• You are currently viewing Kevätaurinko innostaa ulkoiluun! -7 positiivista vaikutusta

  Kevätaurinko innostaa ulkoiluun! -7 positiivista vaikutusta

  Pitkän ja pimeän talven jälkeen kevätaurinko innostaa ulkoiluun. Lapsen iho on kuitenkin erityisen herkkä auringonsäteilylle, sillä ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät ja iho on ohuempi mitä aikuisella. Kevättalvella myös pohjoisen napapiirin yläpuolella oleva otsonikerros ohenee ja päästää UV-säteilyä enemmän maahan.

  Markkinoilla olevien aurinkosuojien suositeltu käyttöikä alkaa 6 kuukaudesta. Turvallisin vaihtoehto pienelle vauvalle on yrittää pitää lapsi kokonaan varjossa. Välillä se voi olla mahdotonta ja siksi peittävillä vaatteilla ja lapsille soveltuvilla aurinkosuojatuotteilla on hyvä varautua ulkona liikkuessa.

  UV-säteistä on myös hyötyä. Se käynnistää ihossa D-vitamiinin tuotannon. D-vitamiiniannokseen riittää kuitenkin maltillinen auringossaolo.

  Myös lasten silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla, sillä lasten silmän linssi suodattaa vähemmän UV-säteilyä kuin aikuisten, joten verkkokalvon keskeisille alueille pääsee siten runsaasti haitallista valoa. WHO:n mukaan jopa 80 % koko elämän aikaisesta UV-altistuksesta tapahtuu ennen 18 ikävuotta.

  Lue myös: Tunnista lapsen erilaiset iho-oireet

  KEVÄTAURINKO HERÄTTÄÄ ELOON

  Vaikka auringon uv-säteily on haitallista, on auringonvalolla myös paljon positiivisia vaikutuksia.

  Aurinko tekee onnelliseksi.
  Valo saa aivot tuottamaan serotoniinia ja useimmat tuntevat olonsa valoisaan aikaan onnellisemmaksi, pirteämmäksi ja sosiaalisemmaksi.

  Aurinko herättää eloon. Luonto herää auringon lämmöstä, mutta saa myös ihmiset tuntemaan olonsa energiseksi.

  Aurinko virkistää. Valo säätelee elimistön sisäistä kelloa ja saa olon virkeäksi. Ihminen tuntee olonsa virkeämmäksi, kun valoisaa aikaa on vuorokaudessa enemmän.

  Aurinko laskee verenpainetta. Tutkimuksen mukaan auringonvalo vaikuttaa verenpaineeseen vapauttamalla vereen typpioksidia, joka taas laajentaa verisuonia. Aiemmin luultiin, että tämä johtuu d-vitamiinista, mutta valo itsessään saa aikaan positiiviset vaikutukset verenkiertoon.

  Aurinko parantaa. Monia ihotauteja hoidetaan UVB-säteilyn avulla. Esimerkiksi atoopikot saavat apua auringon säteilystä sen tulehdusta hillitsevien ominaisuuksien vuoksi.

  Aurinko pitää sinut terveempänä. Auringossa oleilu polttamatta ihoa pienentää riskiä sairastua moniin syöpiin kuten rinta- ja eturauhassyöpiin, mutta myös melanoomaan.

  Aurinko mahdollistaa. Talven jälkeen on ihanaa, kun voi oleilla ja puuhastella ulkona palelematta. Raikas ilma saa aikaan hyvän olon ja parantaa unen laatua.

  Löydät meidät myös facebookista ja instagramista

  – Poikien äidit toimitus –

  Lähde: terveyskirjasto

  Vastaa