• Kerrospukeutuminen- näin se onnistuu

  Talvella pukeutuminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Ei oikein tiedä, mitä itse pukisi päälle jotta tarkenee, mutta hiki ei saisi tulla. Itsensä lisäksi täytyisi osata pukea myös lapsi oikein. Juuri kun löytää hyvän määrän vaatetta lapselle päälle, muuttukin sää ja ollaankin nollassa tai plussan puolella.

  Kerrospukeutuminen on avain vaivaan: jokaisella vaatekerroksella on tehtävänsä, ja kerrokset toimivat tehokkaasti toistensa kanssa. Kerrospukeutuminen toimii niin talvella, keväällä kuin syksylläkin.

  kerrospukeutuminen

  Aluskerros

  Lähimpänä ihoa toimii aluskerros, jonka tarkoitus on siirtää kosteutta ulompia kerroksia kohti. Kun alin kerros pysyy kuivana myös hikoillessa, ei iho kylmety. Pue siis ensin alusvaatteet(pienelle lapselle vaippa) jonka päälle aluskerros (housut,paita) jotka ovat mielellään merinovillaa, villaa tai kuitua. Vältä puuvillaa, sillä se sitoo itseensä kosteutta.

  Välikerros

  Aluskerroksen jälkeen puetaan välikerros. Talvella kerroksia voi olla useampiakin kylmyyden niin vaatiessa. Vaatteen lämpimyyteen vaikuttaa sen ilmavuus. Välikerroksen vaatteet ovat hyvä olla kevyitä ja sellaisia jotka sitovat itseensä paljon ilmaa. Vaate joka sitoo itseensä ilmaa, eristää käyttäjäänsä kylmältä ulkoilmalta. Fleece tai villa on hyvä materiaali välikerrokseen. Kylmällä ilmalla välikerrokseen voi pukea myös takin alle esimerkiksi kevytuntuvatakin.

  Kuorikerros

  Alus- ja välikerroksen jälkeen puetaan kuorikerros, jonka tarkoitus on suojata säältä, tärkeimpänä suojata tuulelta ja kosteudelta. Kuorikerrosta ostaessa on hyvä valita riittävän suuret vaatteet, jotta alle mahtuu hyvin välikerroksia. Talvella toppahaalari/takki+housut jotka pitävät kosteutta, syksyllä ja keväällä taas kevyemmät tuulta- ja vettä pitävät vaatteet. Tilava huppu on hyvä lisä kuorikerrokseen, se pitää tuulta ja lämmittää.

  Huomioi myös kengät sekä hanskat! Kengissä on hyvä olla sen verran tilaa, että sukkien jälkeen jää vielä vähän ilmaa. Kenkien alle sopivat sukat, vältä taas puuvillaa, koska se sitoo kosteutta. Sukissakin paras materiaali ihoa vasten on merinovilla.

  Lähde: Partioaitta

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa