• You are currently viewing Lasten kanssa Kokkolassa -viikko täynnä riemua

  Lasten kanssa Kokkolassa -viikko täynnä riemua

  Kaupallinen yhteistyö: Visit Kokkola. Lasten kanssa Kokkolassa.

  Me lähdetään äiti kesällä Kokkola Cuppiin” -huudahti Oliver ja minä olin, että “Hä?” Pohdin, että aika kauaksi kotoa ja totesin, että en kyllä taida lähteä mukaan.

  No lähdin ja onneksi lähdinkin.

  Pakkasin viime keskiviikkona tavarat ja pikkuveljet Oscarin ja Ollien mukaan ja me lähdettiin viettämään kivaa kesäviikkoa Kokkolaan. Matka taittui junalla mukavasti, eikä todellakaan tuntunut pitkältä.

  Nyt kerron kaikille teille muillekkin, että mitä Kokkolassa kannattaa lasten kanssa tehdä ja mihin siellä suunnata. Koska toivon todella, että kukaan muu teistä ei meinaa ohittaa Kokkolaa olankohautuksella. Se ei kannata!

  kokkola

  Lasten kanssa Kokkolassa

  Kokkola on aika kivan kompakti kaupunki. Meillä ei ollut reissussa mukana autoa, mutta kaikki mitä teimme ja koimme, oli ihan käveltävissä. Pojat jaksoi hienosti kävellä Kokkola Cupin pelejäkin katsomaan, vaikka niihin oli vähän enemmän matkaa. Kun jalat väsyivät, niin kävimme hakemassa Visit Kokkolan Infosta polkupyörät lainaan. Info sijaitsi kauppatorin laidassa.

  kokkola lapsille
  Pyörät vuokrattiin Visit Kokkolan infosta.

  Visit Kokkolan sivuilta löytyy kätevä Kävelykierros kartta joka johdattaa Kokkolaan tutustujan omatoimisesti Neristaniin, käsityöläisten ja merimiesten kaupunginosaan sekä kauppiaiden ja laivanvarustajien Oppistaniin sekä museokortteleihin ja puistoihin.

  Meidän piti pärjätä ilman karttaa, koska Oliverin pelien kannustusjoukkoissa mukana oleminen määritteli aika paljon meidän aikatauluja ja sitä, että minne milloinkin ehdittiin kävelemään. Siitä huolimatta saatiin aika kivasti itsenäisesti seikkailemalla hyvin kierrettyä meitä kiinnostavia kohteita Kokkolassa.

  Poikien suosikit TOP 3

  1. Majakkasaari Tankar

  Poikien ykkössuosikkina ehdottomasti majakkasaari Tankar. Me ei olla koskaan ennen nähty majakkaa niin läheltä, saatika käyty sisällä majakassa. Kokemus oli pojille kaikinpuolin ikimuistoinen.

  Meidän seikkailu starttasi Meripuistosta (Meritie 7), josta saaristoristelijä M/S Jenny lähti meitä kohti majakkasaarta kuljettamaan. Matka majakkasaareen kesti 1,5 tuntia ja matkan pystyi viettämään joko näköalatasanteella tai alakerran ravintolassa.

  Tankar
  Edessä pelkkää merta. Tamkarin majakkasaaressa.

  Tankar

  Tankar

  Olihan minua varoiteltu, että Tankar on upea paikka, mutta silti saaren tunnelma lumosi meidät välittömästi. Jos olet ikinä katsonut sarjaa Saariston lapset, niin hyppäät suoraan niihin kuviin ja tunnelmiin, kun astut majakkasaarelle.

  Tankarin saari on ollut ihmisten käytössä jo 1500 -luvulta lähtien. Aiemmin Klippan-nimisenä tunnettu saari sai myöhemmin merimerkkinsä kivikummelin ansiosta nimen Tankar.

  Saaren keskellä komeilee siis vieläkin tuo iso merimerkki eli kiviraunio, joka on vuosien saatossa kasvanut kasvamistaan. Syynä tähän se, että perinteen mukaan ensimmäistä kertaa saareen tulevan ihmisen pitää viedä rannasta kasaan niin suuri kivi kuin hän jaksaa kantaa. Se tuo kuulemma kantajalleen 7 vuoden onnen.

  Poikien piti tietysti tuo tehtävä suorittaa, vaikka kannettavat kivet olivat kyllä aika säälittävän pieniä.

  Tankar
  Maisemat ylhäältä majakasta. Kiviraunio näkyy täältä selvästi.
  Tankar
  Cafe Tankar

  Majakkasaarella on lounasravintola Cafe Tankar, mistä saa muuten ehkä maailman parasta lohikeittoa. Oscar haaveilee siitä vielä useamman päivän jälkeenkin. Musta tuntuu, että äidin kokkaustaidot ja kaupassa myytävä kala, ei ihan yllä siihen samaan.

  Majakkasaaressa voi myös yöpyä ja siellä on pieni puinen kirkko. Meidän suureksi onneksi pääsimme kapuamaan myös tuohon upeaan puna-valkoiseen majakkaan sisälle. Maisemat sieltä olivat henkeäsalpaavat. (Majakkapäiviä järjestetään tällä hetkellä aina keskiviikkoisin.)

  2. Leikkipuistot upeissa maisemissa

  En tiedä kuinka paljon ne maisemat todella pojille merkitsi, mutta näin ne vastasi. “Leikkipuistot makeissa paikoissa“. Tottahan se oli. Esimerkiksi Meripuistossa pojat olisivat viihtyneet puistoilemassa vaikka koko päivän. Leikkipuistossa oli iso merirosvolaiva ja muut tarpeelliset vempaimet, mutta ihan kivenheiton päässä myös upea hiekkapohjainen uimaranta.

  Kokkola leikkipuistot
  Meripuisto

  Toinen hauska leikkipuisto skeittiparkkeineen oli Brita Marian puisto. Eli kun lähtee kävelemään Suntin salmen viertä, kohti merta, niin tämä puisto tulee väistämättäkin vastaan. Ja olihan se todella upeissa maisemissa. Puisto on toiminnallinen puisto, jossa on liikuntamahdollisuuksia kaikenikäisille. Hauskoja yksityiskohtia mitkä jäivät pojille mieleen olivat tanssikone ja DJ-kone.

  Kokkola leikkipuistot
  Brita Marian puisto

  Onhan Kokkolassa toki paljon muitakin leikkipuistoja ympäriinsä, mutta nämä kaksi nostimme tässä nyt esiin omina suosikkeinamme.

  3. Suomen vanhin bensa-asema ja tykki

  Niin hullulta kuin kuulostaakin, niin poikien TOP kolmoseen ylti myös Suomen vanhin huoltoasema joka on vuodelta 1931. Ehkä asiaan vaikutti myös hienot vanhat autot, mitä oli huoltamon kulmilla juuri sopivasti pysähtyneenä. Vanhaa bensatankkia etsittiin, mutta sitä ei löytynyt. Toimivat uudenaikaset bensatankit oli kyllä saatavilla.

  suomen vanhin

  Shell huoltamon vieressä oli myös poikia kiinnostava Katariinantori, jonka takana oli hieno tykki. Pojat laskikin tykin ja bensa-aseman yhdeksi ja samaksi kohteeksi, koska ne näki aina yhdellä reissulla.

  Katariinantorille avautuu uonna 1927 valmistunut Keski-Pohjanmaan Suojeluskuntajärjestön keskustalo, Vartiolinna. Ole Gripenbergin suunnittelema rakennus edustaa 1920-luvun klassistista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Aukiolla poikia erityisesti kiinnosti Hylkeet veistos.

  kokkola lasten kanssa
  Pojat mietti, että onko se tykki vai katkennut tankki
  kokkola lapsille
  Katariinantori

  Mitä muuta Kokkolassa on perheille?

  Ajattelin ensin listata omat suosikit tähän perään, mutta tästä kirjoituksesta olisi tullut super pitkä, jos sen olisin tehnyt. Olisin kuitenkin halunnut lisätä niiden lisäksi myös lisää muita vinkkjeä teille. Sitäpaitsi, oman listani ykkönen on myös Tankarin majakkasaari, joten en viitsi toistaa itseäni.

  Tässä siis yleisiä vinkkejä Kokkolasta.

  Kulttuuria

  Nähtävää Kokkolassa riittää. Esimerkiksi jo pelkästään Kokkolan vanhakaupunki on upea ilmestys. Se on yksi Suomen laajimmista ja parhaiten säilyneistä puukaupungeista. Söpöt pastellinväriset talot kilvoittelivat huomiosta auringon loistaessa niiden ikkunoista.

  kokkola

  Kokkolasta löytyy myös vanha majakka, jossa tarun mukaan kummittelee. Harrbådan vanhaan majakkaan pääsee  esimerkiksi luontopolkua pitkin. Sinne me emme poikien kanssa ehtineet.

  Ihan Kokkolan keskustassa sijaitsevasta taidekorttelista löytyy vaikka ja mitä nähtävää. Siellä piipahdimme mekin, lähinnä kylläkin kehuttujen vohveleiden perässä. Siellä sijaitsee myös K.H. Renlundin museo (Roosin talo) Roosin talo kuului aikanaan Suomen rikkaimmalla perheelle ja nyt siellä on vaihtuvia näyttelyitä sekä kauppaneuvos Karl Herman Renlundin testamenttaama arvokas taidekokoelma.

  kokkola vohvelit
  Vohvelikahvilan herkkuja. Sai myös vegaanisena ja suolaisena.
  kulttuuri Kokkola
  Roosin talo edestä

  Suntin salmen rannalta löytyy ihmeteltäväksi Barkassi eli englantilainen maihinnousuvene joka on saatu sotasaaliiksi Krimin sodassa, niin sanotussa Halkokarin kahakassa, vuonna 1854. Sen näkee kun kävelee joen vartta.

  Perheille tekemistä

  Yksi meitä kiinnosrtanut kohde olisi ollut myös Toivosen eläinpuisto ja Talonpojan museo. Nämä jäi meiltä tällä kertaa väliin. Mutta on ehdottomasti listalla ensi kerralla kun suuntaamme Kokkolaan.

  Sen sijaan kävimme testaamassa Kokkolan uimala VesiVeijarin, mikä oli iloinen yllätys. Uimala olikin aivan kuin kylpylä, mutta uimalan hinnoin. Siellä oli useita porealtaita, kylmäallas, lämmin allas, hyppytorni, liukumäkiä ja vaikka mitä. Osa altaista ulkona ja osa sisällä. Me viihdyimme VesiVeijarissa monta tunta.

  vesiveijari
  VesiVeijarissa oli ulko ja sisä-altaita

  Viimeisenä vinkkinä vielä, että Rock´n Roll Diner on muuten paikka, missä kannattaa lasten kanssa käydä syömässä Kokkolassa. Sen lisäksi, että saatte kivan katsauksen 50-luvulle, niin saatte maistaa myös maailman parhaita pirtelöitä. Suuri suositus.

  kokkola rukapaikat

  Kokkolassa riittää tekemistä lapsille. Siellä voi skeitata, pelata frisbeegolgia, pyöräillä, uida ja vaikka mitä. Lisää touhua perheille Visit Kokkolan sivuilta.

  Upeita maisemia

  Itselle Kokkolasta jäi päälimmäisenä mieleen kuitenkin upeat maisemat. Tykkäsin erityisesti kävellä rauhaksiin salmenrantaa pitkin. Mitä lähemmäksi merta mentiin, sen kauniimpia maisemia kohdattiin. Salmessa tanssii ihanat suihkulähteet, jotka ovat valoineen varmasti iltojen syksymmällä pimetessä upea ilmestys.

  Matkalla rannalle oli esimerkiksi kauniita siltoja ja vanha kalastajan satama. Kävelimme poikien kanssa tuon reitin kolme kertaa edes-takas lyhyen vierailumme aikana. Matka oli pienille pojille pitkä, mutta aina se käveltiin hymyssä suin.

  kokkola

  kokkolan ranta
  Meripuiston ihana uimaranta

  kokkola

  Meripuisto itsessään on paikka missä vierähtäisi vaikka koko päivä. Meripuiston alueelta löytyy Kokkola Camping, mikä on ehkä upeimmissa maisemissa oleva Camping mitä olen ikinä nähnyt. Ihana hiekkaranta ja satama, sekä iso vihreä kenttä vaikkapa piknikille.

  Kokkolaan ajan kanssa

  Kokkolaan kannattaa joka tapauksessa mennä ajan kanssa lomalle. Me yövyimme Seurahuoneella, mutta Kokkolassa riittää majoituksia erilaisiin tarpeisiin. Jos ei esimerkiksi halua lasten kanssa yöpyä ihan keskustassa ja kaupungin hälinässä, niin hyvä vaihtoehto voisi olla Meripuiston Camping,

  Kiitos Kokkola kun otitte meidät avosylin vastaan! Me todella nautimme ajastamme ja upeista maisemistanne! Kiitos.

   

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

   

  Henkilön Jonna-Emilia (@poikienaitiblogi) jakama julkaisu

  Kommentit

  1. Jatte

   Jos eksytte vielä Kokkolaan, käykää Ykspihlajan Sahassa tai jos olette Kokkolassa kun on Ykspihlajan kulttuuriviikot. ?

   1. Jonna

    Aaa, tähän en tutustunutkaan. Kiitos vinkistä 🙂

  2. Henna

   Jos on autolla liikenteessä, niin kannattaa käydä Cafe Brygganilla, Öjan kalastajakylässä. Moni tuttavani muualta Suomesta kävi siellä tänä kesänä ja ihastuivat.
   Meripuiston Burger Villagen ruokarekasta saa todella hyvät burgerit ja pihvitsekä heidän kioskistaan, Jenny laivan satamasta kuplavohveleita ja jäätelöä.

   Ja autolla kävijöille suosittelen myös Ohtakarin rantoja.

   1. Jonna

    Meinattiin mennä tuonne burgereille mutta ei ehditty, se jää ensi kertaan. Hyvä vinkki tuo kahvila myös, kiitos.

  Vastaa