• You are currently viewing Näillä vinkeillä voit vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin

  Näillä vinkeillä voit vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin

  Useimmissa tilanteissa vatsan ja suoliston hyvinvointiin voi vaikuttaa itse. Osa vatsavaivoista helpottuu tai poistuu jopa kokonaan elintapavalinnoilla sekä ruokavalion muutoksilla. Toki kyseessä voi myös olla sairaus, mutta tässä artikkelissa puhutaan ns terveestä suolistosta, ei sairauksista. Terve suolisto on avain kokonaisvaltaiseen terveyteen, sillä suolisto liittyy myrkkyjen poistamiseen, ravintoaineiden imeytymiseen ja hyvin toimivaan immuunijärjestelmään.

  VATSAN JA SUOLISTON HYVINVOINTI – MITÄ HYÖTYÄ?

  • suolisto viimeistelee ruoansulatusprosessin
  • se vastaa ravintoaineiden imeytymisestä seinämiensä läpi (josta ravintoaineet sitten menevät verenkiertoon)
  • terve suoli varastoi ja poistaa ulosteen
  • suolisto säätelee kehon nestetasapainoa ja on yhteydessä immuunijärjstelmään

  Hyvinvoivan suoliston perustana on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Suolisto rakastaa kasviksia ja täysjyväkuituja – pyri syömään niitä päivän jokaisella aterialla. Myös hedelmät, marjat ja hyvät kasvirasvat hellivät suolistoa. Suolistossa elää tuhansia bakteereita, sekä hyviä että huonoja ja hapatetuilla maitotuotteilla ja kuitupitoisilla ruuilla, ruokit hyviä suolistobakteereja.

  Miten syöt on yhtä tärkeää kuin mitä syöt. Syö rauhallisesti ja pureskele huolellisesti, sillä ruoansulatus alkaa jo suussa. Pureskelu ja syljestä erittyvät ruoansulatusentsyymit tekevät ruoasta vatsalle helpommin käsiteltävää. Hotkiessa ruoka menee mahaan isoina paloina, mikä aiheuttaa suolistolle ekstratyötä ja vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä.

  Veden juonti on tärkeää suoliston toiminnalle. Veteen liukenevat kuidut tarvitsevat vettä muodostaakseen massan, joka kulkee suoliston läpi. Liukenemattomat kuidut taas imevät itseensä vettä.

  Huolehdi riittävästä levosta, sillä stressi on suoliston vihollinen. Kehon erittämät stressihormonit vaikuttavat suolistobakteerien toimintaan ja ärsyttävät suolistoa. On yksilöllistä, miten herkästi oma vatsa reagoi stressiin. Monilla se joko hidastaa tai nopeuttaa suoliston toimintaa.

  Suolisto pitää liikunnasta. Liiku päivittäin. Erityisesti selän kierrot tekevät hyvää vatsalle. Ota ilo irti myös hyötyliikunnasta. Liikunta vähentää vatsan turvotusta sekä helpottaa suoliston toimintaa ja aineenvaihduntaa. Erityisesti ruokailun jälkeen on hyvä lähteä pienelle kävelylenkille, jotta suoliston toiminta aktivoituu.

  Lähteet: terveyskirjasto, puhti, yliopiston apteekki

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa