• You are currently viewing Naisen intiimialueen vaivat – oireet ja hoito

  Naisen intiimialueen vaivat – oireet ja hoito

  Intiimialueen vaivat saattavat aiheuttaa häpeää, ihmettelyä ja huolestuneisuutta. Tähän artikkeliin on koottu naisten yleisimmät vaivat ja millä tavoin niitä tarvittaessa hoidetaan.

  NAISTEN YLEISIMMÄT INTIIMIALUEEN VAIVAT

  Kutina, kirvely, kuivat limakalvot. Tilanteita, joihin useimmat meistä jossain vaiheessa elämäänsä törmäävät.

  HIIVATULEHDUS – kova kutina alapäässä viittaa todennäköisesti hiivatulehdukseen. Kutinan lisäksi tulehduksen tunnistaa valkovuodosta, joka ei haise miltää, mutta on koostumukseltaan runsasta ja kokkareista. Hiivatulehduksen oireina voi myös olla punoittavat limakalvot. Kyseinen tulehdus johtuu emättimen hiivasienen liikakasvusta. Syitä tähän saattaa olla sokeriset herkut, raskaus, diabetes tai hetki sitten syöty antibioottikuuri. Alle 16- ja yli 60-vuotialle sekä raskaana oleville suositellaan lääkärissä käyntiä, mutta muut voivat hyvin hoitaa hiivatulehdusta apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä.

  BAKTEERIVAGINOOSI – voimakas ja epämiellyttävä haju on bakteerivaginoosin tunnistettavin oire. Bakteerivaginoosi johtuu emättimen bakteerikannan häiriöstä, jossa emättimen normaalien maitohappo-bakteereiden tilalle tulee hapettomassa tilassa viihtyviä bakteereita. Alapään liiallinen pesu, vilkas seksielämä tai hautovat kuukautissuojat ovat yleisimpiä bakteerivaginoosin aiheuttajia. Jos oireet ovat lieviä, oireita voi alkuun kokeilla hoitaa apteekista saatavilla, emättimen pH-arvoa alentavilla emätinpuikoilla ja -voiteilla. Mikäli oireet eivät helpota itsehoitolääkkeillä, sinulle ilmenee muita oireita tai epäilet sukupuolitautia, kannattaa varata aika lääkärille ja tehdä tarvittavat tutkimukset ja tarvittaessa määrätä antibioottikuurin.

  Lue myös: Vaginan muutokset 20 – 30 – 40 – ja – 50 – vuotiaalla naisella

  KUIVAT LIMAKALVOT – limakalvojen kuivuminen tekee limakalvoista alttiimmat vaurioille. Useimmiten kuivista limakalvoista kärsivät vaihdevuosi-ikäiset, mutta myös imetys ja jotkin ehkäisypillerit saattavat olla syynä. Kuivien limakalvojen hoidossa avainsanoja ovat vesipesu ja kosteutus. Apteekissa myydään monia lääkkeettömiä paikallisvoiteita ja emätinpuikkoja, joita voi käyttää säännöllisesti limakalvojen kosteutukseen. Liukuvoide helpottaa yhdyntäkipuja ja vähentää limakalvovaurioita.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa