• You are currently viewing Päivähoidon aloitus – varhaiskasvattajan vinkit aloitukseen

  Päivähoidon aloitus – varhaiskasvattajan vinkit aloitukseen

  Päivähoidon aloittaminen on suuri muutos koko perheelle. Lasta jännittää, vanhempia jännittää ja se on aivan normaalia kun edessä on uudenlainen arki.

  PÄIVÄHOIDON ALOITUS ON ISO MUUTOS – MITEN SOPEUTUA UUTEEN ARKEEN?

  Ihan ensimmäinen vinkki varhaiskasvattajalta onkin, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Kun menette ensimmäistä kertaa tutustumaan tulevaan hoitopaikkaan, kysele rohkeasti kaikkea mitä mieleen juolahtaa, jotta sinulle itsellesi jää mahdollisimman vähän epäselvää.

  Jos vain mitenkään mahdollista, tutustuminen uuteen hoitopaikkaan kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä hoitopäivää. Suositeltavaa onkin, että ensimmäiset tutustumiskerrat tehdään niin, että vanhempi on mukana koko tutustumisen ajan, esimerkiksi noin aamu yhdeksästä lounaaseen saakka, joka on sitä päivähoidon niin kutsuttua toiminta-aikaa.

  Lapsen jääminen hoitoon kannattaa aloittaa vaiheittain. Riippuu paljon lapsen iästä, kannattaako eka tutustuminen ilman vanhempaa olla esimeriksi 15 minuuttia tai tunti tai kaksi. Jos mahdollista, lapsen ensimmäiset viralliset hoitopäivät olisi hyvä myös olla lyhyitä, mutta toki aina se ei ole mahdollista.

  On luonnollista, että lapsi reagoi hoidon aloitukseen. On myös ihan luonnollista, että lapsen hoitoon jättäminen ja oma töihinpaluu, opiskelujen aloitus tms voi alkuun tuntua haastavalta ja erilaisia, ristiriitaisiakin tunteita ilmaantua myös sinulle. Niitä ei kannata sulkea pois mielestä. Sopeutuminen uudenlaiseen arkeen vaatii aikaa myös vanhemmalta. Älä myöskään pyri täydellisyyteen ja anna itsellesi aikaa, jokainen kokee hoidon aloituksen eri tavalla.

  Kun jätät lapsen hoitoon, toivotat hänelle mukavaa hoitopäivää, annat mahdollisesti halit ja pusut, mutta lapsi alkaakin itkeä lohduttomasti. Älä viivytä poislähtöäsi. Pyri olemaan tilanteessa rauhallinen ja viestiä omalla käytökselläsi, että päiväkotiin jääminen on turvallista, lapsella ei ole mitään hätää ja iltapäivällä taas nähdään.

  Jos lapsella on kotona jokin tärkeä unilelu, sen mukaan ottaminen voi tuoda lohtua esimerkiksi lepohetken aikaan.

  Päiväkodin aloitukseen ei kannata samanaikaisesti ajoittaa muita suuria muutoksia jos vain suinkin mahdollista. Mieti, jos esimerkiksi tutista luopumisen voisitte tehdä jossain muussa vaiheessa.

  Lue myös: Mitä lapsi tarvitsee päiväkotiin?

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa