• Rauhoita taaperon raivo -oletko kokeillut näitä?

    Oli kyse sitten taaperosta tai isommasta lapsesta on lapsen kiukuttelukohtauksen laannuttaminen välillä haastavaa. Taaperon raivo voi alkaa yllättävässä tilanteessa ja paikassa, eikä sen rauhoittaminen yrityksistä huolimatta aina onnistu. Kokeile ensi kerralla kuitenkin näitä keinoja.

    taaperon raivo

    Taltuta taaperon raivo

    Siirrä taaperon huomio johonkin kiinnostavaan

    Joskus taaperolle saattaa käydä niin, että raivon venyessä ei taapero enää edes muista asiaa mistä kiukustui mutta jää auttamatta jumiin tunnetilaansa ja raivo jatkuu.

    Lue myös: Lapsen kanssa elokuviin? Tärkeitä huomioita

    Tällaisessa tilanteessa voi auttaa huomion siirtäminen uuteen asiaan. “Oho katso miten hieno lintu tuolla lentää” tai “Näetkö poliisiauton tuolla?”. Ei tarvitse huolestua siitä, että taaperon raivoa ei käsitellä ja keskustella auki juuri siinä ja heti, keskustelun voi käydä myöhemminkin. “Muistatko kun suutuit kun lähdettiin puistosta kotiin ja sitten näit sen hienon linnun ja kiukku meni pois?”.

    Riisu taaperolta vaatetta tai anna vettä

    Hyvin usein syystä X lähtenyt kiukkukohtaus lisää kierroksia koska taaperolla alkaa olemaan huutaessaan jo todella kuuma ja olo menee koko ajan tukalammaksi.

    Riisu taaperolta vähän takkia päältä tai kaulaliinaa kaulalta. Jos olette sisällä niin riisu ulkovaatteet kokonaan pois. Anna taperolle vesihuikkaa tai pientä naposteltavaa.

    Lyökää yhdessä kiukku pois

    Osalla taaperoista on tarvetta kiukkukohtauksen aikana satuttaa itseään tai muita. Kenenkään satuttamista ei tule ikinä sallia.

    Lue myös: Lapsi syntyy keskosena, mitä odottaa?

    Tämän tyyppiselle lapselle voi olla avuksi se, että otatte yhdessä tyynyjä ja lyötte niihin kiukun. Tai otatte vanhan sanomalehden ja revitte sen kappaleeksi. Kiukku voi laantua fyysisen toiminnan kautta, mutta on hyvä osata kohdistaa se turvallisiin kohteisiin. Isompana kiukunpurkuun sopii esimerkiksi nyrkkeilysäkki.

    Mitä ei tule tehdä?

    Se on ainakin varmaa, että taaperon raivon aikana ei saa olla väliinpitämätön ja jättää lasta yksin. Voi olla ettei lapsi halua syliin tai kosketusta, mutta ole lähellä, älä lähde pois.

    Jos taaperolla on taipumusta olla uhmakas ja raivostua niin mieti niitä tilanteita missä kiukku alkaa. Voisiko niitä ennakoida? Älä tee yllättäviä käskyjä “Nyt lähdetään kotiin” vaan varoita taaperoa etukäteen “5 sormea vielä ja lähdetään kotiin” (yksi sormi voi olla esim 1 minuutti). Tai käy läpi ennakkoon mitä kaupassa tapahtuu, kerro etukäteen, että leluja voidaan katsoa mutta tänään niitä ei osteta. Älä ole joustamaton, joskus voit myös hieman antaa taaperolle mahdollisuuden vaikuttaa asioihin. “No jäädään katsomaan työkonetta 5 sormen ajaksi”.

    Lasta ei tule uhkailla tai pelotella kiukun aikana tai muutenkaan. Tunne on taaperolle iso ja aikuisen hermostuminen sekä uhkailu voi jättää lapselle pysyviä traumoja eikä ainakaan opeta taaperoa hillitsemään tunteitaan.

    Tsemppiä äidit ja isät! Hyvin te vedätte!!!

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa