• You are currently viewing Lapsi syntyy keskosena, mitä odottaa?
  kuva: Sharon McCutcheon

  Lapsi syntyy keskosena, mitä odottaa?

  Harva vanhempi tutustuu keskosuuteen mitenkään, ennen kun se osuu omalle kohdalle ja oma lapsi syntyy keskosena.

  Mikäli suvussa ei ole yhtään keskosia on asia vanhemmille uusi ja vieras. Jos synnytys käynnistyy sponttaanisti tai käynnistetään ennen aikojaan, voi siinä tilanteessa tulla vanhemmille kiire kaivaa hakukoneet esiin ja etsiä aiheesta kaikki tieto mitä suinkaan ehtii.

  Keräsimme tähän perus tietoa keskosen hoidosta ja siitä mitä tapahtuu kun lapsi syntyy keskosena.

  Mikä on keskonen?

  Keskosuus määritellään syntymäviikojen mukaan. Jos lapsi syntyy ennen 37 raskausviikkoa on hän keskonen. Ennen myös alle 2500g painoiset täysiaikaisena syntyneet lapset laskettiin keskosvauvoiksi. Jos synnytys käynnistyy ennen 22:n raskausviikon täyttymistä, puhutaan keskenmenosta.

  Keskoset voidaan jakaa syntymäviikkojen mukaan seuraaviin alaluokkiin:

  • Hieman ennenaikainen on syntynyt raskausviikolla 34+0–36+6
  • Kohtalaisen ennenaikainen on syntynyt raskausviikolla 28+0–33+6
  • Erittäin ennenaikainen on syntynyt ennen raskausviikkoa 28+0 (Terveyskylä 2019)

  Suomessa syntyy vuosittain 6 % lapsista ennen raskausviikkoa 37, noin 1 % syntyy pikkukeskosina.

  Vauvoista voidaan myös käyttää seuraavaa luokittelua:

  • Keskonen: syntymäpaino alle 2500 g
  • Pikkukeskonen: syntynyt ≤32+0 raskausviikolla tai syntymäpaino alle 1500 g.
  • Erittäin pienipainoinen keskonen eli pienen pieni keskonen: syntymäpaino alle 1000 g. (Terveyskylä 2019)
  keskonen
  kuva: SeppH

  Miten keskosia hoidetaan sairaalassa syntymän jälkeen?

  Koska keskosuuden määritelmä on jokseenkin moninainen, on myös keskosten saama hoito hyvin kirjavaa. Jos lapsi on täysiaikainen, mutta pieni, ei mitään erityistä hoitoa välttämättä tarvita. Hieman ennenaikasena syntynyt keskonen voi myös selvitä ilman mitään jatkotoimenpiteitä sairaalassa. Kun lapsi syntyy keskosena, niin hyvin todennäköisesti vauvaa ei saa heti vierihoitoon, vaikka kaikki menisikin hyvin.

  Lapsen syntyessä ennenaikaisesti, osa elimistä ei ole ehtinyt kehittyä vielä aivan valmiiksi. Joskus raskausviikot eivät täsmää täysin arvioituun ja vauva saattaa ollakin epäkypsempi, kuin mitä on aluksi laskettu. Esimerkiksi keuhkot eivät ole vielä välttämättä valmiit ennen 37 viikkoa.

  Lue Poikien Äiti blogi: Sinä pieni keskoseni

  Useimmat keskoset tarvitsevat hoitoa keskolassa eli vastasyntyneiden teho- tai valvontaosastolla. Aluksi synnyttänyt äiti on tarkkailussa synnyttäneiden osastolla normaalisti, mutta siirtyy tämän jälkeen kotiin ja voi vierailla sieltä vauvan luokse päivittäin.

  Keskoset ovat erityisen herkkiä erilaisille infektioille. Keskolassa noudatetaankin tarkkaa hygieniaa ja vierailukieltoa. Vierailulle pääsevät ainoastaan vanhemmat sekä mahdollisesti sisarukset. Imetys ei onnistu heti, mutta vauvalle voi pumpata äidinmaitoa, mikä annetaan vauvalle nenämahaletkun kautta. Vauvaa ei myöskään välttämättä saa aluksi syliin, vauvan saa syliin heti, kun hänen tilansa on riittävän vakaa.

  Miten keskosia hoidetaan kotona?

  Usein keskosvauvat ovat sairaalassa laskettuun aikaan saakka, mutta kotiutuminen voi onnistua aiemminkin. Kriteerit ovat, että vauvan on osattava hengittää ilman hengityskatkoksia, ylläpitää ruumiinlämpönsä ja vanhempien on oltava valmiita vauvan kotihoitoon.

  Syömisen ei tarvitse vielä onnistua täysin tässä vaiheessa, vauva voi jatkaa nenämahaletkun kautta syömistä kotonakin. Osa keskosista ei saa kotiutuessa enää lääkityksiä, mutta useimmat tarvitsevat vielä esimerkiksi rautaa ja vitamiinivalmistetta

  Keskosia, erityisesti pikkukeskosia, seurataan pitkään kotiutumisen jälkeenkin. Pikkukeskosilla on kaksi ikää. Ensimäinen on syntymästä laskettu kalenteri-ikä ja toinen lasketun ajan perusteella määritetty korjattu ikä. Tämä siksi, että keskosen kasvua ja kehitystä arvioidaan ensimmäisinä vuosina korjatun iän mukaan. Keskonen saavuttaa ikätoverinsa viimeistään noin kahden vuoden ikään mennessä.

  Lähteet: Libero, Terveyskylä

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Tanja

   Viikkoja pidempi pikkuvauva aika… Saa nauttia vauva ajasta pidempään. ❤️

  Vastaa