• You are currently viewing Kenkäostoksille lasten kanssa – näillä vinkeillä onnistut
  Photo by Lefteris kallergis on Unsplash

  Kenkäostoksille lasten kanssa – näillä vinkeillä onnistut

  Kasvavan lapsen kenkien tärkein ominaisuus on oikea koko. Tutkimusten mukaan jopa 80 prosentilla lapsista on väärän kokoiset, joko liian pienet tai liian suuret kengät.

  Pitkän ja lumisen talven jälkeen onkin taas hiljalleen aika siirtyä ohuempiin ulkoiluvarusteisiin. Monessa lapsiperheessä kuitenkin huomataan, että viime syksynä lapselle hankitut välikausikengät ovat jääneet pieniksi.

  NÄILLÄ VINKEILLÄ ONNISTUT KENKÄVIIDAKOSSA

  Lapsen jalat kasvavat sysäyksittäin ja jalkaterän mittaamisesta kannattaa tehdä samanlainen rutiini kuin pituuskasvun mittaamisesta. Alle kouluikäisen lapsen jalat tulisi mitata säännöllisesti noin 2–3 kuukauden välein, sillä esimerkiksi kaksivuotiaan jalan koko saattaa kasvaa jopa kolme numeroa vuodessa.

  Helppo tapa tarkastaa käytössä olevan jalkineen riittävä koko on poistaa jalkineen irtopohjallinen ja pyytää lasta seisomaan sen päällä. Mikäli pisimmän varpaan eteen jää 1,5 cm tyhjää, jalkine on sopiva. Myös pohjallisessa olevista painaumista voi arvioida, osuvatko varpaan päät jalkineen kärkeen. Kun tilaa alkaa olla alle 5 mm, on aika hankkia isommat kengät, muutoin varpaat osuvat kengän kärkeen kävellessä. Tätä 5 mm mittaa sanotaan käyntivaraksi.

  Jos sopivia kenkiä ei ole ja haluat saada tietää lapsen jalkaterän pituuden, helpoiten se onnistuu kun laitat paperin lattialle aivan seinää vasten ja pyydät lasta seisomaan paperin päälle, kantapäät seinää vasten. Varmista, että lapsi seisoo koko painollaan jalkojen päällä, ei nojaa seinään ja seisoo suorana. Piirrä viiva pisimmälle tulevan varpaan kohdalle. Mittaa molemmat jalat erikseen, sillä jalat saattavat olla eri kokoiset. Valitse tällöin koko suuremman jalan mukaan. Mittaa jalan pituus paperin reunasta viivaan. Tämä on lapsen jalan mitta johon on muistettava vielä lisätä kasvuvara.

  Lue myös: Lapsen toistuvat painajaiset – 6 tapaa auttaa

  KASVUVARA, MITEN SE VALITAAN?

  • Avonaiset sandaalit n. 10 mm
  • Umpinaiset sandaalit n. 10 mm
  • Kävelykengät n. 10–15 mm
  • Ohutvuoriset syys- tai kevätkengät n. 10–15 mm
  • Lämminvuoriset talvikengät n. 15–20 mm
  • Kumisaappaat n. 15–20 mm

   

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa