• You are currently viewing Minkä ikäinen lapsi voi jättää päiväunet pois?

  Minkä ikäinen lapsi voi jättää päiväunet pois?

  Päiväunille nukahtaminen alkaa olemaan vaikeaa, lapsi leikkii, eikä halua nukahtaa. Tällöin on hyvä tarkastaa, että lapsen unirytmi on kunnossa ja päiväunen määrä sopiva. Ehkä voisi olla aika jättää jo päiväunet pois?

  Mistä sen sitten tietää, että päiväunia ei enää tarvita?

  Päiväunien nukkuminen loppuu yleensä lapsilla noin 3-4 vuotiaana, mutta senkin jälkeen päiväunien nukkuminen on ihan normaalia. Vaihteluväli päiväunien poisjättämiselle on  noin 2-5 vuotta.  Jokaisen lapsen unentarve on yksilöllinen ja siksi lapsen omia merkkejä on hyvä lukea tarkasti.

  Päiväunien tarpeettomuuden merkit

  Päiväunien tarpeettomuudelle on olemassa muutama hyvä merkki, mistä voi arvioida lapsen päiväunien lopettamisen ajankohtaisuutta.

  1. Lapsi ei ole illalla enää väsynyt. Uni ei meinaa tulla normaaliin nukkumaanmenoaikaan ja sängyssä tekee mieli höpistä ja leikkiä.
  2. Päiväunille rauhoittuminen on haastavaa. Lapsi on virkeä ja leikkii, laulaa, pelleillee.

  Nämä kaksi asiaa ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että päiväunien poisjättämistä voisi jo kokeilla, mikäli lapsi on 2-5 vuotias. Huomioi, että lapsen jättäessä päiväunet pois, on odotettavissa pieni siirtymävaihe, jolloin lapsi vaikuttaa iltapäivisin poikkeuksellisen väsyneeltä. Se menee kuitenkin ohitse, kun uutta rytmiä jatketaan.

  Nyrkkisääntö on, että jos lapsi on virkeä eikä häntä nukuta päivällä, ei lasta tule pakottaa nukkumaan päiväunia. Hetken rauhoittuminen päivällä voi silti olla hyvä idea. Kaikki lapset hyötyvät aina tauoista ja lepohetkistä päivän aikana. Päiväunen voi korvata satuhetkellä tai musiikin kuuntelulla.

  päiväunet

  Kuinka paljon unta tarvitaan?

  Joskus ne lapset, jotka eivät nuku päiväunia, nukkuvat pidemmät yöunet. Tärkeintä on, että vuorokaudessa saatu unimäärä on lapsen kehitystasolle sopiva. Leikki-ikäiset lapset nukkuvat yleensä 10–13 tuntia vuorokaudessa. Päiväunet pois jättänyt lapsi saattaa nukkua siis jopa kellon ympäri.

  Tärkeää on muistaa, että lapsen riittävä uni ja lepo edistävät lapsen tervettä kasvua ja kehitystä. Uni on tärkeää aivojen toiminnalle. Uni mahdollistaa uuden oppimisen ja muistiin painumisen.

  Meidän vanhempien tehtävänä on varmistaa, että lapsi saa riittävästi unta ja nukkuu hyvin. Lapsen unesta huolehtiminen on välittämistä ja huolenpitoa. On siis tärkeää lukea lapsen merkkejä siitä, milloin päiväunet eivät enää tunnu lapsesta hyvältä.

  Lähteet: THL MLL, Neuvokasperhe

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa