• You are currently viewing Perheeseen tulee vauva – vinkit vuorokausirytmin löytymiseen

  Perheeseen tulee vauva – vinkit vuorokausirytmin löytymiseen

  Kun perheeseen tulee vauva, muuttuu perheen arjen rytmi. Erityisesti tämä vaikuttaa öihin. Yöheräilyihin on syytä valmistautua ja siihen, että vauvan tarpeita on hoidettava myös yöllä. Vauvan kehitys on kuitenkin nopeaa ja vanhemmat voivat myös osaltaan vaikuttaa siihen, että oikeanlainen unirytmi löytyisi.

  ENSIMMÄISET VIIKOT VAUVA VAIN NUKKUU JA SYÖ

  Vastasyntynyt nukkuu keskimäärin 16 tuntia vuorokaudessa, mutta vaihtelu unentarpeessa on suurta. Toiset vauvat saattavat nukkua jopa 20 tuntia siinä missä toiset malttavat nukkua tuskin 12 tuntia.  Vauvan yksi unijakso kestää yleensä noin 2–4 tuntia eikä säännöllistä vuorokausirytmiä ole vielä ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vauvan ensimmäiset viikotkin kuluu nukkumiseen ja syömiseen, ja usein hän herääkin lähinnä syömään nukahtaakseen pian taas uudelleen. Virkeän valveen määrä lisääntyy kuitenkin nopeasti ensimmäisten kolmen elinkuukauden aikana ja 3 kk iässä vauva nukkuu keskimäärin vain noin 14 tuntia vuorokaudessa. Vastasynynyt ei erota yötä ja päivää, mutta oikeanlaiseen unirytmiin voi ohjata.

  Lue myös: Vauvan ilmavaivat

  Osa vauvoista löytää oikeanlaisen rytmin helposti ja nopeasti. Monella alkaa näkyä säännöllisyyttä kolmen kuukauden ikään mennessä, jolloin myös pisin unijakso alkaa usein sijoittua yöaikaan. Toisilla vauvoilla päivän ja yön erottaminen kestää pidempään ja rytmi löytyy vasta lähempänä puolen vuoden ikää.

  VINKIT OIKEANLAISEN UNIRYTMIN LÖYTYMISEEN

  • Pyri päivällä aktiiviseen touhuiluun vauvan ollessa hereillä (vauvojen virkein aika vuorokaudessa ajoittuu usein alkuiltaan)
  • Juttele, hymyile, pidä vauvaa sylissä ja ota hänet mukaan arjen touhuihin. Imuroinnin tai muun arjen ääniä ei kannata pelätä, vaan totuttaa vauva niihinkin.
  • Pyri tarjoamaan vauvalle säännöllisesti maitoa niin paljon kuin vauva jaksaa imeä ennen toivottua yöuniaikaa (eli yleensä noin klo 22–24 välillä)
  • Ennen nukkumaanmenoa himmennä valoja ja pyri rauhoittamaan perheen arkinen puuhastelu illan mittaan.
  • Pyri nukkumaanmenotilanteessa toimimaan rauhallisesti: silloin ei puuhastella eikä seurustella vaan silloin on aika rauhoittua.
  • Vauvat, jotka pystyvät rauhoittumaan itsekseen unille, nukkuvat yleensä useammin pitkiä jaksoja heräämättä kuin vauvat, jotka ovat tottuneet ns. nukuttamiseen. Tämän vuoksi on hyvä asia, jos vauva vähitellen oppii nukahtamaan itsekseen ilman vanhemman apua. Vauvaa ei kuitenkaan tule itkettää nukkumaanmenotilanteessa, sillä vauvan hätä vaikeuttaa nukahtamista.

  Löydät meidät myös facebookista ja instagramista

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa