• You are currently viewing Äiti, pidäthän huolta selästäsi

    Äiti, pidäthän huolta selästäsi

    Selkä on meidän tukiranka ja siitä kannattaa pitää huolta jo ennen kuin se alkaa oireilla. 24 nikamaa, ristiluu ja häntäluu muodostavat meidän selkärangan. Sen lisäksi, että ranka kannattelee meitä joka päivä, suojaa se selkäydintä, jonka kautta aivojemme viestit kulkevat raajoihin ja vartaloon.

    PIDÄTHÄN HUOLTA SELÄSTÄSI

    Jopa kahdeksan kymmenestä suomalaisesta kokee selkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä. Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä, joilla ylläpidät selän hyvää kuntoa.

    1. Miten ja missä nukut? Heräätkö aamuisin selkä kipeänä? Milloin viimeksi olet päivittänyt patjasi? Unihäiriöt ja vääränlainen alusta voivat aiheuttaa tai pahentaa selkäkipuja.

    2. Liikuthan säännöllisesti? Säännöllinen ja monipuolinen liikunta edistää selän hyvinvointia ja ehkäisee selkäoireita. Hyötyliikunta ja pienetkin arkiset askareet ovat hyväksi selälle.

    3. Tauota istumista. Jos teet istumatyötä, kannattaa tyäpäiviin sisällyttää taukojumppaa tai ainakin nousta ylös ja hetken aikaa liikkua. Pitkä istuminen saattaa kuormittaa selän tukirakenteita, jolloin saattaa ilmetä lihaskipuja ja jäykkyyttä.

    4. Tunnetko olevasi stressaantunut? Henkinen kuormitus saattaa aiheuttaa lisääntyneen lihasjännityksen seurauksena erilaisia kiputiloja. Rentoutumalla saat laukaistua lihasjännitystä, lievitettyä kiputilan aiheuttamaa stressiä ja kivut vähenemään.

    Lue myös: Näillä vinkeillä voit vaikuttaa vatsan ja suoliston hyvinvointiin

    Milloin lääkäriin? Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä, mikäli alaselkäkiu pitkittyy tai toistuu usein. Selkäkipu on hyvin voimakasta ja suoriutuminen arjen askareista on selvästi hankaloitunut tai kokonaan jopa estynyt. Myös äkillinen muutos virtsan- tai ulosteen pidätyskyvyssä ja/tai tunnottomuus peräaukon ja sukuelinten ympärillä vaatii yhteydenottoa lääkäriin, sillä ne saattavat olla merkkejä siitä, että jokin painaa selkärangan hermoja.

    – Poikien äidit toimitus –

    Lähde: selkäliitto

    Vastaa