• You are currently viewing Kuinka päästä loman jälkeen kiinni arkirytmiin?

  Kuinka päästä loman jälkeen kiinni arkirytmiin?

  Vaikka kuinka ihana kesäloma sitä olikaan, loman loppuminen saattaa tuntua haikealta ja aikaiset aamut tiukkoine aikatauluineen ahdistavilta. Rentouttavan kesäloman jälkeen monet meistä palaa töiden pariin levänneenä ja uudella innolla. Aina töihinpaluu ei kuitenkaan suju ihan mutkattomasti.

  KUINKA PÄÄSTÄ KIINNI ARKIRYTMIIN – VINKIT ONNISTUMISEEN

  Unirytmi kuntoon. Suomen kesä on lyhyt, joten on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että meidän jokaisen unirytmi jossain määrin muuttuu kesän aikana. Kun iltaisin on pitkään valoisaa, terassit houkuttelevat ulos kuuntelemaan livemusiikkia ja kun herätyskellotkin on unohdettu kaappien perukoille, tulee aamuisin ehkä nukuttua hivenen pidempään. Arkirytmiin toki voi olla haastava palata, mutta pienillä teoilla pääsee hyvään vauhtiin. Unirytmin palauttaminen kannattaa aloittaa jo viikkoa ennen töiden ja koulujen alkua. Aikaista heräämistä noin puolella tunnilla joka päivä, niin muutos on lempeämpi keholle. Rauhoita myös illat jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Tarpeeksi viileä ja pimeä makuuhuone myös helpottaa unensaantia.

  Anna itsellesi ja perheellesi aikaa totutella arkeen. Jos vain suinkin mahdollista, älä ahda kalenteria heti arjen alettua ihan piukkaan. Ensimmäisten arkipäivien jälkeen olo saattaa tuntua normaalia väsyneemmältä, joten rauhalliset koti-illat ovat todennäköisesti juuri niitä, mitä tarvitsette.

  Palauta perheen ateriarytmi. Tasaisin väliajoin syöminen pitää kehon vireystilaa yllä, jolloin energiaa riittää pitkin päivää. Monissa perheissä kesäruokailut ovat olleet paljon ulkona grillaamista, välipaloja jäätelökioskilla ja niin sen pitää ollakin, mutta säännölliset ja yhteiset ruoka-ajat ovat taas enemmän kuin tervetulleita ja rytmittävät arkipäivien kulkua.

  Nauti kuitenkin vielä kesästä. Jos säät sallivat, kannattaa oman jaksamisen ja mahdollisuuksien mukaan nauttia ulkoilusta, sillä ulkoilu raittiissa ilmassa virkistää. Muista kuitenkin säännöllinen nukkumaanmenoaika, joka helpottaa seuraavaan aamuun heräämistä.

  Lue myös: Kiireiset aamut – näin teet niistä helpompia

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa