• You are currently viewing Tunnista lapsen erilaiset iho-oireet

  Tunnista lapsen erilaiset iho-oireet

  Tunnista oireet. Lapsella erilaiset iho-oireet ovat varsin tavallisia. Osa niistä voi liittyä erilaisiin infektiotauteihin tai rokkotauteihin.

  TUNNISTA ERILAISET OIREET

  MÄRKÄRUPI on yleinen ihon bakteeritulehdus ja se leviää helposti päivähoidoissa ja kouluissa. Märkärupi alkaa paikallisena punoittavana ja joskus aristavana ihomuutoksena, joka leviää ja voi rakkuloida. Rakkulan pohja erittää kudosnestettä, joka kuivuu kellertäväksi karstaksi ja ruveksi.

  ONTELOSYYLÄT eli molluskat, ovat viruksen aiheuttamia pieniä, näppylän näköisiä kohoumia iholla, jotka tarttuvat kosketuksesta. Ontelosyylien takia ei tarvitse käydä lääkärissä, mutta lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos oma diagnoosi on epävarma.

  NOKKOSIHOTTUMA kutisee voimakkaasti, vaihtaa paikkaa, ja häviää itsestään jälkiä jättämättä. Usein nokkosihottuman syy jää epäselväksi, mutta tavallisimpia aiheuttaja lapsilla ovat virusinfektiot. Joskus oireiden taustalla voi olla myös allergia ruoka- aineelle tai lääkkeelle, joten olethan yhteydessä lääkäriin, jotta oireet voidaan selvittää allergiatutkimuksilla. Oireet myös rauhoittuvat hyvin antihistamiinilääkityksellä.

  VAIPPAIHOTTUMA on seurausta virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta kosteassa sekä eritteiden aiheuttamasta ihon ärsytyksestä. Ihottuman ehkäisyssä tärkeää on riittävän tiheä vaipanvaihto ja eritteiden pesu vedellä. Saippuaa tulee välttää erityisesti silloin, jos iho on jo ärtynyt. Pesun jälkeen vaippa-aluetta ei tule hangata vaan taputella pyyhkeen avulla kuivaksi ja ilmakylvyt ovat vain hyväksi.

  PARVOROKKO aiheuttaa lievän nuhakuumeen ja alkuvaiheen jälkeen helakanpunaista ihottumaa kasvoille, vartalolle ja pakaroihin. Verkkomainen ihottuma voi kestää jopa pari viikkoa.

  VAUVAROKKO aiheuttaa aluksi useita päivä kestävän korkean 39 asteen kuumeen, jonka aikana lapsi saattaa olla kärttyisä. Kuumeen laskuvaiheessa ilmaantuu hento punoittava ihottuma niskaan ja selkään, leviten sieltä yli vartalon.

  ENTEROROKKO aiheuttaa rakkulamaisia ihomuutoksia nieluun, kämmeniin ja jalkapohjiin. Usein ihottumaa voi olla myös säärissä ja pakaroissa. Kaikki enterorokon aiheuttamat iho-oireet parantuvat itsestään.

  VESIROKKO on viruksen aiheuttama rakkulaisen ihottuman aiheuttava tauti. Itämisaika on 10–20 vuorokautta ja tauti leviää helposti hengitysteistä tai rakkuloista. Aluksi voi olla kuumetta, jonka jälkeen nousee yli vartalon rakkuloiva ihottuma. Ihottuman edetessä rupivaiheeseen tauti ei enää tartuta, mutta rupien paranemien saattaa kestää useita viikkoja. Vesirokkorokote kuuluu nykyisin myös yleiseen rokotusohjelmaan, minkä vuoksi tauti tulee mahdollisesti lähivuosina häviämään.

  Lue myös: Nukkuuko lapsi tarpeeksi?

  – Poikien äidit toimitus –

  Löydät meidät myös facebookista ja instagramista

  Lähde: terveyskirjasto

  Vastaa