamaan, että lasten unentarpeet voivat erota hyvinkin paljon keskenään, joten omaa ja naapurin lasta ei kannata verrata keskenään. Lapsen uni -sivuston terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset jakavat meille nyt hyvät vinkkinsä lasten uniin liittyen.

    Jokainen lapsi on yksilö

    Lapset ovat yksilöitä, joihin myös ympäristön olosuhteet vaikuttavat. Uniin ja niiden sujumiseen vaikuttaa yleisesti niin moni asia, toisilla lapsilla esimerkiksi erilaiset kehitysvaiheet tulevat vahvasti uniin siinä missä toiset treenailevat uusia taitoja vain päivisin.

    Lisäksi vanhemmat näkevät hyvät unet hyvin eri tavalla. Siinä missä toinen vanhempi kertoo lapsen nukkuvan todella hyvin, saattaa se tarkoittaa vaikkapa sitä, että vauva herää vain syömään ja nukahtaa heti uudelleen tai että taapero siirtyy yöllä vanhempien viereen nukkumaan ja siinä jatkaa unia rauhassa. Toiselle vanhemmalle nämä voisivat olla huonoja öitä ja hyvä yö tarkoittaakin sitä, ettei yöllä lainkaan herätetä vanhempia.

    Saman perheen lapsetkaan eivät ole välttämättä samanlaisia nukkujia. Sisarukset voivat olla hyvin erilaisia unentarpeiltaan.

    Milloin päiväunet saa jättää pois?

    “Onko ok jos 2 vuotias jättää päiväunet pois?”

    Päiväunet jäävät yleensä kokonaan pois 3–4 vuoden ikään mennessä. Toiset tarvitsevat päiväunia vielä tätäkin pidempään. Suuren suomalaisen tutkimuksen mukaan 2-vuoden ikäisistä keskimäärin 3% ei nuku enää päiväunia, silloin lapsen unentarve täyttyy pelkillä yöunilla. Leikki-ikäisen keskimääräinen unentarve on noin 10-13 tuntia vuorokaudessa.

    Päiväunet jäävät usein myös pois hiljalleen, eli välillä nukutaan päiväunia ja toisina päivinä pärjätäänkin jo ilman.

    3 merkkiä joista tietää, että päiväunia ei enää tarvita

    Mitkä ovat Lapsen uni – sivuston asiantuntijoiden mukaan ne merkit, joista voi päätellä, ettei päiväunia enää tarvita?

    1. Päiväunille nukahtaminen ei enää onnistu
    2. Lapsi jaksaa iltaan asti ilman päiväunia
    3. Lapsen yöunet sujuvat ja tarvittava unimäärä täyttyy yöllä (10-13h)

    Jos lapsi vaikuttaisi tarvitsevan vielä päiväunet, on tärkeä huomioida, että onhan yöunen pituuden odotus vanhemmilla realistinen. Leikki-ikäisen keskimääräinen unentarve on noin 10-13 tuntia vuorokaudessa. Keskimääräinen yöunen pituus voi siis hyvin olla noin 10h, jos lapsi nukkuu vielä päiväunet. Jos lapsi vaikuttaa päivällä väsyneeltä, voi olla parempi pitää vielä pienet päiväunet mukana ja lyhentää yöunen pituutta.

    jättää päiväunet pois

    Jos lapsi selkeästi tarvitsee vielä päiväunet, mutta niille nukahtaminen on vaikeutunut, voi miettiä esimerkiksi seuraavia asioita:

    • Voisiko hereilläoloaika olla pidempi ja sitä myöten päiväunet lyhyemmät, jotta illan nukkumaanmeno ei vaikeudu?
    • Joskus aikaisempi päikkäriaika saattaakin toimia leikki-ikäisellä ja lapsi malttaa rauhassa vaikkapa kuunnella äänikirjaa, jolloin uni voi tulla.
    • Koeta lisätä ulkoilua ennen päiväunia.
    • Poista paine nukahtamiselta, lapsen ei ole pakko nukahtaa. Joskus jo sen sanoittaminen lapselle auttaa; ei ole pakko nukahtaa, nyt vain rauhoitutaan ja kuunnellaan satua. Vanhempi voi luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet nukkumiselle, mutta loppupeleissä uni joko tulee tai ei tule. Jos päiväunet ei tänään onnistu, ei se ole maailmanloppu. Päivä jatkuu siitä ja ehkäpä unet seuraavana päivänä sujuvat helpommin.
    • Unia ei ole pakko nukkua sängyssä. Toimisiko päikkärit majassa? Entäpä vain tyyny ja peitto lattialla?
      Isommankin lapsen kanssa voi vielä lähteä vaunuttelemaan ja antaa lapsen nukahtaa vaunuihin.

    Vaikka yöheräilyt ja erilaiset unihaasteet ovat lapsiperheissä yleisiä, ei väsymyksen ja kysymysten kanssa kannata jäädä yksin, apua on saatavilla.

    Lapsen uni -sivusto jakaa tietoa perheille unesta

    Lapsen uni sivuston takaa löytyy neljä terveys- ja kasvatusalan ammattilaista. Sivustolla jaetaan tutkimuksiin perustuvaa tietoa lasten unista ja siihen olennaisesti liittyvistä aiheista helposti lähestyttävässä muodossa niin Instagramissa @lapsenuni kuin myös nettisivuilla lapsenuni.fi. Tehden lisäksi tiivistä yhteistyötä muiden alalla vaikuttavien ammattilaisten kanssa.

    Lapsen uni sivustoon voi olla yhteydessä, jos kaipaa apua lasten unihaasteisiin tai jos haluaa tietoa unista ja niiden tukemisesta jo ennakkoon. Palveluihin kuuluu henkilökohtaiset uniohjaukset, joissa perheen yksilöllinen tilanne käydään läpi ja suunnitellaan yhdessä perheelle ja lapselle sopivat askeleet kohti parempia unia. Löydät sivustolta monta ladattavaa ilmaisopasta ja lisäksi verkkosivuilta löytyy oppaita ja webinaareja erilaisiin unihaasteisiin.

    Lapsen uni sivuston Sofia Berg on puhumassa unesta myös Poikien Äitien järjestämässä luento- ja vertaistukipäivässä 18. toukokuuta Hotel Sveitsissä Hyvinkäällä. Tervetuloa mukaan!

    -Poikien Äidit toimitus-

    Poikien Äidit luentopäivä

    Vastaa