• You are currently viewing Kuukautiskierron häiriöt
  Photo by Oana Cristina

  Kuukautiskierron häiriöt

  Monet tekijät voivat vaikuttaa kuukautiskierron häiriöihin. Häiriöt voivat ilmaantua epäsäännöllisinä kuukautisina tai että kuukautiset tulevat todella tiuhaan ja kuukautisten välissä esiintyy tiputtelua. Niin inhottavaa kuin epäsäännöllinen kierto onkin, se on kuitenkin yleinen vaiva. Jotkut kärsivät epäsäännöllisistä kuukautisista koko elämänsä ajan, kun taas joillakin se voi olla hetkellinen vaihe.

  MISTÄ KUUKAUTISKIERRON HÄIRIÖT VOIVAT JOHTUA?

  • yleissairauksien epätasapaino ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt
  • nopea laihduttaminen tai vastavuoroisesti ylipaino
  • suuret liikuntamäärät ja niukka ruokavalio
  • kehon ylikuormittaminen ja stressi

  ERILAISET KUUKAUTISKIERRON HÄIRIÖT

  Epäsäännölliset / harvat kuukautiset ovat silloin kun kuukautisten väli on viidestä viikosta useampiin kuukausiin. Epäsäännölliset kuukautiset voivat heikentää elämänlaatua, sillä kuukautiset voivat alkaa yllättäen ja ne voivat olla runsahkot.

  Tiuhaan tulevat kuukautiset ovat silloin, kun kierto on lyhyempi kuin 23 päivää. Tämä lyhyt kierto on normaalia nuorilla tytöillä, mutta myös vaihdevuosia lähestyvillä naisilla.

  Välivuoto eli tiputteluvuoto. Kuukautiskiertojen välillä voi ilmaantua välivuotoa. Sitä voi ilmaantua niin normaalissa kuin pitkässäkin kuukautiskierrossa. Lisäksi hormonihoidot ja jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa välivuotoa. Erilaiset tulehdukset ja gynekologiset sairaudet voivat myös aiheuttaa välivuotoa. Tiputteluvuoto voi olla myös merkki yleissairauksista, kuten kilpirauhasen toimintahäiriöstä tai huonosta sairauden tasapainosta. Välivuodon syyt tulee aina selvittää lääkärin vastaanotolla.

  Kuukautisten poisjääminen. Jos et ole raskaana, mutta kuukatiset ovat jääneet pois useammaksi kuukaudeksi, on syy tärkeä selvittää lääkärin vastaanotolla.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa