• You are currently viewing Lapsen pelaaminen: Ole kiinnostunut, juttele, kuuntele, mutta ÄLÄ kauhistele
  Photo: Jezael Melgoza

  Lapsen pelaaminen: Ole kiinnostunut, juttele, kuuntele, mutta ÄLÄ kauhistele

  Lapsen pelaaminen. Yhteistyössä: Pelituki

  Yhä useampi vanhempi on huolissaan lapsensa pelaamisesta. Poikien Äidit yhteisön postilaatikkoon kilahtaa säännöllisin väliajoin sama kysymys, milloin pitäisi huolestua pojan pelaamisesta?

  -Juuri se hetki, jolloin vanhempi huolestuu, on oikea hetki alkaa selvittämään asiaa, rohkaisee Pelituen ongelmallisen pelaamisen ja netinkäytön asiantuntija Annukka Såltin.

  Paljon pelaaminen ei välttämättä aiheuta ongelmia

  Sekä digitaalinen pelaaminen että some ovat monelle lapselle ja nuorelle tärkeitä keinoja viettää aikaa yhdessä, tehdä yhdessä, oppia uutta ja ne mahdollistavat muun muassa yhteydenpidon kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin.

  Pelaamisen motiiveilla ja somen käyttötavoilla on iso merkitys sille, tuleeko haittoja ja minkälaisia ongelmia esiintyy.

  -Kaikille, jotka esimerkiksi pelaavat suhteellisen paljon ei automaattisesti kehity ongelmia, vaan ympäristöllä ja tilanteella on merkitystä. Peliaika itsessään ei välttämättä kerro ongelmasta, kertoo Såltin.

  Somen vaikutuksia käyttäjiin tutkitaan edelleen, sillä pitkäaikaistutkimuksia somen vaikutuksista ei vielä ole.

  -Tutkimusten mukaan somen käytöllä on yhteys masennukseen. Puhutaan eri ongelmista pienten lasten, teinien ja aikuisten kohdalla, sillä esimerkiksi lasten itsesäätelykyky ei ole vielä täysin kehittynyt, ja rajoja ja tukea tarvitaan.

  Riidat ja väärinymmärrykset ovat yleisiä

  Pelaaminen on suorittu harrastus ja tapa viettää aikaa. Pelaaminen tuo kavereita ja on usein sosiaalista, opettavaista ja viihdyttävää ja siihen on helppo uppoutua, varsinkin jos pelaa tavoitteellisesti, eli haluaa saavuttaa jonkun tason tai voittaa turnauksen.

  Äidit tietävät tilanteen, kun kutsut poikaa syömään ja saat vastauksesi “kohta”. Pelin lopettaminen tuntuu käsittämättämän vaikealta. Tilanne voi kuitenkin olla puhdas väärinymmärrys.

  -Riidat ja väärinymmärrykset ovat yleisiä ja taustalla saattaa olla tilanne, ettei vanhempi tiedä miten peli toimii, säännöt ovat toimimattomat ja pelaamisesta ei puhuta vaan se on punainen vaate, avaa Såltin

  -Ajankäyttöön liittyvät haasteet ovat tavallisia ja ne voivat aiheuttaa riitoja ja huolen siitä, että pelaaja on “riippuvainen” pelaamisesta, kun peliä ei voi lopettaa kesken tai silloin kun toinen niin sanoo.

  Riitaa saattaa aiheuttaa myös se, että unohdetaan syödä. Väsymyksen ja verensokerin laskun myötä lapsen kiukkuherkkyys kasvaa ja se saattaa näkyä huonona käytöksenä ja riitoina.

  -Pienten lasten kohdalla pelaamisen rajoittaminen, selkeät pelisäännöt ja yhteinen aika ja puuhat ovat todella tärkeitä. Isompien lasten kohdalla voi olla niin, että aikuisen ja nuoren maailmat eivät kohtaa ja siitä syntyy epäluottamus, vaikka mitään sen kummempaa ei ole tapahtunut.

  Ole läsnä lapsen arjessa ja sopikaa selkeät säännöt

  Parhaiten lasten ja nuorten hyvinvointia tuetaan sillä, että ollaan kiinnostuneita heidän tekemisistään, jutellaan ja kuunnellaan eikä kauhistella.

  Moni asia on meille aikuisille uutta tai vierasta, on hyvä ottaa selvää asioista.

  -Olkaa läsnä, antakaan lasten kertoa hömppävideoista missä syödään kymmenittäin banaaneja tai tanssitaan tai tehdään kummia asioita. Keskustelkaa, mikä raivostutti pelissä ja miksi pelikaveri mokasi tai oli huono, neuvoo Såltin.

  -Luottamusta rakentamalla ja yhdessä tekemällä voidaan turvata lapsen ja hyvinvointia niin pelimaailmassa kuin somessa. Luottavainen lapsi uskaltaa helpommin kertoa vanhemmalle, kun asiat eivät ole hyvin tai jotain tylsää tapahtuu.

  Pienillä asioilla on yllättävän iso merkitys ja meidän aikuisten on hyvä harjoitella kuuntelemista ja läsnäoloa – aina ei tarvitse ratkaista asioita.

  -Panostakaa yhteisiin hetkiin ruoanlaiton parissa, kauppareissuilla, yhteiseen mehuhetkeen töiden tai koulun jälkeen tai jutelkaa lenkin lomassa.

  Muistakaa myös sopia selkeät säännöt.

  Milloin puhelin saa olla esillä ja milloin ei. Mitkä ovat peliajat ja voidaanko niissä joustaa. Huomioikaa lapsen ja nuoren ikä.

  Photo: Fausto Sandoval

  Vakavammat peliongelmat näkyvät nuorten miesten kohdalla

  Tavanomaiset pelaamiseen, somen ja puhelimenkäyttöön liittyvät ongelmat ovat yleisiä lapsiperheissä ja toisaalta vakavammat peliongelmat näkyvät nuorten miesten kohdalla. Mikäli talous, eli työpaikka tai opinnot sakkaavat ja kaveripiiriä ei löydy, saattaa pelaaminen tarjota ratkaisun ja siitä kehittyä ongelma.

  -Peliongelmissa on tavanomaisia lyhytaikaisia haittoja, kuten selkä-, ranne- ja päänsärky, väsymys, riidat, ajankäyttöön ja tunteiden hallintaan liittyvät haasteet, listaa Såltin.

  -Isommissa ongelmissa puhutaan pitkäkestoisista haitoista kuten arjenhallinnan haasteista ja sosiaalisten suhteiden muuttumisesta, eli muut asiat jäävät hoitamatta ja pelaaminen tai some vie kaiken ajan ja vaikuttaa mielenterveyteen.

  Tuore suomalaistutkimus osoittaa, että somen riskiryhmässä ovat muun muassa hyvin suoriutuvat teinitytöt, eli mikäli tavoitteet ovat jo valmiiksi kovat, saattaa some lisätä paineita ja pahoinvointia.

  -Yksinäisyys, kiusaaminen, perheen sisäiset ongelmat, parisuhteeseen liittyvät ongelmat, toivottomuus ja ahdistus, mielenterveyden haasteet ja itsetunnon haasteet lisäävät riskejä, Såltin jatkaa.

  Miten toimia jos huolestuu lapsen pelaamisesta tai somen käytöstä?

  Selvitä onko lapsella / nuorella kaikki hyvin

  Mikäli huolestut oman lapsesi pelaamisesta, on tärkeää ensin selvittää, onko lapsella / nuorella kaikki hyvin koulussa, kaveripiirissä ja arjessa. Lapsi saattaa uppoutua pelaamiseen esimerkiksi, jos on tylsää, ei ole kavereita lähipiirissä, koulu ei kiinnosta tai on oppimisvaikeuksia, joku kiusaa tai ei tunne osaavansa tai onnistuvansa kuten muut.

  Myös muuttamiset, avioerot, vanhempien jaksaminen jne vaikutta lapsen hyvinvointiin ja pelit voivat tuoda silloin lohtua ja turvaa, avaa Såltin.

  -Peleissä on myös valtavasti elementtejä, jotka tarjoavat viihdykettä ja haasteita.  Toisinaan peleihin upotetaan sydänsurut ja ihastumiset eikä näistä teininä puhuta vanhemmille, vaan tilanne näkyy jatkuvana pelaamisena.

  Mikäli pelaaminen jatkuu yömyöhään ja arki muuttuu, on viimeistään siinä vaiheessa aika hakea apua perheen ulkopuolelta.  Lapsen tai nuoren toruminen pahentaa luultavasti tilannetta ja lisää kuilua, eikä vähennä tarvetta pelata, sillä juurisyy jää selvittämättä.

  -Myös oman ajan tarve saattaa teinillä olla syy pelaamiseen. Siellä, pelissä, ei aikuinen määrää.

  Ota yhteyttä tarvittaessa muihin vanhempiin ja sopivaan tukeen

  On hyvä keskustella muiden vanhempien kanssa ja selvittää miten lapsen kavereilla menee pelaamisen kanssa.

  Mikäli oma, lapsen tai läheisen pelaaminen tai somen käyttö huolettaa, on hyvä ottaa yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, perheneuvolaan, MLL:n vanhempainpuhelimeen tai esimerkiksi Pelituen e-neuvontaan.

  Täysi-ikäisille on tarjolla vertaistukiryhmiä ja oma-aputyökaluja muun muassa Digirajaton.fi ja Somerajaton.fi kautta.

  Lasten ja nuorten kohdalla peliongelmat voivat olla kovin erilaisia ja riippuvuudesta puhutaan harvoin. Riippuvuuden määrittelee lääkäri. Diagnoosi peliriippuvuudelle on (ICD 11).

  -Pääasia kuitenkin on, että vanhempana haet apua juuri sillä hetkellä, kun huoli omasta lapsesta kasvaa – se riittää. Se on oikea hetki, kannustaa Såltin.

  Miten Pelituki auttaa?

  Pelituki tarjoaa neuvontaa peli- ja nettihaitossa matalalla kynnyksellä puhelimitse ja etänä suomeksi ja ruotsiksi.

  Pelituki keskustelee ja pohtii yhdessä henkilön tai perheen tilannetta ja lähtee etsimään ratkaisuja. Neuvonta on ilmaista.

  Pelituki tarjoaa tietoa peli- ja nettihaitoista ja tarjolla olevasta tuesta. Vanhemmat kaipaavat usein tietoa siitä, miten toimia kotona oman lapsen raivokohtausten ja peliaikojen kanssa. Soittaja saattaa yhtä lailla kaivata apua omaan tai läheisen rahapeliongelmana ja siihen liittyviin taloudellisiin haasteisiin. Voit myös saada vastauksia kysymyksiisi vanhemmille suunnatuista peli- ja someneuvoloista.

  Lisäksi Pelituella on tarjolla pelaamiseen ja netin käyttöön liittyvää tietoa ja muun muassa lapsiperheille suunnatut Digireppu ja Digiryggsäcken tukimateriaalit ja oma-aputyökaluja täysi-ikäisille.

  Pelituki kouluttaa ammattilaisia tunnistaman peli- ja nettihaittoja sekä tarjoamaan apua. Myös ammattilaiset voivat saada tukea oman työstä tueksi, sillä peli- ja nettihaitat voivat olla monimutkaisia vyyhtejä, joiden avaamiseen tarvitaan monta näkökulmaa sekä tietoa.

  Pelituen Annukka Såltin on mukana myös lauantaina Hyvinkäällä Äitieyden solmukohdat päivässä luennoimassa lasten digipelaamisesta ja somen käytöstä. Tervetuloa mukaan!

  äitiyden solmukohdat

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa