• You are currently viewing Onko minulla vaihdevuodet?

  Onko minulla vaihdevuodet?

  Mainos: A.Vogel Vaihdevuodet eli toiselta nimeltä menopaussi. Luonnollinen, naisen elämänkaareen kuuluva ajanjakso. Milloin vaihdevuodet alkavat? Mistä ne tunnistaa?  Vaihdevuodet saattavat myös aiheuttaa kiusallisia vaihdevuosioireita, kuten yöhikoilua ja kuumia aaltoja. Lue vinkit niiden helpottamiseen.

  VAIHDEVUODET, MILLOIN JA MIKSI?

  Suurimmalla osalla suomalaisilla naisilla vaihdevuodet alkavat 45 – 55 ikävuoden välillä, mutta vaihtelu on jopa 40:stä 60:een ikävuoteen. Vaihdevuosilla tarkoitetaan sitä ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu.

  Lue myös: Vaginan muutokset 20-, 30-, 40- ja 50 -vuotiaalla naisella

  OIREET:

  Tavallisin oire ovat hikoilupuuskat ja kuumat aallot. Hikoilua voi esiintyä päivällä tai yöllä, ja se tulee puuskittain. Kuuma aalto alkaa voimakkaalla sisäisellä lämmön tuntemuksella, lämpöryöppynä. Tätä seuraa nopeasti lämmön haihtuminen ihoverisuonten laajenemisen seurauksena. Ihon lämpötila nousee. Seurauksena on voimakas hikoilu etenkin ylävartalon ja niskan alueella sekä punastuminen. Monella on samanaikaisesti tunne sydämen tykyttelystä ja kasvojen punoituksesta. Lämmön haihtuessa voi ilmetä palelun tunnetta ja iho alkaa tuntua nihkeältä.

  Kuumia aaltoja esiintyy 70–80 %:lla naisista, mutta varsin hankalia ne ovat vain 20 %:lla. Tavallisimmin hikoilu kestää 2–7 vuoden ajan, mutta 10 %:lla oireita esiintyy vielä 10–20 vuoden kuluttua viimeisistä kuukautisista. Oireet ovat voimakkaimpia vaihdevuosien alussa.

  Nuorten naisten vaihdevuosista puhuttaessa tarkoitetaan liian aikaisin ilmenevää munasarjojen toiminnan hiipumista. Munasarjojen vajaatoiminta johtaa kuukautisten puuttumiseen, joko niin että ne eivät ala nuorella tytöllä ollenkaan, tai että toiminta hiipuu ja vuodot lakkaavat alle 40-vuotiaalla. Sekä estrogeenineritys että munasolun kypsyminen ja siten keltarauhashormonitoiminta jäävät puutteelliseksi

  Lue myös: Nuorten naisten vaihdevuosista

  Vinkkejä kuumiin aaltoihin:

  • Vaihtokylpy; vuoroin kylmää, vuoroin kuumaa vettä iholle. Tämä kannattaa tehdä ennen nukkumaanmenoa. Kuivaa iho vain kevyesti ja sujahda peiton alle.
  • Käytä sellaisia vaatteita, jotka eivät ole liian lämpimiä, ja joissa märät läikät kainaloissa eivät näy. Silkkipuserot ja paksut neuleet kannattaa suosiolla unohtaa.
  • Juo riittävästi vettä. Jos elimistö kuivuu hikoilun seurauksena se voi aiheuttaa mm. sydämentykyttelyä.
  • Vogelin Menoforce Strong -salviatabletit helpottavat kuumottelua.

  Lähde: Terveyskirjasto

  Poikien äidit facebookissa ja instagramissa

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa